Πολιτική

Plan B με τρία επείγοντα νομοσχέδια

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο και κορύφωση αγωνίας
Καταιγιστικές εξελίξεις στην Κύπρο και κορύφωση αγωνίας

Καταιγιστικές ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης (χθες) οι εξελίξεις στην Κύπρο, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους για ταχεία εξεύρεση λύσης, την ΕΚΤ να δίνει προθεσμία έως τη Δευτέρα και το Eurogroup να ανοίγει “παράθυρο” δηλώνοντας ότι είναι “έτοιμο να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Κύπρου”.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή -με τη μορφή του κατεπείγοντος- τρία βασικά νομοσχέδια, τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση στις 10 το πρωί της Παρασκευής (σήμερα).

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο στην εξυγίανση των τραπεζών, που αφορά στην αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. “Αν περάσει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής, αντί για 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει η Κύπρος, θα χρειαστούν 3,5 δισ. ευρώ”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, τότε θα κλείσει η τράπεζα.

Την Παρασκευή (σήμερα), ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η κυβέρνηση, σε ομοφωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, αποφάσισε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης χωρίς να προβλέπει “κούρεμα” και -όπως προέκυψε στη συνέχεια- την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, μετατρέποντας την σε “Κακή Τράπεζα”.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδης, εισηγήθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, με αρχική εφαρμογή στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα, σημειώνοντας ότι έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία.

Το απόγευμα της Πέμπτης επικράτησε μεγάλη αναστάτωση μετά από πληροφορία που μετέδωσε το ΡΙΚ, ότι αποφασίστηκε το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

Την πληροφορία που έσπευσε να διαψεύσει η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η δημιουργία δηλαδή “καλής” και “κακής” Τράπεζας, με διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών “Κύπρου” και “Λαϊκής”: τα θετικά στοιχεία και καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα πάνε στην πρώτη, η οποία θα είναι η “Καλή Τράπεζα”, ενώ τα προβληματικά στοιχεία, όλες οι υπόλοιπες καταθέσεις άνω των 100.000 και κάποια περιουσιακά στοιχεία θα πάνε στην “Λαϊκή”, η οποία θα αναλάβει το ρόλο της “Κακής Τράπεζας”.

Απλουστευτικά: Καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και εξυπηρετούμενα δάνεια της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Κύπρου, ενώ η αντίστροφη πορεία θα ακολουθηθεί για τα αρνητικά στοιχεία ενεργητικού.

Από εκεί και πέρα θα αναλάβει ρόλο εκκαθαριστής, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα υπάρξουν.

Με αφορμή τις εξελίξεις για τη Λαϊκή έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κυπριακή Βουλή, κυρίως από υπαλλήλους της τράπεζας και καταθέτες.

ΕΚΤ: Ως τη Δευτέρα στήριξη των κυπριακών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε στην Κύπρο προθεσμία έως τη Δευτέρα για να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, απειλώντας να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών της, εάν δεν έχει συμφωνηθεί έως τότε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δίνει στην Κύπρο μία τελευταία ευκαιρία να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με τη σφραγίδα των ΕΕ/ΔΝΤ και να αποφύγει τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.

Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι κρίσιμος, επειδή ελέγχει τη χορήγηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες, η οποία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του διογκωμένου τραπεζικού τομέα της μεγαλονήσου.

Καθώς η ΕΚΤ δεν δέχεται από τον περασμένο Ιούνιο τα ομόλογα του κυπριακού κράτους, λόγω του χαμηλού αξιόχρεου τους, ως ενέχυρο για το δανεισμό των κυπριακών τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου χρηματοδοτεί τις τράπεζες της χώρας μέσω της βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA).

Αυτά τα έκτακτα δάνεια δίνονται ευκολότερα, αλλά θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι κυπριακές τράπεζες είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότησή τους μέσω του προγράμματος ELA.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, είχαν δανεισθεί περίπου 9,1 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζας της Κύπρου μέσω του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον ισολογισμό της τελευταίας. Το ίδιο χρονικό σημείο, οι κυπριακές τράπεζες είχαν λάβει μόνο 376 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η αυστηρή στάση της ΕΚΤ έρχεται μετά τον προβληματισμό που υπήρξε για κάποιες πολιτικές της, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου πολλοί την επέκριναν ότι είναι πολύ ελαστική όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ ‘Ασμουσεν, που είναι Γερμανός, τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιτρέπει την έκτακτη παροχή ρευστότητας μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών «δεν μπορεί να υποτεθεί» χωρίς ένα πρόγραμμα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το