Ελλάδα

Πυρετός διαβουλεύσεων: Συμφωνία έξω, συναίνεση μέσα ο στόχος Τσίπρα

Συνολική συμφωνία και αμοιβαία επωφελή που θα δίνει λύση και στη χρηματοδότηση και θα ανοίγει ουσιαστικά το θέμα του χρέους, αναζητά η κυβέρνηση και προς τα εκεί εντείνει όλες τις προσπάθειες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις στο Brussels Group και η εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων.
Την ίδια ώρα η Αθήνα διαμηνύει ότι αναζητά αμοιβαίο συμβιβασμό και έχει κάνει βήματα προς αυτόν, διευκρινιζει όμως ότι αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί στη βάση εκβιασμών. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Φίλης έστειλε μήνυμα όχι μόνο στους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνουν κριτική για υπαναχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλης, μιλώντας στο MEGA είπε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας.
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου “αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το”, τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική. Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας», είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί και με πολιτικό τρόπο να διεκδικήσει την απεμπλοκή, με σεβασμό στις “κόκκινες γραμμές” αλλά και να καθησυχάσει όσους στο εσωτερικό του κόμματος του εμφανίζονται αρνητικοί απέναντι σε έναν συμβιβασμό που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάει πίσω από τις δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης.
Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συναντήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι στην Κουμουνδούρου. Ενδεικτικό είναι ότι χθες στο μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και ο Δημ. Παπαδημούλης που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν πιθανότητες για τη συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το