Η Απτυχίωτη

Ποιος «ξέχασε» τη Σοφία Βέμπο;

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, κατά την οποία θα τιμηθεί πανελληνίως η μνήμη των ηρώων του ‘40 και ανάμεσα σε αυτούς και της Σοφίας Βέμπο, εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα της προτομής της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

Η Σοφία Βέμπο μεγάλωσε στον Βόλο και η πόλη για χρόνια τιμούσε αυτή τη γυναίκα, έχοντας τοποθετήσει την προτομή της στην πλατεία του Δημαρχείου Βόλου. Κάποιοι βέβηλοι την αφαίρεσαν, εδώ και τρία χρόνια, και από τότε έχει μείνει μόνο η μαρμάρινη βάση, όπου αναγράφεται το όνομα της κορυφαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας.

Στο μεταξύ, στην πόλη τοποθετήθηκαν μνημεία αμφισβητούμενου κάλλους, αφιερωμένα ωστόσο σε σπουδαίους ανθρώπους και φωτάκια χιλιάδων ευρώ. Φέτος, στις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις προστέθηκε ένας μεταλλικός πύργος, στην κορυφή του οποίου θα τοποθετηθεί ένας τάρανδος! Λίγα μέτρα πιο πίσω, στέκει ακόμη άδεια η βάση της προτομής της Σοφίας Βέμπο…

Πολύ ωραίες οι εποχικές πινελιές, προερχόμενες εξ Αμερικής, αλλά η Αμερική είναι γνωστό πως αναγκάζεται να έχει ως σύμβολα καρτούν και λούτρινα ζωάκια, γιατί η ιστορία της είναι φτωχή. Ας μην καταργήσουμε λοιπόν την ιστορία μας για χάρη μιας αμερικανόφερτης τάσης που εξαπλώνεται στην πόλη, κι ας φροντίσει η Δημοτική Αρχή Βόλου να αποκαταστήσει την προτομή της Σοφίας Βέμπο στο χώρο του Δημαρχείου ως μια ελάχιστη τιμή στη μνήμη της.

Υ.Γ. Υπάρχουν υλικά και σύγχρονες τεχνικές, που, λόγω του χαμηλού τους κόστους, οι επίδοξοι κλέφτες απαξιούν να τα κλέψουν, οπότε, αν επιλεγούν, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος νέας αφαίρεσης της προτομής.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το