Τοπικά

Η πιο πρωτοποριακή μορφή τέχνης – Δημόσιες τοιχογραφίες και γκράφιτι από την ομάδα Urbanact στον Βόλο

Η ομάδα Urbanact δίνει μια νέα μορφή στον Βόλο και όχι μόνο, μέσω των δημόσιων τοιχογραφιών και των γκράφιτι που δημιουργεί. Η ομάδα άρχισε τη δράση της σε άτυπη μορφή το 1998 και πιο οργανωμένα από το 2011. Αποτελείται από 6 άτομα, με τον δεύτερο πυρήνα της να αριθμεί ακόμη 15 περίπου μέλη από όλη την Ελλάδα, με την ομάδα να μεταλλάσσεται.
Ο κ. Κυριάκος Ιωσηφίδης, συντονιστής της ομάδας από το 1998, τόνισε ότι από την αρχή της η ομάδα δημιούργησε σχετικά μεγάλες τοιχογραφίες για εκείνη την εποχή. Μετά το 2002 στο «Χρωμόπολις», που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκαν 10 τοιχογραφίες σε όλη την Ελλάδα, με τη μία να φιλοξενείται στο σιλό του Βόλου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πλέον το γκράφιτι έχει πιο ζωγραφικά θέματα, απέκτησε την ενέργεια και την αισθητική του δρόμου, φτάνοντας σήμερα να θεωρείται η πιο πρωτοποριακή μορφή τέχνης.

Σήμερα στον Βόλο φιλοξενούνται περίπου 20 δημόσιες τοιχογραφίες με τον ίδιο να σημειώνει ότι πλέον η ομάδα παίρνει εύκολα άδειες και εφαρμόζονται διάφορα προγράμματα, όπως το «Ζωγραφίζω σε σχολικά κτίρια», όπου υπολογίζονται περίπου 200 σχολεία, στα οποία έχει δημιουργηθεί τοιχογραφία.
Όσον αφορά στο πώς βλέπει ο κόσμος την τέχνη αυτή ο Κυριάκος Ιωσηφίδης ανέφερε ότι σίγουρα δεν είναι όπως παλιά. «Τις τοιχογραφίες και τα γκράφιτι που βλέπει πλέον ο κόσμος, καταλαβαίνει ότι δεν καταστρέφουν, αλλά ομορφαίνουν, δίνοντας και ένα βήμα στον καλλιτέχνη για να εκφραστεί» επισήμανε.
Στην τέχνη του γκράφιτι ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφράσει μια ιδέα του ή ένα βίωμα που είχε εκείνη τη στιγμή ή και παλιότερα, το έργο να απευθύνεται σε ένα κοινωνικό θέμα ή μπορεί ακόμη να είναι καθαρά διακόσμηση.

Στόχος της ομάδας είναι να γίνει ένα οργανωμένο πρόγραμμα όπως στο εξωτερικό, που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το οποίο να δημιουργήσει στον Βόλο ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, που θα μπορεί κάποιος, ακόμα και επισκέπτης, να περιηγηθεί και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης.
«Οποιαδήποτε κέρδη βγαίνουν μέσω των εκθέσεων διοχετεύονται στα υλικά και στα λειτουργικά έξοδα της ομάδας» τόνισε, ενώ ο ίδιος ζητεί τη στήριξη από ιδιώτες και επιχειρήσεις για να συνεχιστεί το έργο της ομάδας.

Tο πρόγραμμα «UrbanArtVentures vol2» που υλοποιήθηκε από την ομάδα Urbanact (urbanact.gr) και τον φορέα Jugend – και Kulturprojekt e.V. (www.jkpev.de) από τη Δρέσδη, με την αιγίδα του Δήμου Βόλου, ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου παραδίδοντας στην πόλη μια σειρά δημόσιων τοιχογραφιών σε 5 σημεία της πόλης: Σε δυο κατοικίες στην οδό Τσιγάντε στη Νέα Ιωνία, στα 3ο και 9ο Δημοτικά Νέας Ιωνίας Βόλου, στο 21ο Δημοτικό Βόλου, στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου, στο ΕΕΕΚ Βόλου, στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων.
Η Urbanact στο διάστημα από 22 έως και 30 Σεπτεμβρίου υλοποιεί μια σειρά ακόμη δημόσιων τοιχογραφιών ενταγμένη στον γενικότερο σχεδιασμό της με τοιχογραφίες σε επιφάνειες που έχουν προταθεί από πολίτες μετά από ανοιχτό κάλεσμα τον προηγούμενο μήνα.
Θα υλοποιηθούν μια τοιχογραφία σε εργατική κατοικία στον Ξηρόκαμπο, μια εργατική πολυκατοικία στη Νέα Ιωνία στην οδό Παπαρήγα, ένα ιδιωτικό κτίριο απέναντι από το στάδιο της πόλης και ένα επίσης ιδιωτικό κτίριο απέναντι από τα ΕΛΤΑ Νέας Ιωνίας.
Λοΐζος Ασβεστάς

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το