Πολιτισμός

Πηνελόπη Παπαθανασίου: Για ακόμη μία φορά η Ιστορία γράφεται με το αίμα των αθώων ανθρώπων

 

Επιμέλεια
Μαίρη Τσακνάκη Γαβαλά

Καλεσμένη μας σήμερα η δικηγόρος Πηνελόπη Παπαθανασίου.

Καλωσόρισες, Πηνελόπη στην κυριακάτικη «Θεσσαλία», σ’ ένα ξεχωριστό tête à tête, στο Ερωτηματολόγιο του Proust.
Σου δίνω τον λόγο. Καταγωγή, παιδικά χρόνια, σπουδές…
Γεννήθηκα στον Βόλο, ο πατέρας μου είχε καταγωγή από την Πορταριά Πηλίου, η δε οικογένεια της μητέρας μου ήρθανε πρόσφυγες από την Τραπεζούντα του Πόντου. Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια είναι γεμάτα από όμορφες εικόνες της Πορταριάς, όπου διαμέναμε και τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, καθώς ήταν ο αγαπημένος τόπος του πατέρα μου και μας εμφύσησε την αγάπη και το πάθος για αυτόν. Ακόμη και σήμερα κάθε επίσκεψή μου εκεί συνοδεύεται από αγάπη, νοσταλγία και άρωμα παράδοσης. Η ιστορία του Πόντου από την άλλη σημάδεψε την καθημερινότητά μας, ήθη, έθιμα, κουλτούρα. Τελειώνοντας το Λύκειο έφυγα για σπουδές στην Κομοτηνή, στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και αποφοίτησα το 1994.
Η αγάπη μου για τον άνθρωπο και κυρίως το παιδί με ώθησε το 2013 να ασχοληθώ με την ψυχολογία, όπου και έλαβα Πιστοποίηση Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.
Το 2015 παράλληλα με την εργασία μου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Πάφο της Νήσου Κύπρο στο «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο» εκδίδοντας τη διπλωματική μου εργασία με τίτλο «Ρήτρες «Take-or-Pay» στις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου». Την ίδια χρονιά, ήτοι το 2015, παρακολούθησα στον Βόλο και έλαβα Πτυχίο από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης-ΑΣΠΑΙΤΕ εκδίδοντας τη διπλωματική μου εργασία «Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Αναδρομή και κριτική προσέγγιση του θεσμικού πλαισίου».

Οικογένεια, καριέρα;
Από το 1996 είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου.
Έχω μία κόρη που αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι για εμένα, με την οποία με επιμονή και προσπάθεια έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση όχι μόνο γονιού, αλλά κυρίως φίλης πιστεύοντας ότι σπουδές – οικογένεια – καριέρα συνδυάζονται άψογα αρκεί να υφίστατο θέληση και διάθεση. Σήμερα φοιτά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Εθελοντισμός, πολιτιστικές δράσεις…
Η έννοια του εθελοντισμού για εμένα συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως θεσμός, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Ο άνθρωπος αποκομίζει πολλά οφέλη καθώς αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες, λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα, έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους, γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, την αξία της συνεργασίας, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού.
Από το 1996 ως νομική σύμβουλος στον τέως Δήμο Πορταριάς συμμετείχα ως μέλος στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου. Εκπροσωπούσα τον Δήμο σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα ανά την Ελλάδα και το 2001 ως υπεύθυνη του Χορευτικού Πορταριάς «Ορμίνιο» προήγαγα την πολιτιστική ανάδειξη του τόπου μου.
Το 1997 δραστηριοποιούμαι ενεργά ως μέλος της Ομάδας Νεότητας της ΧΕΝ-Βόλου και έκτοτε συμμετέχω σε πανελλήνια συνέδρια και εργασίες στην Αθήνα, ενώ εκλέγομαι παράλληλα και ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ-Ελλάδος τόσο το 2010, όσο και το 2018 για τρία έτη αντίστοιχα.
Ως υπεύθυνη της Ομάδας ΧΕΝ-Βόλου διατέλεσα για πρώτη φορά το 2000 για μία τριετία και έκτοτε εξελέγην σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπου και παραμένω ως υπεύθυνη του Κέντρου μέχρι σήμερα.
Επί σειρά ετών ήμουν γενική γραμματέας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου και το 2010 διατέλεσα πρόεδρος του Συνδέσμου.
Συμμετείχα ως μέλος στο ΔΣ της Γυναικείας Ποδοσφαιρικής Ομάδας «Βόλος 2004» με πρόεδρο τον κ. Δημήτριο Κλόντζα.
Το 2001 σε συνεργασία με τον αείμνηστο Χαράλαμπο Κουρή – ιδρυτή του Ινστιτούτου Καταναλωτών – ιδρύουμε το Περιφερειακό Κέντρο Ενημέρωσης Καταναλωτών στην Ελλάδα με κέντρο τη Θεσσαλία και έδρα τον Ν. Μαγνησίας. Πρωτοστατώντας σε ομιλίες για τη διεξοδική ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την τήρηση της ασφαλείας των καταναλωτών, την τήρηση των προδιαγραφών και τις προϋποθέσεις ασφαλούς χρήσης των προϊόντων κατανάλωσης.

Ελεύθερος χρόνος, χόμπι;
Ο ελεύθερος χρόνος μου πριν την εμφάνιση του Covid-19 ήταν ελάχιστος και προσαρμοζόταν ανάλογα με τις υποχρεώσεις της δουλειάς μου και τις πολιτιστικές δράσεις μας στην Ομάδα της ΧΕΝ-Βόλου. Σήμερα λόγω των περιορισμών που υφιστάμεθα, διαθέτω περισσότερες ώρες για τον εαυτό μου, μου αρέσει να διαβάζω, να ενημερώνομαι τόσο σε τοπικό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο, να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τις ομορφιές του τόπου μου με διάφορες πεζοπορίες.

Covid-19… Εμβολιαστήκατε; Πώς διαχειριστήκατε αυτόν τον εφιάλτη;
Διανύσαμε και βιώσαμε έναν «εφιάλτη», όπως ακριβώς το λέτε. Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες της αγωνίας, του φόβου και της ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι. Διαφοροποιήθηκε ο τρόπος ζωής μας, οι σχέσεις μας, οι αντιλήψεις μας για το τι είναι σημαντικό και τι όχι. Παρόλα αυτά μάθαμε να ζούμε μαζί του, προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας, τις συνήθειές μας, τις δράσεις μας. Εξάλλου ο άνθρωπος είναι από τη φύση του προσαρμοστικός, και η ζωή δείχνει να επανέρχεται σταδιακά, περιμένοντας μέχρις ότου ο Covid-19 μετατραπεί σε μία ενδημική νόσο. Παρόλα αυτά απαιτείται ακόμη ιδιαίτερη προσοχή, τήρηση των υγειονομικών οδηγιών, προστασία ευπαθών ομάδων έτσι ώστε με σταθερά βήματα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε σε όλα τα επίπεδα.

Και να κι ο πόλεμος…. Οι κρίσεις σας, οι ανησυχίες σας, ο θυμός σας…
Ο πόλεμος είναι το απόλυτο κακό. Είναι η χειρότερη από τις εκδοχές που θα μπορούσαν να συμβούν, γιατί είναι καταστροφή και θάνατος. Εάν κάποιος θέλει να προσφέρει σε έναν πόλεμο αυτό είναι μόνο η οδός των διαπραγματεύσεων και της ειρήνης. Στον πόλεμο δεν επικρατεί ποτέ αυτός που έχει δίκιο ή πιστεύει ότι έχει το δίκιο με το μέρος του, αλλά επικρατεί πάντοτε ο πιο δυνατός. Κατά συνέπεια φίλοι μας είναι μόνο όσοι υποστηρίζουν τα συμφέροντά μας, οι άλλοι είναι εχθροί μας και εκ των πραγμάτων μόνιμοι φίλοι ή μόνιμοι εχθροί δεν μπορούν να υπάρχουν. Η Ρωσία είναι μια ισχυρή χώρα και η κυβέρνησή της προετοίμαζε αρκετά χρόνια αυτό που γίνεται σήμερα. Η Ουκρανία από την άλλη επαναπαύθηκε στη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μέχρι τελευταία στιγμή πολλοί θεωρούσαν ότι δεν θα εισέβαλλε η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, όμως αυτό που γίνεται σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών γεγονότων και παραλήψεων παγκοσμίως.
Δεν έχω θυμό, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο λένε, μόνο μια βαθιά απογοήτευση αισθάνομαι, γιατί για ακόμη μία φορά η Ιστορία γράφεται με το αίμα των αθώων ανθρώπων και είναι λυπηρό.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;
Άνοιξε ένας νέος κύκλος γεγονότων και καταστάσεων που δεν πρόκειται να σταματήσει γρήγορα και εύκολα, απεναντίας βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών που θα πρέπει να διαχειριστούμε στο μέλλον και τις οποίες δυστυχώς δεν γνωρίζουμε. Με απασχολεί η επόμενη ημέρα, οι συνέπειες που θα πλήξουν όλο τον πλανήτη, αλλά κυρίως την Ελλάδα θεωρώντας ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις και μεγάλη οικονομική ύφεση. Είναι καλό κάτω από αυτές τις συνθήκες να προσέξει η χώρα μας τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, να είναι πιο έξυπνη στις συμμαχίες της, να κινηθεί με μεγαλύτερη διπλωματικότητα, να αποφύγουμε να «μπούμε» στο μάτι Μεγάλων Δυνάμεων γιατί θα το πληρώσουμε μελλοντικά και να θυμηθούμε την Ιστορία και τις απώλειες του 1921 καθότι είναι μεγάλος δάσκαλος. Τελικά φτάσαμε να ζούμε την κάθε ημέρα μας, γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα μας συμβεί αύριο.

Πηνελόπη Παπαθανασίου, σας ευχαριστώ για την τιμή να συμμετέχετε στο Ερωτηματολόγιο του Proust.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το