Τοπικά

Οι Πινακάτες κέντρο ψυχοθεραπείας “Θ”

Χωρίς τίτλο

Οι Πινακάτες, ένα χωριό «ξεχασμένο», θα γίνουν τον Αύγουστο το κέντρο της… ψυχοθεραπείας. Εμπνευστές της ιδέας για να δημιουργηθεί το χωριό «Ψ» είναι οι Δημήτρης Παντελής και η Αταλάντη Απέργη.

Το χωριό Ψ είναι μια νέα ιδέα στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί η 1η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών με θεματική ενότητα για το 2016 «Χείρων Κένταυρος: Μύθος, Τραύμα, Θεραπεία», από 18 έως 28 Αυγούστου.

Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών και συναφών κλάδων θα συγκεντρωθούν στο χωριό, στο πλαίσιο σεμιναρίων που περιβάλλονται και από τον θεραπευτικό-θεματικό τουρισμό.

Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τις καστανιές, στη δροσερή και θαλερή σκιά τους, με την εμψύχωση και τις γνώσεις έμπειρων θεραπευτών, θα συναντηθούν άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα και ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις για να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Το «χωριό Ψ» σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής.

Τα σεμινάρια που θα γίνουν σε αυλές ξενώνων, στο βουνό και στην αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου στοχεύουν στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μέσα από τον ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο και βιωματικές δράσεις μεταξύ ανθρώπων από τον χώρο των ψυχοθεραπειών και συναφών κλάδων, στην αυθόρμητη βιωματική έκφραση που δίνει χώρο για προσωπική εξέλιξη

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Η ιστορία ξεκινά πριν τρεις και βάλε δεκαετίες, τότε που οι δύο εμπνευστές της ιδέας ήταν ακόμα παιδιά…

«Στο μαγικό αυτό βουνό συναντήθηκαν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, που παρόλο που μεγάλωσαν πολύ διαφορετικά, ο ένας στο χωριό και η άλλη στην πόλη, με άλλους ρυθμούς και άλλες παραστάσεις, πάντα μοιράζονταν την κοινή αγάπη τους για τον ιδιαίτερο αυτό τόπο. Τα χρόνια πέρασαν, ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο, πήγαμε και ήρθαμε, εντός κι εκτός Ελλάδας, εξελιχθήκαμε ως επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά και ως άνθρωποι, δεθήκαμε μεταξύ μας και με νέα πρόσωπα που μπήκαν στις ζωές μας, ταξιδέψαμε, γνωρίσαμε καινούργια πράγματα, αλλά στο τέλος της ημέρας πάντα επιστρέφουμε εκεί που η καρδιά μας ευφραίνεται και η ψυχή μας γαληνεύει, στο χωριό μας, τις Πινακάτες.

Επιθυμία μας είναι, αυτό το καλοκαίρι και για πολλά ακόμα, στον τόπο αυτό που έχουμε αγαπήσει τόσο να συναντηθούν άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία. Το χωριό Ψ σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής», είπαν οι ίδιοι.

Ο Δημήτρης Παντελής γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στο Πήλιο. Σπούδασε Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Α.Τ.Ε.Ι. του Πειραιά και Συνθετική Συμβουλευτική στη Σχολή «Athens Synthesis Centre». Έχει αποκτήσει MA στη συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Middlesex της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Αταλάντη Απέργη σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sussex και στο La Sapienza της Ρώμης και μετεκπαιδεύτηκε στο Kings College του Λονδίνου και τη RADA (Royal Academy of Dramatic Art).

Έχει δουλέψει στο θέατρο στο Λονδίνο και την Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκδόσεων και την οργάνωση συνεδρίων. Ως δραματοθεραπεύτρια έχει συντονίσει ομάδες με ηλικιωμένους, εφήβους, άτομα με νοητική στέρηση, μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, ψυχικά ασθενείς και ομάδες εξαρτημένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το