Τοπικά

«Μαγνήτης» η έκθεση έργων ΕΠΑΛ στην παραλία του Βόλου “Θ”

palio ix

Εντυπωσιάζει η έκθεση μαθητικών έργων των ΕΠΑΛ που άνοιξε χθες τις πύλες της στην παραλία της πόλης και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο το απόγευμα. Διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα 1ο Βόλου, 2ο Νέας Ιωνίας και Αλμυρού. Μεταξύ των έργων ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το αυτοκίνητο μοντέλου Lotus που κατασκευάστηκε εξαρχής στο εργαστηριακό κέντρο Βόλου από καθηγητές και μαθητές.

Υπάρχουν όμως και άλλα καινοτόμα έργα που προκαλούν θετική εντύπωση. Συνολικά εκτίθενται 40 έργα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν χθες το απόγευμα παρουσία πολλών φορέων, μαθητών, εκπαιδευτικών. Το «παρών» έδωσε ο γενικός διευθυντής της επαγγελματικής εκπαίδευσης κ. Μουστάκας που εκφώνησε χαιρετισμό, ενώ μίλησαν και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας κ. Σαβελίδης, η περιφερειακή διευθύντρια κ. Αναστασοπούλου και οι τρεις διευθυντές των ΕΚ κ.κ. Τσοκανάκης, Νικολόπουλος και Μπερέτας και άλλοι εκπαιδευτικοί παράγοντες.

Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Μπερέτας τόνισε πως πρόκειται για πρωτότυπη ιδιοκατασκευή οχήματος που έγινε στα εργαστηριακά κέντρα του Βόλου και της Λαμίας βασισμένο στα σχέδια της Lotus seven. Είναι ένα πλήρως λειτουργικό όχημα. Βέβαια δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας γιατί η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πλήρη καταστροφικό έλεγχο. Το όχημα μεταφέρθηκε στην έκθεση μέσω της ΕΛΠΑ και προκαλεί τα βλέμματα των επισκεπτών. Το όχημα δουλεύτηκε εδώ και αρκετά χρόνια με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιώργο Ραχούτη. Το όχημα έχει τετρακύλινδρη μηχανή, με βενζίνη, 1300 κυβικά εκατοστά. Όλα ξεκίνησαν από μια βίδα. Είναι ιδιοκατασκευή. Το έργο προήλθε από τον μηχανολογικό τομέα και την ειδικότητα οχημάτων έργων.

Ο εκπαιδευτικός ηλεκτρολογίας στο 1ο ΕΚ Βόλου κ. Δημήτρης Κόκκινος ανέφερε πως δημιουργήσαμε ένα ιπτάμενο τετρακόπτερο. Κάναμε το πρώτο του στάδιο και αρχικός σκοπός μας ήταν να το στήσουμε να πετάξει. Τα καταφέραμε σε ένα βαθμό και του χρόνου συνεχίσουμε με την τοποθέτηση μιας κάμερας και ενός CPS για να κάνει προγραμματισμένες πτήσεις. Το όχημα είναι λειτουργικό.

Σύστημα συναγερμού οικίας

Ο υπεύθυνος τομέας ηλεκτρολογίας ηλεκτρονικής και αυτοματισμού του 1ου ΕΚ Βόλου κ. Νίκος Τσομπάνογλου αναφέρθηκε στο σύστημα συναγερμού οικίας ανέφερε πως το σύστημα δημιουργήθηκε φέτος. Είναι η πρώτη μονάδα που στήσαμε και θέλουμε να κάνουμε και άλλες. Το σύστημα αποτελείται από 100% πραγματικά υλικά που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί στις εγκαταστάσεις και αποτελείται από την κεντρική μονάδα, πληκτρολόγιο, αισθητήρες κίνηση, μαγνητικές επαφές και ανιχνευτή καπνού. Λειτουργεί κανονικά. Επίσης περιλαμβάνει εσωτερική σειρήνα και αυτόνομη εξωτερική σειρήνα.

Ιστιοφόρο

Στην έκθεση έδωσε το «παρών» και ο ναυτικός τομέας. Ο τομεάρχης του ναυτικού τομέα του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και 1ου ΕΚ Βόλου κ. Δημήτρης Παρίσης είπε πως στην έκθεση εκτίθεται και η απομίμηση του πλοίου Κύκνος που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλου-Σποράδων και είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Γιώργου Σαρρή. Επίσης από τον ίδιο καλλιτέχνη εκτίθεται και το έργο του «Αργώ». Ακόμη από εκθέματα έχουμε μια αυτόματη φόρτωση ενός ιστιοφόρου, ναυτικό χάρτη, διάφορα άλλα εργαλεία, ενώ από τον προτζέκτορα υπάρχει ένα 20λεπτο βίντεο που παρουσιάζεται η δράση των μαθητών. Επίσης υπάρχει μια ρύθμιση πρεσοστατικής βαλβίδας.

Και άλλα έργα

Προγραμματιζόμενο αυτοκινούμενο ρομπότ με δυνατότητα αποφυγής εμποδίων, το έξυπνο σπίτι, ο ηλεκτρομηχανολογικός διαλογέας ελαιών, τα όργανα γεωπληροφορικής, ντοσιέ φωτογραφιών με λήψη και εμφάνιση από μαθητές, φυτώρια λουλουδιών και λαχανικών, προϊόντα που παρασκεύασαν οι μαθητές, όπως σαπούνι, κομπόστες, ελιές, χτενίσματα σε κούκλες, τουριστικός οδηγός του Βόλου, βότανα μέτρηση σακχάρου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, επίδειξη κατασκευής ναυτικών κόμπων, εκπαιδευτική ψυκτική μονάδα, ανεμογεννήτρια είναι μερικά από τα έργα και τις δράσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το