Τοπικά

Το Πήλιο στους δημοφιλείς μανιταρότοπους

Το Πήλιο εντάσσεται στους ξακουστούς μανιταρότοπους της Ελλάδας έχοντας πλούσια παράδοση και συνδυάζοντας τον αγροτουρισμό με τη σωματική άσκηση και διατροφή, αφού οι λάτρεις των μανιταριών μεταβαίνουν στη φύση και το βουνό για να τα μαζέψουν και μετά τα μαγειρεύουν και τα τρώνε.

Οι διαστάσεις μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν χθες στο συνεδριακό κέντρο στα Μελισσάτικα, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών» που συνδιοργάνωσαν ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» μαζί με το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, που υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, έκθεση βιβλίων και προϊόντων, ντοκιμαντέρ, παρουσίαση τρόπων μαγειρέματος και τέλος απόλαυση μαγειρεμένων μανιταριών.

Οι συμπολίτες που βρέθηκαν στο συνεδριακό απόλαυσαν τις μανιταρόσυπες και τα άλλα είδη διατροφής με κύριο χαρακτηριστικό τα μανιτάρια.

Ειδικότερα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε από τον μανιταρομάγειρα Φώτη Παρασκευαΐδη, το «μεγαλύτερο τηγάνι», όπως αποκαλείται, επίδειξη μαγειρέματος μανιταριών, ο οποίος  ετοίμασε για τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια μανιτάρια.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα και πρόεδρος των μανιταρόφιλων πανελλαδικά τόνισε πως οι περιοχές που είναι οι πιο πλούσιες και γνωστές σε μανιτάρια, είναι η Δυτική Μακεδονία, τα Ιωάννινα, η Χαλκιδική, αλλά και το Πήλιο που διαθέτει μεγάλη παράδοση στον τομέα αυτό. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6000-8000 είδη μανιταριών, εκ των οποίων τα μισά έχουν καταγραφεί. Μια πλούσια ποικιλία δηλαδή που φέρνουν την Ελλάδα δεύτερη σε σπουδαιότητα ως προς τα μανιτάρια στην Ευρώπη.

Ο ίδιος τόνισε πως στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι λάτρεις των μανιταριών που μεταβαίνουν στα βουνά για να τα μαζέψουν και άλλοι βέβαια που τα τρώνε. Η εξέλιξη έχει και οικονομικό αντίκτυπο αφού δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις είτε σε οικογενειακό επίπεδο είτε πιο μεγάλο μέγεθος με τη συλλογή, μεταποίηση και συσκευασία των μανιταριών.

Το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, εκπονεί πρόγραμμα Αγωγής και Υγείας με θέμα: «Διατροφή και σωματική άσκηση» με συντονίστρια την κ. Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογο και συνεργάτιδες την κ. Δήμητρα Κούκιου, Γερμανικής Φιλολογίας και Μαρία Γιαννουλή, Γαλλικής Φιλολογίας.

Η κ. Πατσαρούχα επισήμανε πως το σχολείο επισκέφτηκε τα Γρεβενά και είδε τις εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μανιταριών, ενώ συμπλήρωσε πως οι μαθητές γνωρίζουν τη φύση, τα μανιτάρια συνδυάζοντας τη σωματική άσκηση με τη σωστή διατροφή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το