Τοπικά

«Πικρή» γεύση για τους μελισσοκόμους της Μαγνησίας – Δύσκολη χρονιά το 2018 λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Δύσκολη και κακή χρονιά ήταν το 2018 για τους 770 μελισσοκόμους της Μαγνησίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν προκειμένου να παραχθούν ικανοποιητικές ποσότητες μελιού. Την «παρτίδα» έσωσε κατά κάποιο τρόπο η παραγωγή μελιού από πεύκο, ενώ αντίστοιχα τα ανθόμελα, το θυμαρίσιο και το έλατο δεν πήγαν καλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θεοδόση Κατσαρό «στην καλύτερη περίπτωση μια κυψέλη απέδωσε 20 κιλά μέλι», με τον ίδιο να τονίζει πως «χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να κάνεις το συγκεκριμένο επάγγελμα».

«Οργώνουν» σχεδόν όλη την Ελλάδα σε κάμπους και βουνά προκειμένου να αφήσουν τα μελίσσια τους να «βοσκήσουν» τα άνθη λουλουδιών, καλλιεργειών και δέντρων, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες.
Το 2018, μέχρι την Άνοιξη όλα έδειχναν ότι θα είναι μια καλή χρονιά, ωστόσο οι βροχές και οι δυνατοί αέρηδες του Ιουνίου περιόρισαν τις προσδοκίες αλλά και την παραγωγή μελιού για τους μελισσοκόμους της Μαγνησίας.
Ειδικά, για τους μελισσοκόμους που επέλεξαν να πάνε τα μελίσσια τους σε περιοχές του κάμπου της Μαγνησίας, η παραγωγή στα ανθόμελα ήταν μικρή και δεν απέφερε κέρδη, ενώ αντίστοιχα κακή ήταν η χρονιά και για το μέλι ελάτου. Ειδικά, για το τελευταίο παραγωγή κατάφεραν να πάρουν μόνο όσοι πήγαν πριν το καλοκαίρι τα μελίσσια τους στα έλατα.
Καλύτερα ήταν τα πράγματα για τους μελισσοκόμους που επέλεξαν να πάνε τα μελίσσια τους σε πευκόφυτες ορεινές περιοχές της Εύβοιας.
«Ευτυχώς δούλεψε ο πεύκος φέτος και έσωσε την «παρτίδα» μέχρι ένα σημείο» ανέφερε ο κ. Κατσαρός.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θεοδόσης Κατσαρός

Ωστόσο, αρκετοί μελισσοκόμοι που βρέθηκαν στην Εύβοια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον κυκλώνα «Ζορμπά» που έπληξε τη χώρα μας στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που χάθηκαν μελίσσια ακόμη και στη θάλασσα.
«Είναι δύσκολη η δουλειά του μελισσοκόμου, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Το 2018 οι μελισσοκόμοι της Μαγνησίας που έτρεξαν να προλάβουν την ανθοφορία σε πολλές περιοχές, κατάφεραν να έχουν παραγωγή μέχρι και 20 κιλά μελιού ανά κυψέλη, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μειωμένη παραγωγή» προσέθεσε ο κ. Κατσαρός.
Να αναφερθεί ότι οι περιοχές εκτός Μαγνησίας που επιλέγουν οι μελισσοκόμοι του Νομού, είναι το Καρπενήσι, η Φθιώτιδα, ο Ελικώνας, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Λίμνη Πλαστήρα και τα Άγραφα.

Την «παρτίδα» έσωσε κατά κάποιο τρόπο η παραγωγή μελιού από πεύκο, ενώ αντίστοιχα τα ανθόμελα, το θυμαρίσιο και το έλατο δεν πήγαν καλά (φωτό αρχείου)

Στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Μαγνησίας είναι εγγεγραμμένοι 350 μελισσοκόμοι, ενώ σε επίπεδο Μαγνησίας δραστηριοποιούνται συνολικά 770 περίπου άτομα.
Αναφερόμενος στο μέλλον της μελισσοκομίας στην περιοχή μας, ο κ. Κατσαρός τόνισε πως «υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να μάθουν την τέχνη και να ασχοληθούν επαγγελματικά. Δεν είναι εύκολη δουλειά και χρειάζονται πολλές θυσίες για να τα καταφέρεις. Πρέπει πρώτα να γνωρίσεις και να αγαπήσεις τις μέλισσες και να μάθεις καλά τον τρόπο βόσκησής τους» συμπλήρωσε.
Η εγγραφή στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Μαγνησίας ανέρχεται στα 30 ευρώ, ενώ στη συνέχεια δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή.
Πλέον οι μελισσοκόμοι της Μαγνησίας ευελπιστούν σε μια καλύτερη χρονιά το 2019, ξεκινώντας την Άνοιξη από τον τρύγο ανθόμελου και στη συνέχεια τον Ιούνιο με θυμαρίσιο και έλατο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το