Τοπικά

Πιέσεις για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς –  Τρεις είναι προγραμματισμένοι σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου

«Θερμαίνεται» η ατμόσφαιρα στο ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, καθώς πλέον οι πιέσεις τραπεζών, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών προς τους συμβολαιογράφους, να πιστοποιηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ασφυκτικές. Ωστόσο μέχρι σήμερα κανένας συμβολαιογράφος μέλος του Συλλόγου Εφετείου Λάρισας δεν έχει πιστοποιηθεί στη νέα πλατφόρμα.

Σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν τρεις πλειστηριασμοί ακινήτων και συγκεκριμένα:
– Πλειστηριασμός διαμερίσματος πρώτου ορόφου πολυκατοικίας στον Βόλο, εμβαδού 47,68 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 33.000 ευρώ, για ποσό οφειλής που έγινε η κατάσχεση 94.437 ευρώ. Οφειλέτης η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΕΠΣ) και επισπεύδουσα ανώνυμη ασφαλιστική εταιρεία υγείας με έδρα την Αθήνα.
– Πλειστηριασμός αγροτεμαχίου, έκτασης 20.451 τ.μ., με αποθήκη 72,50 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 82.000 ευρώ, με οφειλέτη ανώνυμη εταιρεία με έδρα τον Βόλο και επισπεύδουσα τράπεζα.
– Πλειστηριασμός διαμερίσματος Δ’ ορόφου, εμβαδού 153,77 τ.μ. στον Βόλο, τρεις θέσεις στάθμευσης και τρεις αποθήκες. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα είναι 238.666 ευρώ, ενώ για τις θέσεις στάθμευσης και για τις αποθήκες ποικίλλουν.

Όπως είναι γνωστό, οι συμβολαιογράφοι μέλη του Συλλόγου Εφετείου Λάρισας απέχουν επ’ αόριστον από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, διεκδικώντας προστασία της πρώτης κατοικίας, προστασία της διαδικασίας και των συμβολαιογράφων και η ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανήκει στο Δημόσιο και να τη χειρίζονται αποκλειστικά οι συμβολαιογράφοι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από συμβολαιογράφο του Βόλου, κανένας δεν έχει πιστοποιηθεί από τον Σύλλογο του Εφετείου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ οι πιέσεις δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών να πιστοποιηθούν, ώστε να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι έντονες.

Όπως έγινε γνωστό χθες και η Τρόϊκα ζητεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προστασία της διενέργειας των πλειστηριασμών, ως διαδικασίας δημόσιου συμφέροντος, με όλα τα μέσα (αστυνόμευση, επιβολή κυρώσεων).

Εξάλλου μετά την απόφαση για αποχή που ελήφθη με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, σε έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, τα μέλη και των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας απέχουν πλέον από τους πλειστηριασμούς.

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να ζητήσουν αλλαγή του πλαισίου διενέργειας των πλειστηριασμών ως εξής:
– Πλειστηριασμοί με τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου: Να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 15.00, δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες.
-Οι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: α) στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου, β) μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, γ) επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα) με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από τον συμβολαιογράφο.
-Τροποποίηση της διάταξης της Υ.Α. 41756/30-5-17, με την οποία ορίζεται ότι η «ταυτοποίηση» των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών προσώπων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με τη σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών).
– Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι’ αυτές.
– Κατάργηση του άρθρου 98Α του Κ.Σ.
– Σύγκληση των Δ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας σε κοινή συνεδρίαση, ανοιχτή στα μέλη του Σώματος, προκειμένου η συμβολαιογραφία να καταλήξει σε κοινές θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα και για όσα άλλα τυχόν τεθούν από τη σημερινή συνέλευση ή έχουν τεθεί από τις υπόλοιπες Γ.Σ. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και πάντως πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης για απευθείας ανάθεση της λειτουργίας της ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. στην εταιρεία newsphone. Η σύμβαση αυτή, εφόσον προκριθεί, στη συνέχεια και πριν από την υπογραφή της θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε νέα Γενική Συνέλευση.
– Λήψη από την πολιτεία των απαραίτητων πρωτοβουλιών και μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών, με στόχο την ομαλοποίηση και τη διασφάλιση συνθηκών νομιμότητας διενέργειας των πλειστηριασμών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το