Τοπικά

Τι θέλουν οι νέοι από την Ευρώπη – Σημαντική διαδικτυακή έρευνα με ενδιαφέρουσες απόψεις

Σημαντική η πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα με τον τίτλο «YOUrope» που πραγματοποιήθηκε για το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος YouthUs 2017 και η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στον Νοέμβριο. Αυτή ήταν η αφορμή για να μιλήσει στη «Θ» σχετικά με τη συγκεκριμένη έρευνα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, ο εκπρόσωπος νεολαίας της Ελλάδας στο Κογκρέσο περιφερειακών και τοπικών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Κωσταντίνος Μπακίρης, ο οποίος τόνισε: «Αυτή η έρευνα αναμένεται να δημοσιευτεί κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και ουσιαστικά πρόκειται για μια έρευνα την οποία τρέξαμε φίλοι και συνεργάτες, εκπρόσωποι νεολαίας των χωρών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αρμενίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Κάναμε μια ομάδα μαζί και υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «YouthUs», το οποίο έτρεξε παράλληλα σε όλες αυτές τις πρέσβειρες χώρες. Επειδή όμως διαθέτουμε ένα διευρυμένο δίκτυο φίλων στην Ευρώπη η έρευνά μας πραγματοποιήθηκε και σε άλλες τρεις Ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα αυτό είναι προϊόν προηγούμενων εκπροσώπων νεολαίας και εμείς αποφασίσαμε να το συνεχίζουμε στις χώρες μας και να του δώσουμε μια νέα πνοή φέτος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει από εμάς για τους νέους με μηδέν προϋπολογισμό, με καμπάνιες στο διαδίκτυο, με μικρά συνέδρια σε κάθε χώρα και με δράσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους. Απόγειο και καταληκτικό στάδιο του προγράμματός μας αυτού ήταν και η διαδικτυακή έρευνα μας, η «YOUrope», η οποία είχε ως στόχο να συλλέξουμε όλα τα στοιχεία και τον παλμό της Ευρωπαϊκής νεολαίας, σε κάθε χώρα, σχετικά με τη σχέση της νεολαίας με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τη συμμετοχή της σε τοπικές περιφερειακές πολιτικές αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής».

Από ευρωπαϊκή εκδήλωση νέων

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας ο κ. Μπακίρης επισημαίνει πως «είμασταν προετοιμασμένοι για ένα αποτέλεσμα που δεν «χαϊδεύει» τα αυτιά της Ευρώπης, ούτε όλων ημών που είμαστε υπέρμαχοι της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Υπάρχει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έλλειψη, μια άγνοια, για τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και τους τρόπους λειτουργίας τους, που σημαίνει, με τα ποσοστά να αλλάζουν σε κάθε χώρα, ότι οι νέοι βλέπουν αποστασιοποιημένο τον εαυτό τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη δράση τους στην εκάστοτε χώρα. Ερωτηθέντες οι Έλληνες για τον εάν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα μόνο το 9% απάντησε πως την αντιλαμβάνεται αρκετά έντονα. Παρόλα αυτά οι νέοι αν και πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω, σε ποσοστό 71% είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της Ευρώπης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα υπάρχει μια κάποια συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα νέων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα ευκαιριών για νέους κερδίζουν συνεχώς περισσότερο έδαφος. Το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου των ερωτηθέντων νέων απάντησε ότι έχει συμμετάσχει σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέων, είτε αυτό είναι μέσω του Erasmus, είτε μέσω κάποιο τρίτου ευρωπαϊκού οργανισμού. Τα αποτελέσματα του τρίτου κομματιού αφορούσαν στη συμμετοχή των νέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε ζητήματα πολιτικής. Εδώ παρατηρείται μια οξεία αντίθεση μεταξύ ευρωπαϊκού μέσου όρου και των ποσοστών της Ελλάδος, με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο των νέων να δηλώνει ότι έχει συμμετάσχει στην πολιτική της τοπικής κοινωνίας του κατά 67%, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό με δυσκολία αγγίζει το 31%. Παράλληλα όμως δήλωσαν πως θέλουν περισσότερη αμεσότητα, διαφάνεια, διαδικτυακές καμπάνιες, ενώ ακόμα θέλουν να μαθαίνουν περισσότερα νέα για την Ευρώπη μέσω του διαδικτύου».

Ο κ. Μπακίρης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα που προέκυψαν για τη χώρα μας τονίζοντας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία οι νέοι στην Ελλάδα έχουν σίγουρα μια Ευρωπαϊκή ταυτότητα και μια γνώση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και άλλων ζητημάτων που άπτονται των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αν και οι Έλληνες νέοι εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου η εξοικείωση των νεαρών ατόμων της χώρας μας με την Ευρώπη και τους μηχανισμούς της υφίσταται. Οι νέοι στην Ελλάδα, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη ζητούν περισσότερη διαφάνεια, πρόσβαση σε προγράμματα και πανευρωπαϊκές ευκαιρίες για νέους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά και περισσότερο χώρο στην ενημέρωση για αυτά τα προγράμματα».

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Μπακίρης δηλώνει ότι «από όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι της Ευρώπης ζητούν περισσότερη συμμετοχή, αλλά ταυτόχρονα νιώθουν αποστασιοποιημένοι από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, καθώς δεν αντιλαμβάνονται σημαντικά την παρουσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Οργανισμών».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το