Πολιτισμός

Πέτρος Τουλούδης: Η τέχνη ένα εργαλείο που δεν ανήκει σε κανέναν

Ο γνωστός εικαστικός από τον Βόλο Πέτρος Τουλούδης, που διαμένει στην Αθήνα, συμμετείχε με μία από τις δημιουργίες του σε ομαδική έκθεση πολλών καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο, από τις 3 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Τριαντάρος, με τίτλο «Mötley Crëw», σε επιμέλεια της Μαργαρίτας Μυρογιάννη. Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου.

«Έμενα για χρόνια στην Τήνο, όπου εκεί δραστηριοποιούμαι και με άλλους τρόπους. Έχω ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών από το 2015. Ουσιαστικά καλώ διεθνείς και Έλληνες και μέσα από μία συμβίωση παράγουμε έργα. Συνήθως ως αποτέλεσμα προκύπτει μία ομαδική έκθεση, που γίνεται στο ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στο οποίο είμαι εξωτερικός συνεργάτης», δήλωσε ο κ. Τουλούδης. Στην Τήνο παρουσίασε ένα γλυπτό, μέρος ενός τρίπτυχου. «Τα έργα έγιναν με υλικά, όπως παπιέ μασέ, μέταλλο και μελάνι».
Όπως ανέφερε ο εικαστικός, ασχολείται με τα υλικά, εξετάζοντας «φαινόμενα», τα οποία αυτά δημιουργούν μέσα από τις φόρμες τους και μέσα από τη χρήση τους. «Η εικόνα του ήταν ουσιαστικά κάτι που παράγεται από ένα φυτικό μοτίβο, το οποίο με έναν τρόπο αποκτά γλυπτικές αξίες μέσα από μία διεργασία, που έγινε στη διάρκεια της παραγωγής του», εξήγησε ο κ. Τουλούδης.

Για τον ίδιο, τέχνη σημαίνει ένα μικρό κενό στην πραγματικότητα, το οποίο οι καλλιτέχνες έχουν τον τρόπο να το γεμίζουν. «Μπορούν να συμπληρώνουν το κενό, το οποίο όμως έχει κάποια αυτονομία, σε σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε», πρόσθεσε.
Όσο για το τι μπορεί να αποτελέσει για τον ίδιο έμπνευση, ο εικαστικός υπογράμμισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η προσοχή που δίνει κανείς στα πράγματα. «Φαινόμενα και πράγματα συμβαίνουν γύρω μας συνεχώς. Το θέμα είναι να έχεις τη θέση, για να μπορείς να εστιάσεις κάπου και να δημιουργήσεις ένα νόημα από την αρχή. Και φυσικά να το αποδώσεις στην πραγματικότητα, χωρίς όμως να είναι πολλές φορές συγκεκριμένο. Είναι κάτι που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί μόνο με οπτικό τρόπο», ανέφερε.

Τέλος, ο Βολιώτης καλλιτέχνης υπογράμμισε ότι σε μια εποχή απαξίωσης των κοινωνικών αξιών, η στροφή στην τέχνη και η εξοικείωση των παιδιών με την τέχνη, ακόμη και σε μικρή ηλικία, μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Στην τέχνη τα πράγματα λειτουργούν σε ένα άλλο επίπεδο. Μπορεί να έχει σχέση με τη γλώσσα, αλλά ο τρόπος που κανείς συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, από μία άλλη οπτική γωνία, μπορεί να δημιουργήσει τα εφόδια, για να μπορέσει να καταλάβει περισσότερο τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του». Τόνισε ακόμη ότι η τέχνη είναι ένα «εργαλείο», που δεν ανήκει σε κανέναν, είναι ουσιαστικά ιδέες και με έναν τρόπο μπορεί κάποιος να τις εκφράσει, χωρίς να είναι καν δικές του. «Ανήκουν σε μια παγκόσμια γλώσσα, που με έναν τρόπο μπορεί και επικοινωνείται πολλές φορές με το ένστικτο και δημιουργεί άλλους δρόμους στη σκέψη», συμπλήρωσε.
Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τουλούδης θα συμμετέχει με ένα ηχητικό έργο στην ομαδική έκθεση «Ρεμπέτικο», σε επιμέλεια Χριστοφόρου Μαρίνου, που θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το