Κόσμος

Πέθανε σε πεζοπορία στα Πυρηναία ο αρχιτέκτονας της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων

Ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια, πέθανε σε ατύχημα, ενώ έκανε πεζοπορία στα Πυρηναία.

Ο θάνατος του στρατηγού Ζαν-Λουί Ζορζελέν έγινε γνωστός στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το έθνος χάνει έναν από τους σπουδαίους στρατιώτες του. Η Γαλλία, έναν από τους μεγάλους υπηρέτες της. Και η Παναγία των Παρισίων, τον αρχιτέκτονα της αναγέννησής της», δήλωσε ο Μακρόν στο Twitter.

Ο 74χρονος Ζορζελέν, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και επικεφαλής του έργου αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, έκανε μόνος του πεζοπορία την Παρασκευή στο Mont-Valier. Γύρω στις 8 το απόγευμα, ο φύλακας του καταφυγίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.246 μέτρων, ενημέρωσε τις αρχές για έναν πεζοπόρο που δεν είχε επσιτρέψει. Η κινητοποίηση των διασωστικών ομάδων ήταν άμεση, με ελικόπτερο να «χτενίζει» την περιοχή και να εντοπίζει τελικά τον Ζορζελέν λιγη ώρα αργότερα. Οι διασώστες προχώρησαν άμεσα στην αναγνώρισή του.

Σαν αρχηγός του Επιτελείου των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων (Cema) από το 2006 έως το 2010, ο Ζορζελέν επέβλεψε επιχειρήσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και τον Λίβανο. Ο Μακρόν τον επέλεξε το 2020 για να ενορχηστρώσει την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το