Παραπολιτικά

Περπατώντας στο Πήλιο – Το νέο βιβλίο του φυσιοδίφη για το βουνό των Κενταύρων

του Γιώργου Γιαννάκαρου*

Ήταν φθινόπωρο του 2015, όταν γνώρισα τυχαία τον κ. Rainer από το Αμβούργο της Γερμανίας. Η αλήθεια είναι, ότι είχα πολύ υλικό στα συρτάρια, και αμέσως σκέφτηκα ότι επιτέλους ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, για να βγει όλο αυτό στην επιφάνεια και να εκδοθεί.
Ένα υλικό, το οποίο ήταν προϊόν εργασίας πολλών ετών, μέσα από άπειρες διαδρομές στα αναρίθμητα μονοπάτια του πανέμορφου βουνού μας, του Πηλίου. Όλο αυτό βέβαια έγινε, χωρίς να διαθέτω κάποια ειδική πυξίδα ή μπούσουλα, όπως λέμε, για προσανατολισμό. Απλά, είχα την αστείρευτη επιθυμία, να γνωρίσω εγώ ο ίδιος προσωπικά, όλον αυτόν τον φυσικό πλούτο, που μας προσφέρει αυτό το μοναδικό βουνό. Μετά από όλη αυτή τη πολυετή προσπάθεια, σήμερα είμαι σε θέση να είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Έχω κατορθώσει να καταγράψω το κύριο μέρος των φυτών της πολυποίκιλης βλάστησης του βουνού, όπως επίσης και τα διάφορα είδη της μυκητοχλωρίδας. Η για πολλά χρόνια συνεχής επαφή μου με το αντικείμενο, μου επιτρέπει να γνωρίζω στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, την ακριβή θέση που μπορεί να φύεται κάποιο βότανο ή μανιτάρι. Στις αρχές του 2016, ένα σημαντικό μέρος των βοτάνων και λουλουδιών εκδόθηκε στο πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο «Βότανα και Λουλούδια του Πηλίου». Περιλαμβάνει σπουδαία φυτά, άλλα πολύ συνηθισμένα και άλλα λιγότερο γνωστά.

Όλα όμως συνθέτουν με αρμονικό τρόπο, μία εικόνα αντίστοιχη του φυσικού κάλλους του βουνού. Το βιβλίο διατίθεται στη γερμανική και αγγλική γλώσσα (εκκρεμεί η έκδοσή του και στα ελληνικά). Αρχές του 2019, ακολούθησε η έκδοση του δεύτερου βιβλίου μου με τίτλο «Τα μανιτάρια του Πηλίου». Περιλαμβάνει 70 μανιτάρια, με αναλυτική περιγραφή χαρακτηριστικών και ευδιάκριτες φωτογραφίες. Διατίθεται στην ελληνική και γερμανική γλώσσα. Και τα δύο βιβλία, τα οποία εκδίδονται στο Αμβούργο της Γερμανίας, πωλούνται σε βιβλιοπωλεία ή αλυσίδες βιβλιοπωλείων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία κ.α. Διατίθενται επίσης και μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών, με δικαιώματα βέβαια του κ. Rainer. Παράλληλα, ακολουθώντας το πνεύμα και τη ρότα της τουριστικής αγοράς, κρίναμε σκόπιμο να τροποποιήσουμε προς το χρηστικότερο το περιεχόμενο του πρώτου βιβλίου. Έτσι προέκυψε το τωρινό τρίτο βιβλίο, το οποίο θα έλεγα ότι κουμπώνει καλύτερα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των απανταχού περιπατητών του βουνού. Το κάνει, παράλληλα με την εύκολη χρήση του, πιο περιεκτικό και πιο στοχευμένο, όσον αφορά στο κομμάτι των πεζοπορικών διαδρομών. Ενώ διατηρεί βέβαια στο ακέραιο, όλη αυτή τη ποικιλία και ομορφιά των περιζήτητων βοτάνων και λουλουδιών της περιοχής.

Τίτλος του βιβλίου «Περπατώντας στο Πήλιο». Ταυτόχρονα, εδώ και αρκετό διάστημα, είμαι σε επικοινωνία με έναν Άγγλο βιομήχανο, ο οποίος παράγει διάφορα φυσικά προϊόντα, διαθέτοντας εργοστάσια στην Αγγλία και αλλού. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι, η ενδεχόμενη παραγωγή κάποιων φυσικών προϊόντων από βότανα του Πηλίου. Εν κατακλείδι, θέλω να αναφέρω, ότι ήδη εργάζομαι για το στήσιμο του επόμενου τέταρτου βιβλίου, του οποίου το θέμα θα είναι άκρως ενδιαφέρον. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, και αφού ενδεχομένως χρειασθεί κάποια πιστοποίηση, θα είναι έτοιμο προς έκδοση την άνοιξη του 2021. Η προσπάθειά μου φυσικά θα έχει και συνέχεια, τονίζοντας ότι, το ό,τι κάνω, έχει πάντα ως σημείο αναφοράς το Πήλιο.

* Δρ. χημικού μηχανικού
βοτανολόγου-μυκητολόγου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το