Άρθρα

Η εξέλιξη του Βόλου από το 1800 μέχρι το 1935 – Προσωπικότητες της περιόδου

του Αντώνη Παπαγεωργίου

Κωνσταντίνος Γκλαβάνης
Γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου. Μετά τις σπουδές του πήγε στη Σμύρνη και στην Οδησσό της Ρωσίας και ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1882 εγκαταστάθηκε στον Βόλο. Στον Βόλο άσκησε το εμπόριο της αλευροβιομηχανίας και μετά ίδρυσε τη Βιομηχανική Εταιρεία Γεωργικών Μηχανημάτων και Εργαλείων «Γκλαβάνης και Καζάζης» όπου έγινε πανελληνίως γνωστή και εξυπηρέτησε τους γεωργικούς πληθυσμούς τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της λοιπής Ελλάδος. Αναμίχθηκε στην πολιτική ζωή του τόπου και εξελέγη επί δυο συνεχείς περιόδους δήμαρχος Παγασών εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πόλεως ποικιλοτρόπως.

Ιωάννης Κ. Χατζηαργύρης
Γεννήθηκε στην Πορταριά του Βόλου. Σπούδασε ιατρική και εξάσκησε επιτυχώς επί σειρά ετών το επάγγελμα του γιατρού στον Βόλο. Είχε άρτια επιστημονική μόρφωση και διακατέχονταν από αισθήματα φιλανθρωπίας και αλτρουϊσμού, έτσι κατέλαβε εξέχουσα θέση στην κοινωνία του Βόλου και στον επιστημονικό κόσμο. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και οι συμπολίτες του εκτιμώντας τις αρετές του τον εξέλεξαν δήμαρχο Παγασών επί μια τετραετία από το 1895 έως το 1899.

Ιωάννης Καρτάλης
Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα του Πηλίου το 1842. Πολύ νέος πήγε στην Αίγυπτο, επιδόθηκε στο εμπόριο και σχημάτισε σημαντική περιουσία. Έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση ως αρχηγός σώματος εθελοντών. Το 1878 πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Θεσσαλίας και πολέμησε επικεφαλής του σώματος ανταρτών. Έλαβε μέρος στις μάχες της Μακρινίτσας και του Σαρακηνού. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εξελέγη βουλευτής και δήμαρχος Παγασών. Πέθανε το 1907.

Αλέξανδρος Δ. Τοπάλης
Γεννήθηκε στη Μακρινίτσα το 1857. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και τις εμπορικές στη Μασσαλία. Το 1891 εξελέγη δήμαρχος Παγασών και έδωσε ώθηση στον εξευρωπαϊσμό της πόλης, φροντίζοντας τις πρώτες ανάγκες της με την ίδρυση φωταερίου, την ίδρυση δημοτικού θεάτρου και υποστηρίζοντας εντόνως την κατασκευή των λιμενικών έργων. Αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ήταν ένας εκ των μελών της εταιρείας. Πέθανε στην Αθήνα το 1936.

Νικόλαος Σαράτσης
Γεννήθηκε στον Άνω Βόλο. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και στην Ευρώπη και εξάσκησε το επάγγελμα του παιδιάτρου στον Βόλο με επιτυχία. Πρωτοπόρος κάθε κοινωνικής κινήσεως και ιδρυτής του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στον Βόλο. Είχε μεγάλη μόρφωση και μεγάλη επιστημονική κατάρτιση, έδωσε πολλές επιστημονικές διαλέξεις και ωφέλησε την κοινωνία του Βόλου πολλαπλώς. Από τον Ιούλιο του 1938 διορίσθηκε από την κυβέρνηση Μεταξά δήμαρχος Παγασών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το