Κόσμος

Περού: Αποκλεισμένοι χιλιάδες τουρίστες στο Μάτσου Πίτσου λόγω των πολιτικών αναταραχών

Σχεδόν 5.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στην πόλη Κούσκο, λόγω των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στο Περού, ανέφερε ο δήμαρχος της τουριστικής πόλης Μάτσου Πίτσου.

Οι τουρίστες «βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους αναμένοντας να ξαναρχίσουν οι πτήσεις», είπε ο Ντάργουιν Μπάκα.

Σήμερα, Παρασκευή, το αεροδρόμιο του Κούσκο παρέμεινε κλειστό. Οι δρόμοι γύρω από την πόλη είναι αποκλεισμένοι και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Κούσκο, το τρίτο μεγαλύτερο στο Περού, είναι κλειστό από την Δευτέρα, αφού διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα, ενώ οι κινητοποιήσεις στην πόλη συνεχίζονταν. Στο διάστημα αυτό, στο Μάτσου Πίτσου, περίπου 200 τουρίστες –κυρίως Βορειοαμερικανοί και Ευρωπαίοι– αναγκάστηκαν να φύγουν από τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια και ακολούθησαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το Ολανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.

Το τρένο που συνδέει την πέτρινη ακρόπολη με το Κούσκο, την κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκα, είναι το μοναδικό σύγχρονο μέσο με το οποίο μπορεί κανείς να πάει μέχρι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο του Περού.

Στο Άγουας Καλιέντες, ένα χωριό στην κοιλάδα, στη βάση του Μάτσου Πίτσου, περιμένουν επίσης δεκάδες τουρίστες για να φύγουν. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα φτάσουν στο Κούσκο και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Στις ταραχές που σημειώνονται από τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την καθαίρεση του Καστίγιο επειδή προσπάθησε να διαλύσει το Κοινοβούλιο, έχουν σκοτωθεί 18 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το