Τοπικά

Περίπτερα-μικρές τράπεζες στον Βόλο… Σύντομα θα πληρώνονται εκεί και χρέη προς το Δημόσιο – Χάθηκαν 85 σημεία στην κρίση

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα περίπτερα ως μίνι μάρκετ, ως καπνοπωλεία, αλλά και ως μίνι καφετέριες και φαγάδικα. Στο άμεσο μέλλον τα περίπτερα και στον Βόλο θα λειτουργούν και ως μικρές τράπεζες, εξυπηρετώντας τους φορολογούμενους που θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις τους για ΕΝΦΙΑ ή οφειλές στο Δημόσιο, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους…

Προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως κινείται και ο τοπικός Σύλλογος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, τα μέλη του οποίου θα προχωρήσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων POS που θα είναι συνδεδεμένα με τις τράπεζες, έτσι ώστε να δέχονται πιστωτικές κάρτες και σύντομα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία εξυπηρέτησης και των φορολογουμένων πολιτών…
Ήδη σήμερα τα περίπτερα του Βόλου ή μάλλον τα καταστήματα πώλησης καπνού και εφημερίδων που αντικαθιστούν τα περίπτερα, έχουν μετατραπεί σε μίνι μάρκετ, ενώ εξυπηρετούν και εξόφληση λογαριασμών φυσικού αερίου, ΔΕΥΑΜΒ, ΔΕΗ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πληρωμής ασφαλίστρων ΙΧ και σπιτιών μέσω ιδιωτικών εταιρειών, διαθέτουν προπληρωμένες κάρτες και σύντομα, όπως ανέφερε στη «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Τόπας, «θα εξοφλούνται και οφειλές προς το Δημόσιο».
Στο εγγύς μέλλον, το μικρό μαγαζάκι των λίγων τετραγωνικών μέτρων, θα εξυπηρετεί τους φορολογούμενους-καταναλωτές όλο το 24ωρο με κάρτα.
Στο απώτερο μέλλον τα περίπτερα θα διαθέτουν ίσως και εισιτήρια για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες…
Οι περιπτερούχοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που έχουν και είναι η λειτουργία των περιπτέρων τους όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
«Έχουμε πάρει προσφορές από τράπεζες, που μεταξύ άλλων θέλουν να μας ασφαλίζουν από κλοπές και φωτιά, προκειμένου να μας προμηθεύσουν με τα μηχανήματα POS. Αυτό θα γίνει μέχρι τέλος του 2016 και υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2017», δηλώνει ο κ. Τόπας, που ήδη έχει μεταφέρει το περίπτερό του σε κατάστημα στην ίδια περιοχή και προσφέρει από τσιγάρα μέχρι καφέ και τυρόπιτες, ενώ κάνει και ντελίβερι…
Τις παραπάνω δυνατότητες προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα τραπεζών, που επιτρέπουν την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2016 προβλέπεται να ψηφιστεί νόμος, που θα υποχρεώνει τα καταστήματα μικρής λιανικής να διαθέτουν μηχανήματα POS.
Η κρίση τα τελευταία έξι χρόνια έχει αναγκάσει τους περιπτερούχους να αλλάξουν προσανατολισμό και πλέον τα καταστήματά τους να έχουν λίγο απ’ όλα.
«Χάθηκαν 85 σημεία την περίοδο της κρίσης και μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν άλλα δέκα. Το τελευταίο τρίμηνο ήδη έκλεισαν δέκα σημεία. Σήμερα στον Βόλο και τη Ν. Ιωνία λειτουργούν 250 σημεία, από 600 παλαιότερα», τονίζει ο κ. Τόπας.
Η νέα εποχή και στα περίπτερα μάλλον ήρθε, αν και ο κλάδος, όπως σημειώνει ο κ. Τόπας, υφίσταται πλήγματα. Το κέρδος στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας μειώθηκε από 2,8% στο 2% μεικτά, στα τσιγάρα είναι ήδη 3% μεικτά και ο αθηναϊκός Τύπος μειώνει το ποσοστό κέρδους από το 6,8% στο 5%.
Για τους περιπτερούχους που δεν έχουν χρέη σε τράπεζες, αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, ωστόσο πέρα από τα διαδικαστικά, η παραπάνω μετάβαση απαιτεί νέους και εξοικειωμένους με την τεχνολογία καταστηματάρχες, σε έναν κλάδο που ξεκίνησε με τους ανάπηρους πολέμου…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το