Τοπικά

Αδειάζουν τα πινάκια στα Δικαστήρια του Βόλου – Στο αρχείο δεκάδες δικαστικές υποθέσεις

Αδειάζουν τα πινάκια του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αλλά και του Πταισματοδικείου Βόλου, καθώς δεκάδες υποθέσεις τίθενται στο αρχείο, σε εφαρμογή του νόμου 4411/2016, άρθρα 8 και 9 (νόμος Παρασκευόπουλου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου επρόκειτο να εισαχθούν προς συζήτηση 61 υποθέσεις, από τις οποίες ωστόσο 17 τέθηκαν στο αρχείο, σε εφαρμογή του νόμου 4411/2016.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην συνεδρίαση του Μονομελούς την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, καθώς από τις 62 υποθέσεις, οι 30 περίπου τέθηκαν ήδη στο αρχείο.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016, η εξάλειψη του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης αφορά πράξεις χαμηλής απαξίας (δηλαδή πταίσματα και πλημμελήματα κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που συνδέεται με την παρέλευση από την τέλεσή τους ορισμένου χρονικού διαστήματος), υπό την προϋπόθεση ότι αν ο υπαίτιος αυτών υποπέσει μέσα σε διάστημα δύο ετών σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, θα συνεχιστεί κατ’ αυτού και η παυθείσα ποινική δίωξη, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί υπέρ του, οδηγώντας σε παραγραφή του αξιοποίνου, ο χρόνος μεταξύ της παύσης της δίωξης και της αμετάκλητης καταδίκης για τη νέα πράξη.
Η βασική ρύθμιση συμπληρώνεται από την πρόβλεψη εξαιρέσεων, που αφορούν εγκλήματα που φέρονται να στρέφονται έναντι σημαντικών συμφερόντων του Δημοσίου (δημόσια περιουσία, υπηρεσία, κλπ) ή έναντι ευάλωτων φορέων ιδιαίτερα προστατευόμενων αγαθών (λ.χ. ανήλικοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων κ.λπ.).
Σύμφωνα με το νόμο Παρασκευόπουλου και προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων προς συζήτηση στα δικαστήρια, εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31.3.2016: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.
Οι δικογραφίες που αφορούν τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνονται με αιτιολογημένη διάταξη, επί πλημμελημάτων ο αρμόδιος εισαγγελέας και επί πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.
Οι ευνοϊκές για τον καταδικασθέντα συνέπειες του νόμου επέρχονται υπό τον όρο ότι δεν θα τελέσει σε διάστημα δύο ετών νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας, καθώς αν πραγματοποιηθεί το τελευταίο, τότε η νέα ποινή θα εκτιθεί αθροιστικά με την προηγούμενη.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ρητή πρόβλεψη εξαίρεσης για τις ποινές που επιβλήθηκαν, σχετικά με εγκλήματα που στρέφονταν κατά της υπηρεσίας, της δημόσιας περιουσίας κ.α..

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το