Ελλάδα

Πέντε νέοι εισαγγελείς στη μάχη κατά του ρατσισμού

assets_LARGE_t_420_54746573_type13145

Στη μάχη κατά του ρατσισμού μπαίνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 5 εισαγγελείς, καθώς οι φόβοι ότι οι νέες ροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια θα αυξηθούν, προκαλώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινότητες, εντείνονται.

Την ίδια ώρα, οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν μία ελαφρώς αυξητική τάση των φαινομένων ξενοφοβίας, που ανησυχούν τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών, και όχι μόνο, όταν τη νέα σχολική χρονιά περίπου 15.000 παιδιά αλλοδαπών θα πρέπει να καθίσουν στα θρανία…

Μια νέα πραγματικότητα καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση, η οποία μετά την αποτυχία της επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα μετά το πραξικόπημα, φοβάται ότι τα φαινόμενα ρατσισμού σε βάρος μεταναστών θα πάρουν την ανιούσα το ερχόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και το δυναμικό του εισαγγελικού κλάδου τοποθετώντας 5 λειτουργούς εκτός από την Αθήνα, και στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και στο Ηράκλειο ως υπευθύνους υποθέσεων ρατσιστικής βίας.

Στόχος του υπουργείου είναι η συνεχής ενημέρωση των εισαγγελέων που θα ασχοληθούν με αυτές τις υποθέσεις, η επικοινωνία μεταξύ τους και με διάφορες οργανώσεις αλλά και με την αστυνομία. «Οσο η Ελλάδα ήταν χώρα transit, τα πράγματα ήταν ήσυχα», λέει πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης, «τώρα όμως η παραμονή περίπου 55.000 προσφύγων στη χώρα αλλάζει τα δεδομένα.

Χρησιμοποιώντας τον μανδύα του κατοίκου, ολοένα και πληθαίνουν τα φαινόμενα εκείνων που προκαλούν καθημερινά δεκάδες προβλήματα, αντιδρώντας στην εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα», καταλήγει. Ηδη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού έχει συνεδριάσει δύο φορές, προκειμένου να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, ενώ στόχος είναι η ενημέρωση εισαγγελέων και αστυνομικών για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι αυστηρότερο στην περίπτωση που ένα έγκλημα, όπως για παράδειγμα μία σωματική βλάβη ή μία εξύβριση, τελείται με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου. Οταν δηλαδή μία επίθεση, λεκτική ή μη, γίνεται με κίνητρο το χρώμα ή τη θρησκεία.

«Αν είναι μόνος του στη θά­λασσα, να τον πνίξεις»
Η εισαγγελέας ρατσιστικής βίας Ελένη Τουλουπάκη χειρίστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2016 80 δικογραφίες που σχετίζονται με ρατσιστικές συμπεριφορές, όπως απειλές ή ξυλοδαρμούς σε βάρος μεταναστών, συγκεντρώνοντας στοιχεία κυρίως μέσω καταγγελιών αλλά και δημοσιευμάτων.

Το Διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει ανωνυμία, βρίθει περιπτώσεων ρατσιστικού αμόκ, όπως για παράδειγμα ανάρτηση που έγινε σε ιστοσελίδα με τίτλο:

«Αμα είναι μόνος του ο μετανάστης, να τον πνίξεις», για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία. Δικογραφία όμως σχηματίστηκε και για πρωτοσέλιδο εφημερίδας με τίτλο: «Πετάξτε τους στη θάλασσα γιατί θα μας φάνε ζωντανούς», με φόντο φωτογραφία αλλοδαπών… αλλά και για μία αποστροφή του λόγου του μητροπολίτη Αμβρόσιου.

Μεταξύ των 80 υποθέσεων δεν είναι λίγες εκείνες που αφορούν σε σωματική βία σε βάρος μεταναστών τόσο από αστυνομικούς όσο και από πολίτες. Οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα, μία επίθεση που έγινε σε… στάση λεωφορείου σε Σουδανό στη Λεωφόρο Κηφισίας, οι κλοπές διαβατηρίων και κινητών τηλεφώνων που έγιναν σε Σύρους πρόσφυγες, επιθέσεις με πέτρες και.. πορτοκάλια σε βάρος Πακιστανών και άλλα…

Στο ίδιο τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών όμως έχουν εισαχθεί και δεκάδες καταγγελίες για ρατσιστική βία σε βάρος ομοφυλόφιλων ή τρανς ατόμων που αντιμετωπίζουν σκαιότατες αλλά και ποινικά ελεγκτέες συμπεριφορές είτε στον χώρο εργασίας τους ή απλώς στον… δρόμο.

Από αυτές τις υποθέσεις, περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας, μία διαβιβάστηκε στον ανακριτή -λόγω κακουργηματικών πράξεων-, τρεις έχουν ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο, 17 έχουν μπει στο αρχείο αγνώστων δραστών και 10 έχουν διαβιβαστεί σε εισαγγελίες ξένων Αρχών λόγω αρμοδιότητας.

Ο νόμος για τη ρατσιστική βία άλλαξε για πρώτη φορά από το 1979 το 2013, αλλά και τότε κρίθηκε ατελής, με την τότε κυβέρνηση το 2014 να επιχειρεί εκ νέου αλλαγές για την αυστηροποίηση του πλαισίου των εγκλημάτων που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο. Μάλιστα, είχε θεσμοθετηθεί και ως παρεπόμενη ποινή η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων εάν η επιβαλλόμενη ποινή έφθανε το ένα έτος, με το σκεπτικό ότι «οι τελούμενες με ρατσιστικά κίνητρα εγκληματικές πράξεις συνιστούν εκδήλωση ισχυρότατης περιφρόνησης, εκ μέρους των δραστών, της θεμελιώδους για την έννομη τάξη αξίας του ανθρώπου.

Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να έχουν λόγο άμεσα ή έμμεσα για τη διακυβέρνηση, ούτε και να ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα σε μία χώρα που έχει ως πρωταρχική υποχρέωση εκ του Συντάγματός της την προστασία της αξίας του ανθρώπου. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί και το πολίτευμα και η δημόσια εν γένει ζωή αλλά και το κύρος των αρχών και των υπηρεσιών».

 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Του έσπασαν ένα μπουκάλι μπίρας στο πρόσωπο»

«Ακόμη φοβάμαι όταν κυκλοφορώ μόνος μου τη νύχτα. Και είμαι από τους τυχερούς. Αλλοι φίλοι μου έχουν πάθει χειρότερα. Ενας έχει σημάδια. Ενας άλλος έσπασε το δόντι του». Είναι τα λόγια του Αχμάντ, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, που, όπως υποστηρίζει, τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει πέσει θύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

Ο Αχμάντ περιγράφει στο «Εθνος» την πρώτη φορά που δέχθηκε επίθεση.«Ημουν λίγο στην Ελλάδα και επέστρεφα σπίτι μου. Είδα 7 άτομα σε μία γωνία. Με κοιτούσαν, κάτι έλεγαν -δεν ήξερα ελληνικά και δεν καταλάβαινα- και γελούσαν» περιγράφει. Σύμφωνα με τον νεαρό πρόσφυγα, λίγο αργότερα του επιτέθηκαν. «Αρχισαν να έρχονται προς εμένα. Ετρεξα για να γλιτώσω αλλά με βρήκαν και με χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές. Πονούσα πολύ και αίμα έτρεχε από τη μύτη μου» αναφέρει.

Οσοι έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα κοινό μοντέλο. «Συνήθως στόχοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Οι περισσότερες επιθέσεις είχαν θύματα μετανάστες χωρίς έγγραφα, αστέγους και ασυνόδευτα ανήλικα» επισημαίνει ο Τάσος Υφαντής, κοινωνικός λειτουργός των «Γιατρών του Κόσμου». Η οργάνωση αντιμετώπισε περιστατικά με μετανάστες που είχαν σοβαρά τραύματα και έλεγαν ότι οφείλονται σε επιθέσεις από ομάδες Ελλήνων. Ο κ. Υφαντής θυμάται έντονα την περίπτωση ενός 14χρονου Αφγανού, που τον Μάιο του 2013, έξω από το μετρό στην πλατεία Αττικής, δέχθηκε επίθεση από 3 άνδρες. Τον χτύπησαν και του έσπασαν ένα μπουκάλι μπίρας στο πρόσωπο. Αμέσως μετά τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και λιπόθυμο, ενώ ένας περαστικός τον μετέφερε σε νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα.

Χτύπησαν πατέρα και παιδί
«Ο 14χρονος ήταν ασυνόδευτος και έμενε σε ένα διαμέρισμα μαζί με 13 άτομα. Πέραν της βιαιότητας της επίθεσης, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι καμία από τις υπηρεσίες που είχε πάει το παιδί δεν έκανε κάποια ενέργεια να το προστατεύσει. Μετά από κινητοποίηση, καταφέραμε να πάει στην Ελβετία, μέσα σε δύο εβδομάδες» αναφέρει. Επίσης θυμάται έναν μετανάστη που έχασε το μάτι του μπροστά στον γιο του, όταν δέχθηκαν επίθεση, την ώρα που έψαχναν τα σκουπίδια. Εξίσου σοκαριστικό είναι το περιστατικό που αντιμετώπισαν στα Πολυιατρεία, όταν «ο Αφγανός πατέρας και ο επτάχρονος γιος του δέχθηκαν επίθεση στην πλατεία Αττικής. Το παιδί αντέδρασε και το χτύπησαν με λοστό στην πλάτη». Οι ρατσιστικές επιθέσεις ήταν έντονες το διάστημα 2012-2014. Η εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου απασχόλησε έντονα και την Επιτροπή Εξάλειψης Ρατσιστικών Διακρίσεων του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη ακρόαση της Ελλάδας. «Στη νομοθεσία διαπίστωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Ομως, σε πρακτικό επίπεδο, υπάρχουν προβλήματα. Ο νόμος δεν έχει τύχει ευρείας εφαρμογής, ενώ ακόμη δεν υπάρχει εξοικείωση των δικαστικών αρχών. Την κατάσταση δεν βοηθούν και οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης» σχολιάζει ο δικηγόρος των «ΓτΚ» Στάθης Πουλαράκης. Κατά την ακρόαση εκφράστηκαν φόβοι για άνοδο του ρατσισμού, μετά και τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. «Για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών και να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα ένταξης των προσφύγων» σημειώνει ο κ. Υφαντής.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το