Ελλάδα

Πέντε κινήσεις για να προλάβουν τα μπλόκα

Σειρά παρεμβάσεων για τον αγροτικό κόσμο παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να «φρενάρει» τα επικείμενα μπλόκα από δυσαρεστημένους αγρότες. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση επανεξετάζει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ επισπεύδει μέσω ειδικών προγραμμάτων την καταγραφή και την εκταμίευση αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές.

Να ξεδιπλώσουν τις θέσεις τους για το Αγροτικό και να μην περιοριστούν σε μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση επιχείρησαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Και μπορεί σε πολλά σημεία η συζήτηση να «ξέφυγε» και να κυριάρχησαν θέματα της επικαιρότητας, ωστόσο από όλες τις πτέρυγες έγινε προσπάθεια να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα. Τα πολιτικά πυρά πάντως δεν έλειψαν, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται για το ποιος έχει στηρίξει τους αγρότες.

Με βέλη προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεδιπλώνοντας παράλληλα μία σειρά δράσεων που είναι υπό επεξεργασία. «Με δεδομένη την καλή απόδοση, την υπεραπόδοση της οικονομίας, επανεξετάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα -και πάντως μέσα στο 2017- τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τον ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε ορισμένες κατηγορίες εισροών, ιδίως στη ζωική παραγωγή, και τη χρήση του εργοσήμου για την οικογενειακή εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ετοιμάζονται παρεμβάσεις για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ άμεσα θα υπογραφεί υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και τις αγορές παραγωγών και βιοκαλλιεργητών.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποιούμενη πολιτική, επισημαίνοντας ότι «το 2016 μπήκαν 3,7 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών. Και αυτό είναι ένα ποσό-ρεκόρ από τότε που υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική». Συνέχισε τονίζοντας: «Για την πλειονότητα, το 85% των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας από το αφορολόγητο, που φτάνει τα 12.000 ευρώ -και πολλές φορές φοβόμαστε και να το πούμε, γιατί μας ακούνε και οι απέξω-, υπερκαλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές».

«Οπως και σε κάθε άλλο τομέα, τάξατε τα πάντα και πράξατε ακριβώς τα αντίθετα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Συνέχισε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «και στον αγροτικό τομέα ισχύει το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ: όλα προς το χειρότερο».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε ιστορίες ανθρώπων που επένδυσαν και πέτυχαν στον πρωτογενή τομέα και μίλησε για δύο βασικούς άξονες του «γαλάζιου» προγράμματος: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας -κυρίως μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής- και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας (περιγράφοντας εννέα συγκεκριμένες δεσμεύσεις). Παράλληλα αναφέρθηκε στη «συμφωνία αλήθειας» και στις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί για επαναφορά ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ενώ παρουσιάζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Δώδεκα προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα παρουσίασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε καταθέσει το αίτημα για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Μεταξύ άλλων πρότεινε δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης επενδύσεων στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή της σε νέους αγρότες και επιστήμονες, ειδικό πρόγραμμα για την πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία, ενώ εκτενή αναφορά έκανε σε φορολογικά θέματα. Εξαπολύοντας βέλη προς την κυβέρνηση είπε: «Το αδιέξοδο και η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα έχει το ονοματεπώνυμο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Αφορολόγητο πετρέλαιο
Την πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά στο αφορολόγητο πετρέλαιο. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους αγρότες, με τα βέλη να πηγαίνουν στη συνέχεια και προς τη ΝΔ.

«Εάν ερχόταν στη Βουλή η οργή του αγροτικού κόσμου, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε στην Ολομέλεια», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. «Η ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες πριν πεθάνει ο γίγαντας», επεσήμανε από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναζητούν ενιαίο μπλόκο, αλλά δεν… βρίσκουν

Αμετακίνητοι στη θέση τους να βγουν τα τρακτέρ στον Προμαχώνα και να αποκλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία εμφανίστηκαν κάποιοι ακραίοι αγροτοσυνδικαλιστές που συναντήθηκαν με ομάδα αγροτών χθες βράδυ σε ξενοδοχείο στον Λευκώνα Σερρών.

«Οσο θα υπάρχει μνημόνιο και τρόικα οι αγρότες δεν έχουν μέλλον. Μιλούσαν όλη μέρα χθες στη Βουλή, χωρίς να λένε τίποτα. Ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους, πιο μαζικά, πιο δυναμικά και αν, όπως λένε, μέχρι τέλος του μήνα πάρουμε και την επιστροφή για τον φόρο πετρελαίου, τότε θα έχουμε λεφτά και θα μείνουμε δυο μήνες στους δρόμους», σχολίασε ο Παύλος Αραμπατζής, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Νέας Βισαλτίας. Σημειώνεται ότι η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, έστειλε επιστολή προς τον Ελληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ζητώντας τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στις μεθοριακές διαβάσεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να κλείσουν τα σύνορα. «Ας έρθει εκείνη η στιγμή και θα το αντιμετωπίσουμε. Εμείς γνωρίζουμε σπιθαμή προς σπιθαμή τις Σέρρες, μπορούμε να κινηθούμε από πολλούς δρόμους», ήταν η απάντηση του κ. Αραμπατζή. Οι «γαλάζιοι» της Λάρισας δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τον κόσμο, η περσινή συντονιστική επιτροπή των Τεμπών έχει διαλυθεί και κάποιοι παλαιοί αγροτοσυνδικαλιστές έχουν αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα που δόθηκαν είναι καλά», ενώ επικαλούνται και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν στα τρακτέρ να κινηθούν.

 

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το