Τοπικά

Πειθαρχικές ποινές σε κρατούμενους των φυλακών Βόλου για επεισόδιο

Η αυξημένη πληρότητα κρατουμένων στις φυλακές νέων Βόλου και η προσπάθεια ομάδων κρατουμένων να αναλάβουν τα «ηνία», είναι δύο από τις αιτίες, που προκαλούν τα επεισόδια μεταξύ των φυλακισμένων, όπως αυτό που συνέβη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και στο οποίο είχαν τραυματιστεί τέσσερα άτομα. Άλλη μια αιτία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κρατούμενοι δεν έχουν εκπαίδευση και οι συμπεριφορές τους είναι βίαιες και επιθετικές. Δεκαπέντε από τους κρατούμενους που συμμετείχαν στα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στις Φυλακές Βόλου, τιμωρήθηκαν με πειθαρχικές ποινές μεταγωγής σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα ενηλίκων. Το επεισόδιο, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, προκλήθηκε όταν μια μπάλα μπάσκετ έπεσε στο κεφάλι ενός κρατούμενου, με αποτέλεσμα μια ομάδα Αλγερινών, που θεωρούνται σκληροί, να επιτεθεί σε ομάδα Πακιστανών κρατούμενων. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το επεισόδιο είχε αιτία την ανάληψη της «ηγεσίας» της φυλακής από κάποια ομάδα. Εις βάρος όσων συμμετείχαν στο επεισόδιο, σχηματίζονται και δικογραφίες και για φθορές αντικειμένων που χρησιμοποιούνται προς κοινό όφελος, καθώς έσπασαν τζάμια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 16 Οκτωβρίου οι κρατούμενοι στις φυλακές νέων Βόλου ήταν 93, όταν οι θέσεις είναι 54, δηλαδή πληρότητα 172,22%… Αντίστοιχα στις φυλακές Κασσαβέτειας οι κρατούμενοι ήταν 172, όταν οι θέσεις είναι 274, πληρότητα 62,77%.
Η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι διευθυντές τους στις 19 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων συναντήσεων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Οι 35 διευθυντές των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν προτάσεις, αλλά και να λάβουν κατευθύνσεις για τα εν πολλοίς κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν και οκτώ γυναίκες που προΐστανται σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αλλά και η διευθύντρια των κυπριακών φυλακών στη Λευκωσία, η οποία εκλήθη να καταθέσει τη δική της τεχνογνωσία. Στη συνάντηση δεν κυριάρχησαν μόνο τα πρακτικά, αλλά και τα οικονομικά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει να «εκπαιδευθούν» οι διευθυντές των φυλακών, δεδομένου ότι πλέον γίνεται έλεγχος στη διαχείριση των κονδυλίων από ειδικό επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το