Κόσμος

Πέφτουν οι υπογραφές στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

«Ραντεβού» για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου έδωσε ο Γενς Στόλτενµπεργκ στα µέλη του ΝΑΤΟ, προκειµένου να υπογράψουν το πρωτόκολλο εισόδου της Βόρειας Μακεδονίας στη συµµαχία.
Ο γενικός γραµµατέας ενηµέρωσε µέσω Τwitter ότι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι «29» «θα γράψουν Ιστορία», κάνοντας ένα σηµαντικό βήµα για την ένταξη της µέλλουσας ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως 30ού συµµάχου.

«Οι σύµµαχοι του ΝΑΤΟ θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης µε τη µελλοντική ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιµιτρόφ» σηµείωσε ο Γενς Στόλτενµπεργκ. Την εξέλιξη «χαιρέτισε» και ο αρµόδιος Ευρωπαίος επίτροπος ∆ιεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Μέσω Τwitter «απάντησε» και ο Νίκολα Ντιµιτρόφ: «Γράφοντας Ιστορία για ένα σταθερό µέλλον µε ευηµερία, προωθώντας τη σταθερότητα και τις κοινές αξίες στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά. Χρειάστηκε να περιµένουµε µια γενιά (σ.σ.: για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ). Αλλά, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο µεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις τόσο µεγαλύτερη και η επιτυχία».

Στα εθνικά κοινοβούλια
Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, το κείµενο θα πάει στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ για επικύρωση. Μετά την έγκρισή του από τους «29», αναµένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο σύνταγµα της χώρας. Θα ακολουθήσει η επίσηµη ενηµέρωση των διεθνών οργανισµών για την αντικατάσταση του «Μακεδονία» από το «Βόρεια Μακεδονία». Τον προσεχή Ιούνιο, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανοίγµατος των κεφαλαίων της χώρας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι οι µεταρρυθµίσεις στο εσωτερικό είναι απαραίτητες – ιδιαίτερα εκείνες που έχουν σχέση µε τη νοµιµότητα και τη διαφθορά.

Παράλληλα, αναµένεται να ανοίξουν ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια και πρεσβεία της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα. Προξενεία αναµένεται να ανοίξουν σε Μπίτολα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το