Οικονομία

«Παιχνίδια» με τις τιμές των υγρών καυσίμων

petrelaio

Γκαζώνει… με την άνοδο του αργού πετρελαίου το εγχώριο κύκλωμα διύλισης και εμπορίας, αφού περνά αμέσως τις αυξήσεις στις αντλίες της βενζίνης, ενώ αντίθετα στην πτώση φρενάρει… καθυστερώντας τις μειώσεις.

Αυτό αποκαλύπτει η αντιπαραβολή των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας με εκείνα των διεθνών χρηματιστηρίων του πετρελαίου και της βενζίνης στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της χώρας έχει αυξηθεί κατά 8,7 λεπτά το λίτρο. Για την ακρίβεια ανέβηκε στα 1,457 ευρώ το λίτρο από 1,37 ευρώ που ήταν πριν από περίπου 20 ημέρες. Σε ποσοστό η αύξηση είναι 6,4%.

Για την ίδια περίοδο, το αργό πετρέλαιο ανέβηκε στα 60,53 δολάρια το βαρέλι από 48,16 δολάρια που ήταν στις 26 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία αύξηση 12,37 δολαρίων ή 25,7%.

Αλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία του αργού πετρελαίου είναι και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Οταν το ευρώ υποχωρεί, οι τιμές στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά έχουν άλλον έναν πρόσθετο λόγο για αυξήσεις. Στις 26 Ιανουαρίου η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου ήταν 1,12 και σήμερα κινείται κοντά στο 1,13.

Για να γίνει σωστά η σύγκριση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου με τη λιανική τιμή της βενζίνης, μετατρέψαμε την τιμή του αργού από δολάριο σε ευρώ και στη συνέχεια τον όγκο του βαρελιού σε ένα λίτρο. Με πιο απλά λόγια το αργό πετρέλαιο σε ευρώ ανά λίτρο είχε στις 26 Ιανουαρίου 0,269 ευρώ ανά λίτρο και σήμερα είναι στα 0,333. Η αύξηση είναι 6 λεπτά ή 24%.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το