Τοπικά

Παύλος Σταμόπουλος:Σε τουλάχιστον πέντε χρόνια η εξαφάνιση των αδέσποτων εάν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα

 

Σε ορίζοντα πέντε με δέκα ετών θα υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα με τον περιορισμό των αδέσποτων σκύλων στον Βόλο, σε περίπτωση που ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές μέτρα αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Παύλο Σταμόπουλο.

Με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε Βόλο και Βελεστίνο το πρόβλημα φαίνεται να οξύνεται, ενώ δεν υπάρχει ακριβής εικόνα σχετικά με το πόσα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Πάνω σε αυτό είχαν καταγραφεί κάποιες εκτιμήσεις πριν από περίπου δύο χρόνια που έλεγαν πως σε ολόκληρη τη Μαγνησία διαβιούν 4.000 αδέσποτα, αριθμός πολύ μεγάλος, ο οποίος, ωστόσο, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς τα ζώα μετακινούνται και μπορούν να βρεθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε διαφορετικά μέρη.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταμόπουλος, ο σκύλος δεν φέρει κάποια ευθύνη, γιατί ανταποκρίνεται στη φύση του, αλλά αποτελεί αποτυχία της κοινωνίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων: «Μετά από μια ανάλογη επίθεση κάτι φαίνεται να κινείται στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αλλά μετά από μια εβδομάδα ξεχνιέται και επιστρέφουμε στα παλιά». Η συμπεριφορά ενός σκύλου χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτή του κυριαρχικού και του υποτακτικού. Συνήθως σε μια αγέλη οι κυριαρχικοί σκύλοι είναι αυτοί που επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, χωρίς, όμως, να σημαίνει πως και οι υποτακτικοί σκύλοι αποκλείεται να επιτεθούν σε άνθρωπο, γιατί η συμπεριφορά του αδέσποτου είναι πάντα απρόβλεπτη, επισημαίνει ο κτηνίατρος, που συνιστά να αποφεύγονται οι επαφές με αγέλες αδέσποτων. «Άμα χρειαστεί να περάσουμε δίπλα από αγέλη, πρέπει να αποφεύγουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τα ζώα και κατόπιν απομακρυνόμαστε, από τη στιγμή που πρόκειται για σαρκοφάγα, τα οποία επιτίθενται όταν νιώσουν ότι απειλείται η κυριαρχία τους στην περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Σταμόπουλος, τονίζοντας πως δεν παίζει ρόλο η ράτσα του σκύλου, αλλά το γεγονός ότι διαμορφώνει τη συμπεριφορά του με βάση τα βιώματά του. Δηλαδή εάν κάποια στιγμή έπεσε θύμα κακοποίησης, είναι πιθανότερο να φοβάται την ανθρώπινη παρουσία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει επιθετικότητα, όταν συναντήσει κάποιον άνθρωπο.
Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρει ότι υπάρχει παράλληλα μεγάλη έλλειψη παιδείας στο ζήτημα των οικόσιτων ζώων, αφού πολλοί που προβαίνουν στην υιοθεσία σκύλου, δεν αντιλαμβάνονται την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν. Αναλύοντας το πλαίσιο που λειτουργεί σε χώρες του εξωτερικού σχετικά με το πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων, ο κ. Σταμόπουλος κάνει λόγο για χρησιμοποίηση βάρβαρων και ανήθικων μεθόδων, γιατί οι εφαρμοζόμενες νομοθεσίες προβλέπουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει υιοθεσία μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, οι αρμόδιοι να προβαίνουν σε ευθανασία.

Συνεργασία κτηνίατρων – φιλοζωικών – δήμων
Ο πρόεδρος των κτηνίατρων στη Μαγνησία τονίζει πως «άμα ληφθούν τώρα μέτρα, σημαντικά αποτελέσματα με την εξαφάνιση των αδέσποτων από την πόλη, θα δούμε σε πέντε με δέκα χρόνια, αλλά θα χρειαστεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, όπως καταφύγια που θα πληρούν κάποια δεδομένα. Η πολιτική που ακολουθείται τώρα είναι να μαζεύονται τα αδέσποτα, να στειρώνονται και να αφήνονται ξανά ελεύθερα στον δρόμο, κάτι που, όμως, δεν βοηθά, καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται προκύπτοντας νέα εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους σκυλιά».
Η λύση είναι μια συνεργασία του Κτηνιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τον κ. Σταμόπουλο, με τον Δήμο Βόλου και τις φιλοζωικές οργανώσεις που λειτουργούν, στο πλαίσιο αύξησης των στειρώσεων και στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. «Σε ορισμένους Δήμους της χώρας, όπου εφαρμόστηκε αυτή η συνεργασία, είχαμε λιγότερα αδέσποτα. Έχω προσπαθήσει να έρθω σε επαφή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να υπάρξει συνεργασία του Δήμου Βόλου με τον Σύλλογο, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Υπεύθυνος για τα αδέσποτα, όπως ορίζει η νομοθεσία είναι ο εκάστοτε Δήμος και όχι π.χ. μια φιλοζωική. Ο Δήμος Βόλου δεν πάει κόντρα στις φιλοζωικές, όταν παρεμβαίνουν στο αντικείμενο ευθύνης του, καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να τις κυνηγήσει, γιατί παράγουν έργο και το γνωρίζει ο Δήμος πως καλύπτεται άτυπα από όλο αυτό» υποστηρίζει ο κ. Σταμόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το