Τοπικά

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Κοντομήτρου «Πρακτικόν Λύκειον εν Βόλω»

Το τελευταίο βιβλίο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Κοντομήτρου με τίτλο «Πρακτικόν Λύκειον εν Βόλω» «φωτίζει» την ιστορική διαδρομή του ομώνυμου εκπαιδευτηρίου, το οποίο λειτούργησε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας την εποχή του Μεσοπολέμου. Χθες στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου παρουσιάστηκε το έργο του συμπολίτη ακαδημαϊκού και γραμματέα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, που κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις εκδόσεις «Ήβη».
Τον Σεπτέμβριο του 1921 έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα του συγκεκριμένου σχολείου, όταν και εγγράφηκαν οι οκτώ πρώτοι μαθητές. Στα χρόνια που ακολούθησαν η δύναμη του σχολείου πολλαπλασιάστηκε και το 1944, τη χρονιά δηλαδή που καταργήθηκε, αριθμούσε 341 μαθητές.

«Ο συγγραφέας έκανε μία εξαιρετική ερευνητική δουλειά, παρουσιάζοντας με τρόπο μοναδικό τη βραχύβια, είναι αλήθεια, πορεία του Πρακτικού Λυκείου Βόλου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Παπαδόπουλος, στην παρουσίαση του βιβλίου, ο οποίος στάθηκε στη σημασία των όσων κατέγραψε ο Γιώργος Κοντομήτρος στα 23 χρόνια λειτουργίας του Λυκείου, μέχρι που αποφοίτησαν οι τελευταίοι μαθητές του.

«Το Πρακτικό Λυκείο ιδρύθηκε σε μία εποχή που τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν κλασικότροπα. Ωστόσο, στις 5 Σεπτεμβρίου 1921 τέθηκε σε λειτουργία έχοντας πρότυπο το Βαρβάκειο και όφειλε την ύπαρξή του στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος επιδίωκε τη στροφή της εκπαίδευσης σε μία πρακτική κατεύθυνση, κάτι που δεν άλλαξε στη συνέχεια ούτε ο Μεταξάς. Έτσι τότε ιδρύθηκε το μοναδικό εκπαιδευτήριο σε όλη τη Θεσσαλία, για όσους ήθελαν να μορφωθούν επαρκώς, προκειμένου να σπουδάσουν στη συνέχεια πρακτικές επιστήμες», πρόσθεσε έπειτα ο κ. Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Χαρίτος. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Ζαρλή – Καραθάνου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το