Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Σοφίας Βόικου «Το κορίτσι της ντροπής» 

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Public Βόλου το βιβλίο της Σοφίας Βόικου με τίτλο «Το κορίτσι της ντροπής» (εκδόσεις Ψυχογιός). Ένα βιβλίο με δύο ιστορίες που εξελίσσονται και κάποια στιγμή ενώνονται. Τελικά το παιδί του εχθρού μου, είναι άραγε εχθρός μου;
Ο πόλεμος έχει τελειώσει και οι Έλληνες προσπαθούν να ξεχάσουν τη γερμανική Κατοχή. Η Λένη, όμως, με τα γαλανά της μάτια και τα ξανθά της μαλλιά, τους εμποδίζει. Προσβάλλει με την ύπαρξή της τα χρηστά ήθη της εποχής. Απέναντι σε μια πατρίδα που δεν την αποδέχεται, θα αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Μόναχο. Εκεί θα γνωρίσει τον Γιόχαν, που προσπαθεί να αποτινάξει το στίγμα που του κληροδότησε ο πατέρας του. Η Λένη θέλει να βρει τις ρίζες της, ο Γιόχαν θέλει να κάψει τις δικές του.

Η συγγραφέας κ. Σοφία Βόικου ανέφερε ότι «είναι ένα βιβλίο που περιέχει δύο ιστορίες. Η μία είναι η ιστορία της Λένης, η οποία είναι παιδί της Βέρμαχτ, από πατέρα Γερμανό στρατιώτη στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και από Ελληνίδα μητέρα. Στο βιβλίο προβάλλεται η ζωή της Λένης από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τα 65 της χρόνια. Η Λένη δέχεται τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό που έχει ζήσει λόγω της καταγωγής της, επειδή είναι το παιδί του εχθρού».
Η ίδια αναφερόμενη στην άλλη ιστορία του βιβλίου τόνισε ότι «ο Γιόχαν είναι ένα παιδί ενός ανώτερου θεού, πατέρας αξιωματούχου των Ες-Ες, ο οποίος, όμως, όταν πέφτει το Γ’ Ράιχ, από το παιδί ενός ανώτερου θεού γίνεται το παιδί του τέρατος. Αυτός σε αντίθεση με τη Λένη θέλει να κόψει τις ρίζες του».

«Το κορίτσι της ντροπής» θα μπορούσε να ήταν «Το αγόρι της ντροπής» ή «Τα καταραμένα παιδιά», αλλά ο τίτλος προέκυψε για τον λόγο ότι η Λένη, η βασική ηρωίδα, ζει μονίμως κάτω από την ενοχή και την ντροπή, διότι δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας της και όταν το μαθαίνει την αντιμετωπίζουν ως τη σπορά του εχθρού.
«Σαφώς είναι ένα αντιπολεμικό βιβλίο και υπάρχει ένα ερώτημα σε όλο το βιβλίο. Το παιδί του εχθρού μου, είναι άραγε εχθρός μου; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθώ να απαντήσω» κατέληξε η κ. Σοφία Βόικου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το