Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Φωτεινής Τομαή «Κωδικός Γκάντερ – Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου»

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Public Βόλου η παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Τομαή με τίτλο «Κωδικός Γκάντερ – Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου» (εκδόσεις Λιβάνη). Μια αληθινή ιστορία με πραγματικά γεγονότα με έναν Ελληνοαμερικανό πράκτορα της OSS που σημάδεψε με τη δράση του τον πόλεμο.
Η πρέσβης επί τιμή και συγγραφέας κ. Φωτεινή Τομαή ανέφερε πως πρόκειται για μία συναρπαστική και αληθινή ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού πράκτορα της OSS (Office of Strategic Services) που αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού, ο οποίος έδρασε κυρίως σε πράξεις δολιοφθοράς στον κατεχόμενο Έβρο.

«Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που δεν κατάφεραν οι μυστικές υπηρεσίες, το κατάφερε ο ίδιος σε λιγότερο από 2 μήνες. Η Intelligence είχε στρέψει τον μισό πληθυσμό εναντίον του άλλου και άφηνε ανενόχλητους τους Τούρκους να μεταφέρουν πρώτες ύλες στο Βερολίνο. Ο ίδιος ανατίναξε τις δύο γέφυρες της Αλεξανδρούπολης και του Σβίλενγκραντ και ουσιαστικά έτσι σταμάτησε ο πόλεμος, διότι δεν είχε πρώτες ύλες ο Χίτλερ για να τον συνεχίσει» σημείωσε η ίδια.
Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης ήταν ένα φτωχόπαιδο από την Κάρπαθο, που το 1916 έφυγε στην Αμερική με ένα καράβι, το «Θεμιστοκλής», για να σπουδάσει φυσικός. Έγινε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και στα 42 του χρόνια στρατεύτηκε στις τάξεις της OSS, της Αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που είναι ο πρόδρομος της CIA.

«Το δράμα του ήταν πως ό,τι έκανε το έκανε με πάθος για τις δυο του πατρίδες, την Ελλάδα και την Αμερική. Διώχθηκε άγρια και ανηλεώς επί Μακαρθισμού ως φιλοκομμουνιστής, γιατί συνεργάστηκε με τον ΕΛΑΣ. Ανεξαρτήτως πολιτικών του πεποιθήσεων, εφάρμοζε πιστά τις εντολές που έπαιρνε από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Ρούσβελτ που είχε είπε «φτιάξε την Αριστερά, κάντε πράξεις δολιοφθοράς, εξοντώστε τον Χίτλερ». Αυτό όμως το πλήρωσε ακριβά. Κυρίως γιατί δεν θέλησε να στρατευτεί στη CIA μετά τον πόλεμο, αλλά επιθυμία του ήταν να συνεχίσει τη δουλειά του ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια» τόνισε η κ. Φωτεινή Τομαή.

Πρόκειται για πραγματική ιστορία. Πρόσωπα, γεγονότα, τόποι κ.λπ. είναι όλα απολύτως αληθινά. «Το βιβλίο γράφτηκε με βάση αμερικανικά αρχεία της CIA και του FBI, αλλά και διπλωματικά ελληνικά έγγραφα. Είναι ο μόνος Αμερικανός στη διάρκεια του πολέμου, για τον οποίο βρέθηκαν 7 φάκελοι στο υπουργείο Εξωτερικών» κατέληξε η πρέσβης επί τιμή.
Χαιρετισμό μέσω βιντεοπροβολής έστειλαν η κ. Λυδία Κονιόρδου, πρώην υπουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, και η κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο κ. Κώστας Στεργίου, βουλευτής ΚΚΕ Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το