Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Δήμητρας Μακανίκα – Ποιήματα μέσα από αυτοτελείς ιστορίες με αλληγορική σημασία

 

Παρουσιάστηκε χθες, στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη, το νέο βιβλίο της στρατιωτικής ψυχολόγου και συστηματικής ψυχοθεραπεύτριας κ. Δήμητρας Μακανίκα, με τίτλο «Καλά κρυμμένοι θησαυροί» (εκδόσεις 24γράμματα). Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, με 30 ποιήματα, τα οποία είναι αυτοτελείς ιστορίες με αλληγορική σημασία. Πηγή έμπνευσης των ιστοριών αυτών είναι βιώματα καθημερινών ανθρώπων, τα οποία αποκτούν και διαχρονική αξία.

Η συγγραφέας του βιβλίου «Καλά κρυμμένοι θησαυροί» κ. Δήμητρα Μακανίκα, που αποτελεί την πρώτη της συγγραφική απόπειρα, τόνισε πως πρόκειται για μια ποιητική συλλογή. «Το βιβλίο περιλαμβάνει 30 ποιήματα, τα οποία είναι αυτοτελείς ιστορίες με αλληγορική σημασία, έχοντας πρωτότυπους τίτλους και που μπορούν να διαβαστούν και σαν παραμύθια, που βγάζουν διάφορα νοήματα» σημείωσε η στρατιωτική ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια.
Πηγή έμπνευσης αυτών των ιστοριών, όπως η ίδια ανέφερε, είναι βιώματα καθημερινών ανθρώπων, τα οποία αποκτούν και διαχρονική αξία, καθώς μιλούν για αξίες όπως η αγάπη, η φιλία, το νοιάξιμο, η αποδοχή, όπως και η αξία της προσαρμογής και της αλλαγής.
Σύμφωνα με την ίδια, κάθε ένα από τα ποιήματα μπορεί να περάσει ένα μήνυμα που έχει να κάνει με το ότι ο κάθε άνθρωπος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει μέσα του αποθέματα για να αντεπεξέλθει και να συνεχίσει, παρά τις αντιξοότητες που πολύ συχνά χτυπούν την πόρτα του και ταυτόχρονα να δώσει έμφαση και στα δυνατά του κομμάτια. «Πάντα ως ψυχολόγος προσπαθώ να αναδείξω αυτά τα σημεία για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει την όποια κατάσταση συναντήσει στον δρόμο του» επισήμανε.
Η συγγραφή για τη Δήμητρα Μακανίκα προέκυψε μέσα από την εκπαίδευση ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια. «Κάθε ψυχολόγος, σε οποιαδήποτε μορφή ψυχοθεραπείας ξεκινάει, κάνει μια εσωτερική στροφή προς τα μέσα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ανακάλυψα πράγματα, για τα οποία ένιωσα την ανάγκη πως έπρεπε να τα μοιραστώ, όπως προβληματισμούς, σκέψεις κ.λπ.» τόνισε, προσθέτοντας πως «η ποίηση ήταν ένα εργαλείο για μένα, γιατί με ένα σύντομο, συμπυκνωμένο και άμεσο τρόπο μπορούσα να δώσω το μήνυμα που ήθελα, χωρίς να είναι ένα μακροσκελές κείμενο».
Όσον αφορά στον τίτλο του βιβλίου η ίδια παραδέχτηκε πως αυτό αποτέλεσε το πιο δύσκολο κομμάτι. «Ο τίτλος «Καλά κρυμμένοι θησαυροί» έχει να κάνει με όλες αυτές τις ιστορίες που από μόνες τους νιώθω ότι είναι θησαυροί κρυμμένοι στο συρτάρι μου. Ταυτόχρονα, όμως, ήθελα να αναδείξω ότι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας τα αποθέματα και τους θησαυρούς που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να φέρουμε φως ακόμα και σε πιο σκοτεινές μας πτυχές» ανέφερε.
Στα μελλοντικά συγγραφικά σχέδια της Δήμητρας Μακανίκα είναι η στροφή προς το λογοτεχνικό παραμύθι. «Βλέπω πως οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες και μέσα από αυτές μπορούν να ρίξουν τις άμυνές τους και να ανοιχτούν πολύ περισσότερο. Μέσα από μία ιστορία, πόσο μάλλον παιδική, μπορούν να έρθουν πολλά νοήματα» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το