Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Αγγελικής Θάνου «Ποιήματα – Σχήματα» (photos)

Κατακλύστηκε από κόσμο χθες το απόγευμα το Public Βόλου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Θάνου με τίτλο «Ποιήματα – Σχήματα». Ένα βιβλίο που προσπαθεί να φέρει σε επαφή τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες με τη φόρμα της ποίησης που ονομάζεται οπτική ή σχηματική. Το εγχειρίδιο φιλοξενεί 14 οπτικά ποιήματα και προσκαλεί τους αναγνώστες του να τα προσεγγίσουν συνδυάζοντας τις λέξεις με την εικόνα, με στόχο να ταξιδέψουν στους στίχους με τη δύναμη της εικόνας. Να αναφερθεί ότι η ποιητική συλλογή εικονογραφήθηκε από τον ζωγράφο Δημήτρη Μοράρο.

Η Καναλιώτισσα στην καταγωγή εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου τόνισε πως πρόκειται για μία συλλογή 14 σχηματικών ποιημάτων: «Είναι μία φόρμα ποιήματος που παντρεύει το ποίημα όπως το γνωρίζουμε, το συμβατικό, με την εικόνα. Κάτι το οποίο αποτελεί ένα ελκυστικό εισιτήριο και έναν γοητευτικό τρόπο για να προσεγγίσουν τα παιδιά την ποίηση, που αποτελεί και το ζητούμενο».


Η ίδια θεωρεί ότι η ποίηση έχει λίγο αφεθεί: «Δεν είναι πρώτης χρήσης στα σχολεία, δυστυχώς. Και τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από μικρές μπουκιές τέχνης. Και εδώ παντρεύουμε δύο τέχνες. Την ποίηση και τη ζωγραφική».
Η κ. Αγγελική Θάνου σημείωσε ότι το βιβλίο αποτελούσε ένα όνειρο ζωής. «Έγραφα και εξέδιδα βιβλία και ένα τέτοιο βιβλίο το είχα πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Είχα κάποτε δουλέψει σχηματική ποίηση με παιδιά και διαπίστωνα την έκπληξη και τη μέθεξη που δημιουργεί η εικόνα με τις λέξεις».

Η συγγραφέας εξηγεί πως τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να προσέξουν. «Έχουμε ένα πλαίσιο που βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να προσέξουν και τελικά να εισπράξουν τέχνη με τον καλύτερο τρόπο. Όταν ήρθα σε επαφή με το ποίημα του Γκιγιώμ Απολλιναίρ «Το λαβωμένο περιστέρι και το σιντριβάνι» ένιωσα έτσι ακριβώς και ήθελα αυτό να το μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά».


Η εκπαιδευτικός δεν ξέχασε να αναφερθεί και στην εικονογράφηση του βιβλίου από τον Δημήτρη Μοράρο: «Χάρη στον Δημήτρη Μοράρο όλη αυτή η ιδέα αναβαθμίστηκε, διότι ο κ. Μοράρος είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης, μοναδικός και είμαστε τυχεροί που τον έχουμε στον Βόλο».
Στην παρουσίαση συμμετείχαν τα παιδιά του 17ου Νηπιαγωγείου Βόλου και οι νηπιαγωγοί Δέσποινα Ηλιοπούλου, Κική Νικολού και Φανή Τριανταφύλλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το