Πολιτισμός

Παρουσίασαν το ψήσιμο κεραμικών με την τεχνική Raku

Παρουσιάστηκε προχθές στον προαύλειο χώρο του κτιρίου Καραγάτς το ψήσιμο των κεραμικών με την τεχνική Raku από τους μαθητές των εργαστηρίων Κεραμικής και τον δάσκαλό τους Στέργιο Γουδίνη, ενώ στον χώρο οι μαθητές των τμημάτων Ψηφιδωτού με την επιμορφώτριά τους Καλλιόπη Λάκκα παρουσίασαν τα δικά τους έργα, αρχαίου και σύγχρονου ψηφιδωτού.
Ο κ. Στέργιος Γουδίνης ανέφερε ότι τα μπολ Raku είναι φτιαγμένα στο χέρι και δεν έχουν χερούλι στο στόμιό τους για να προσθέσει ότι είναι ανώμαλα σε κόκκινο ή μαύρο χρώμα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαρακτηριστικά της τεχνικής Raku και η εξαγωγή των πυρωμένων κεραμικών από τον φούρνο με μεταλλική πένσα επινοήθηκαν τυχαία από έναν κεραμίστα, που έφτιαχνε κούπες, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά έναν μικρό και ευέλικτο φούρνο. «Αυτό το έκανε διότι στους παραδοσιακούς και τεράστιους φούρνους οι κούπες χρειάζονταν πολύ χρόνο για να πυρώσουν και για να κρυώσουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η τεχνική εξελίχθηκε ραγδαία, σχεδιάστηκαν νέοι φούρνοι, νέοι άργιλοι και υαλώματα, δοκιμάστηκαν νέα μεταλλικά οξείδια. «Αναπτύχθηκε μία νέα μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης με σκοπό τη δημιουργία πραγματικών έργων τέχνης από κεραμικό υλικό» τόνισε ο κ. Στέργιος Γουδίνης.
Το Raku έγινε μια μανιέρα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ένα happening όπου η ανθρώπινη έμπνευση εμπλέκεται αρμονικά με τα αρχέγονα στοιχεία της γης, της φωτιάς, του αέρα και του νερού.

Στον ίδιο χώρο μαθητές των τμημάτων Ψηφιδωτού με την επιμορφώτριά τους Καλλιόπη Λάκκα παρουσίασαν τα δικά τους έργα, αρχαίου και σύγχρονου ψηφιδωτού.
Η συντηρήτρια έργων τέχνης και ψηφοθέτρια κ. Καλλιόπη Λάκκα σημείωσε ότι «με τους μαθητές του εργαστηρίου Ψηφιδωτού συνεχίζουμε τα έργα μας ώστε να τα ολοκληρώσουμε και να τα παρουσιάσουμε στην έκθεσή μας στις 11 Ιουνίου».


Η κ. Καλλιόπη Λάκκα ανέφερε ότι σκοπός της προχθεσινής εκδήλωσης ήταν να δείξουν στο κοινό που παρευρέθηκε την τέχνη του ψηφιδωτού και τη διαδικασία που ακολουθείται.
«Τα περισσότερα έργα είναι σε έμμεση ψηφοθέτηση και ο λόγος είναι για να μπορέσει το κοινό να καταλάβει πώς γίνεται το ψηφιδωτό και η διαδικασία» κατέληξε η ίδια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το