Τοπικά

Παρουσιάστηκε ο Συλλογικός Τόμος για την ναυτική παράδοση της Ελλάδος

Νέοι ορίζοντες στην μελέτη της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδος ανοίγονται με τον συλλογικό τόμο που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6/11 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτιστικού και Τοπικής Ιστορίας, σε συνεργασία με την Δ/νση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Ο συλλογικός τόμος «Ο λαϊκός πολιτισμός και η ναυτική παράδοση του Αιγαίου» προήλθε από τις εισηγήσεις του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη ναυτική παράδοση με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», που διοργανώθηκε στις 4-5 Δεκεμβρίου 2015 στο Βόλο από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της «Μαγνήτων Κιβωτού», το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Όπως επισήμανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, “αποτελεί στόχο να παραδίδουμε πράγματα που μπορεί να τα αξιοποιήσουμε και αποτελούν πλέον και πηγαία έργα, όπως αυτός ο συλλογικός τόμος, καθώς όποιος ασχολείται με την ναυτική παράδοση, μπορεί να ξεκινά από αυτή την αφετηρία. Αυτό είναι, άλλωστε, και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, να έχουμε παρόμοια έργα που θα έχουν συνέχεια και διαχρονική αξία. Οφείλουμε να το κάνουμε, εκδόσεις δεν υπάρχουν ανάλογες που ασχολούνται, κατεξοχήν, με τη ναυτική παράδοση. Έχουμε πολλούς στόχους και συνέχεια. Το όραμά μας είναι, για παράδειγμα, το Ναυτικό Μουσείο που θα έπρεπε να υπάρχει στο Βόλο, να ξαναδούμε καρνάγια να ξαναλειτουργούν στο Βόλο, και φυσικά κάθε φορά να δημιουργούμε προϋποθέσεις, όπως και με τη νέα θεματική των δύο επόμενων ετών, που έχει να κάνει με λαϊκές τέχνες, μέσα στις οποίες εντάσσονται και όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα της ναυπήγησης των παραδοσιακών πλοίων. Πιστεύω ότι μπορούμε πολλά να κάνουμε στον τόπο μας, που μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και αναπτυξιακά”.

Ο συλλογικός τόμος εκδόθηκε από την Εκδοτική Δημητριάδος και τον επιμελήθηκε η Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας και Εκπαίδευσης.

Για την αξία του βιβλίου, που εξερευνά μέσα από μία συλλογή κειμένων και τις ειδικές διαστάσεις του ναυτικού πολιτισμού του Αιγαίου, με έμφαση στο Πήλιο, αλλά και τις διαστάσεις της λαϊκής λατρείας και την έννοια της άυλης πνευματικής κληρονομιάς, μίλησε ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Δ/ντής του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Συμβολή στην έννοια της λαογραφίας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκδοση η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δρ. Λαογραφίας και τ. Δ/ντρια, επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης και Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Παράλληλα, στην είσοδο του αμφιθέατρου λειτούργησε έκθεση εικαστικών του Βασίλη Καποδίστρια, με συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο για την ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου, με τίτλο «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το