Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αικατερίνη “Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ”

Το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη ‘’Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ’’ θα παρουσιάσει η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη»,σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ”Μπαλτά” και τους Μικρασιατικούς συλλόγους: Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας” Ίωνες”, Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας” Το Εγγλεζονήσι” και Μικρασιατικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ”Μνήμες Προσφύγων”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στις 18:00 στον πολυχώρο του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας, Βόλου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Κατσούπης Γιώργος, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής Ίχνη” και ο Γιορανίδης Βασίλης, ιστορικός.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Μάμαλη-Κοπάνου Αργυρώ, γεν. γραμματέας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας” ‘Ίωνες”.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια από τους διοργανωτές συλλόγους.

Η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», έχοντας ως έναν από τους στόχους της τη διατήρηση των μικρασιατικών παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές, έχει ξεκινήσει από την ίδρυσή της, τη μελέτη του πολιτισμού, που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας από την άλλη όχθη του Αιγαίου ως τον Ευφράτη και τον Καύκασο, σε όλες του τις εκφάνσεις.
Οι λαογραφικές καταγραφές των τόπων της Μικρασίας και η πολυποικιλότητά τους αποτελούν γι’αυτήν σημαντικό στοιχείο για τη συμπλήρωση του μεγάλου παζλ με τις τόσο διαφορετικές, αλλά εξίσου σημαντικές ψηφίδες του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Η επανέκδοση του εξαντλημένου ήδη από τη δεκαετία του 1980 βιβλίου για την Αγιά-Παρασκευή της Ερυθραίας, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μπαλτά αποτέλεσε μια πολύ σημαντική πρόκληση για την Ομάδα «Ανατολής Ίχνη», επειδή το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ορόσημο για την Ερυθραία και ένα λαογραφικό θησαυρό για το Χωριό. Με υπερηφάνεια παραδίδει το βιβλίο αυτό τόσο στους απογόνους των προσφύγων από την Αγιά-Παρασκευή της Ερυθραίας, όσο και σε όλους τους Έλληνες, φιλίστορες, λαογράφους και μελετητές των αξέχαστων πατρίδων της Ανατολής, ως ακόμη μια πολύτιμη παρακαταθήκη του δικού μας κόσμου από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Η Αγία-Παρασκευή ή Κιόστε, το μεγαλύτερο κέντρο αλιείας στα δυτικά παράλια της Μικρασίας, ήταν μια αποκλειστικά ελληνική κωμόπολη της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και πολύ κοντά στον Τσεσμέ.
Το Χωριό παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την άριστα οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων, για τα έθιμα, τις ιστορίες και παραδόσεις, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια, την κοινωνική και εκπαιδευτική οργάνωση, την αγροτική οικονομία και την εν γένει καθημερινότητα του αγιαπαρασκευούσικου βίου, έτσι όπως την κατέγραψε με ζήλο ο Γιάννης Αικατερίνης, αναζητώντας επί πολλά χρόνια τους φορείς αυτής της μακράς παράδοσης, τους πρόσφυγες Αγιοπαρασκευούσηδες ανά την Ελλάδα. Ο συγγραφέας, καταγράφοντας στις σελίδες του βιβλίου την ανάσα του χωριού του, ουσιαστικά διέσωσε την εθνική μνήμη ενός διαλεχτού τόπου της Ιωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το