Τοπικά

Παρέμβαση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τον Χρήστο Μπουκώρο

Για το ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ένα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια, μίλησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. Αφορμή στάθηκε η ακρόαση των προτεινομένων για διορισμό στις θέσεις Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του κ. Νικολάου Βραχνή (Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και της κ. Δήμητρας Παπαδοπούλου (Καθηγήτριας Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), από τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ο Χρήστος Μπουκώρος, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή, έδραξε της ευκαιρίας να τοποθετηθεί για ένα «υπαρξιακό ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας» – όπως επεσήμανε- το δημογραφικό! Μάλιστα πρότεινε τη δημιουργία γραφείων γονιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να είναι προσβάσιμη για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Πιο αναλυτικά στην ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας επισημαίνοντας τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι ότι ως Εποπτικό Συμβούλιο, της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αντικείμενό σας είναι να ελέγχετε τη λειτουργία των Κέντρων Εξωσωματικής Αναπαραγωγής, για ζητήματα βιοηθικής, ηθικής, ιατρικές προσεγγίσεις, θεραπείες, λειτουργικότητα, καθώς και αν είναι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο. Αν και από πλευράς ιατρικής, όπως είπε ο κ. Βραχνής, είναι συμβατά και με τη νομοθεσία και με τα όσα ισχύουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για αυτό το ζήτημα.
Όμως, στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικότερο καθώς η πολιτική μας χαρακτηρίζεται από ελλείμματα, διότι τα ζητήματα βιοηθικής ή ηθικής εξετάζονται για τα ιδιωτικά κέντρα. Το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι ανταγωνιστικό στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόκειται για ένα πελώριο ζήτημα ηθικής, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια στη χώρα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο και αν βελτιώθηκε το νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια, δεκάδες χιλιάδες ενδεχομένως δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοια Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, κυρίως για λόγους οικονομικούς.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να επισημάνω ότι το ελληνικό δημόσιο δίνει δισεκατομμύρια για φάρμακα. Και καλά κάνει. Δίνει δισεκατομμύρια για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αποδείχθηκε σωτήριο τώρα στην πανδημία. Και πολύ καλά κάνει.
Ποιοι πόροι όμως κατευθύνονται σ αυτόν τον τομέα, που αγγίζουν σε ένα υπαρξιακό ζήτημα της χώρας, όπως είναι το δημογραφικό; Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα; Θαρρώ πως όχι.
Θεωρώ πως η αντιμετώπιση του δημογραφικού ξεκινάει από τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου των υιοθεσιών, πράγμα το οποίο έχει γίνει, αλλά και γενικότερα από την παροχή κινήτρων, όπως τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, προκειμένου να δούμε επιτέλους το πρόβλημα που μας απειλεί κατάματα.

Δηλαδή, ποια θα ήταν η άποψή σας για την ίδρυση γραφείων γονιμότητας σε κάθε δημόσια δομή, νομαρχιακό νοσοκομείο, πανεπιστημιακό και τα λοιπά, ώστε τα πρώτα στάδια, τα οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν όλοι οι άνθρωποι, όπως του ελέγχου, ενδεχομένως των θεραπειών και της συμβουλευτικής, να προσφέρονται έστω και με εισοδηματικά κριτήρια σε όλο τον κόσμο. Έτσι και το συνολικό κόστος θα πέφτει και τα ιδιωτικά κέντρα δεν χάνουν στην ουσία κόσμο. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να βάλουμε σε αυτή την προσπάθεια και ζευγάρια που μπορεί να γίνουν γόνιμα, έστω κι αν είναι προσωρινά υπογόνιμα. Να τους δώσουμε την ευκαιρία, την οποία δεν μπορούν να αδράξουν εξαιτίας οικονομικών δυνατοτήτων.
Είναι μια πρόταση που καταθέτω για ίδρυση τέτοιων γραφείων γονιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στελεχωμένα με βιογενετιστές, με βιολόγους, με γυναικολόγους και με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, θα πρέπει να ενταχθούν στα οργανογράμματα των νοσοκομείων, γιατί έτσι μόνο θα γίνουν κτήμα όλων των πολιτών.
Να ξέρει ο πολίτης ότι για τα πρώτα έξοδα, για τις πρώτες εξετάσεις και εν τέλει για τις πιθανότητες που έχει να τεκνοποιήσει, ότι υπάρχει ένα δημόσιο νοσοκομείο που θα του δίνει αυτές τις δυνατότητες».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας έθεσε προς τον κ. Βραχνή και την κ. Παπαδοπούλου ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά χιλιάδες υποψήφια προς τεκνοποίηση υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία είναι αναγκασμένα να υπογράφουν για την τύχη του κρυοσυντηρούμενου υλικού, σε περίπτωση που ο ένας γονέας πεθάνει. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Μπουκώρος «όταν ένα ζευγάρι που με φυσικό τρόπο θα αναπαράγει, ρωτάει κάποια Αρχή τι θα γίνει το παιδί, αν πεθάνει ο ένας γονέας; Γιατί σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το ρωτάμε, αφού είναι μία συναινετική διαδικασία ούτως ή άλλως, όπως είναι και ο πιο φυσιολογικός τοκετός».
Μετά την τοποθέτηση του Χρήστου Μπουκώρου, ο κ. Νικόλαος Βραχνής (Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής) έσπευσε να απαντήσει στα σημαντικά, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, ζητήματα που έθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τα εξής: «Όσον αφορά για την ίδρυση γραφείων γονιμότητας και συμβουλευτικής στήριξης που αναφέρθηκε ο κύριος Μπουκώρος, θα έλεγα ότι πράγματι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η συμβουλευτική. Υπάρχουν ζευγάρια, τα οποία μπαίνουν σε μια διαδικασία εξωσωματικής και στη συνέχεια αυτά τα ζευγάρια πριν καν γίνει η εξωσωματική, η γυναίκα μένει έγκυος, γιατί έχουν πραγματικά ψυχολογικά αισθανθεί καλύτερα και με αυτό τον τρόπο ήθελα να πω ότι έχει σημασία να υπάρχουν στελεχωμένα κέντρα στα νοσοκομεία και με ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες και βεβαίως να έχουν μια κατάλληλη συμβουλευτική».
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του κρυοσυντηρημένου υλικού που επεσήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας, ο κ. Βραχνής τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία εκ των προτέρων βούληση του δότη, για το τι θα γίνει αυτό το υλικό, σε περίπτωση που πεθάνει ο ίδιος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το