Τοπικά

Παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο – Καλοκαιρινή εξόρμηση από το «Στέκι Παιδιού»

Για ακόμη μια χρονιά η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου αρχίζει με ενθουσιασμό την καλοκαιρινή εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με τον συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr και μοιράζονται τις ερευνητικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2018gr. Για περισσότερες πληροφορίες: https://network.nlg.gr/, hashtag #KE2018gr, facebook nationallibraryofgreece, Instagram @national_library_of_greece.
Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι δωρεάν με την προϋπόθεση να γίνει προεγγραφή στη βιβλιοθήκη στο «Στέκι Παιδιού» (Περραιβού 11 – Πολυμέρη) ή τηλεφωνικά τα πρωινά 9-1 και το απόγευμα της Δευτέρας 5.30 μ.μ. – 8 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και κάθε παιδί μπορεί να δηλώσει μέχρι πέντε δράσεις.
Υπεύθυνη υλοποίησης προγράμματος: Πηνελόπη Πολυχρόνη, Βιβλιοθηκονόμος στην Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού». Ομάδα εργασίας: Παρασκευή Τσιμά, ιστορικός – αρχαιολόγος -υπεύθυνη στο «Στέκι Παιδιού», Τάσος Κουκούλης, πληροφορικός, Ειρήνη Κουγκούνη, μουσικολόγος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
-Τετάρτη 20 Ιουνίου, Γιορτή έναρξης – Φτιάχνουμε το ημερολόγιο του Ιουνίου. Για να ξεκινήσει η γιορτή πρέπει να μετρήσουμε, να κόψουμε, να κρεμάσουμε, να ψάξουμε στα λεξικά, να ψάξουμε στα ράφια για να τα έχουμε όλα έτοιμα για το καλοκαίρι. Για όλα τα παιδιά 6 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Πέμπτη 21 Ιουνίου, Δεδομένα για μένα – Όλα αρχίζουν από εδώ: Ο εγκέφαλος. Θυμόμαστε, σκεφτόμαστε, μετράμε με αυτό το καταπληκτικό όργανο μέσα στο κεφάλι μας. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα. Για παιδιά 7- 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Παρασκευή 22 Ιουνίου, Δεδομένα για μένα – Το παλάτι της μνήμης. Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 7- 12 ετών.
Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Δευτέρα 25 Ιουνίου, Ένα παιχνίδι με βιβλία που έχουν στον τίτλο τους αριθμούς. Μάντεψε το βιβλίο βρίσκοντας το όνομα του ήρωα, κάνοντας παντομίμα τον τίτλο του, αναγνωρίζοντας μια εικόνα του, συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν στον τίτλο του, διαβάζοντας ένα απόσπασμα. Η ομάδα με τα περισσότερα σημαιάκια κερδίζει. Για παιδιά 6- 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τετάρτη 27 Ιουνίου, Δεδομένα για μένα – Τι κάνω κάθε μέρα; Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Για παιδιά 7-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Πέμπτη 28 Ιουνίου, Ένας χώρος στα μέτρα μου. Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 6-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Δευτέρα 2 Ιουλίου, Το ημερολόγιο του Ιουλίου – Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία. Για παιδιά 6 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τρίτη 3 Ιουλίου, Φωτογραφημένα δεδομένα: τα ρούχα. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τετάρτη 4 Ιουλίου, Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου (τα παιδιά να έχουν μαζί τους μια οικογενειακή φωτογραφία).
Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Πέμπτη 5 Ιουλίου, Τα «Θαμμένα» δεδομένα: πειράματα με το χώμα. Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε. Για παιδιά 6-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Δευτέρα 9 Ιουλίου, «Φωτογραφημένα» δεδομένα: τα μέσα μεταφοράς. Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα μ από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.

-Τρίτη 10 Ιουλίου, Δεδομένα για μένα – Το παλάτι της μνήμης (επανάληψη 22.06). Το παλάτι της μνήμης είναι μια φανταστική τοποθεσία στο μυαλό σου μπορεί κανείς να φυλάει εικόνες που θέλει να κρατήσει στη μνήμη του. Ελάτε να χτίσουμε ένα! Για παιδιά 7- 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τετάρτη 11 Ιουλίου, Δεδομένα για μένα: Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω. Να πετάω στο διάστημα, να γιατρεύω ανθρώπους, να πλάθω ψωμί, να μαγειρεύω γλυκά και αλμυρά, να σχεδιάζω κτίρια, να χορεύω, να παίζω μουσική. Όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές μπροστά μας κι εμείς μαθαίνουμε τα επαγγέλματα του σήμερα και του μέλλοντος για να ξέρουμε όταν θα πρέπει να αποφασίσουμε. Για παιδιά 4-7 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Παρασκευή 13 Ιουλίου, «Ζωγραφισμένα» δεδομένα: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις. Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τρίτη 24 Ιουλίου, Αγαπημένα δεδομένα για μένα: τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου. Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος για να με γνωρίσουν οι φίλοι μου. Για παιδιά 6 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τετάρτη 25 Ιουλίου, Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό. Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Για παιδιά 7 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας. Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου. Για παιδιά 7-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.

-Παρασκευή 27 Ιουλίου, «Αριθμημένα» δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα. Δέκα σύμβολα που με τη βοήθειά τους μπορούμε να μετρήσουμε τα πάντα. Για παιδιά 4-7 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Δευτέρα 30 Ιουλίου, «Δομημένα» δεδομένα: Τα κτίρια και το πράσινο. Καταγράφουμε τα κτίρια, τα πάρκα, τα μαγαζιά, τα αγάλματα, τις πλατείες της πόλης μας και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Τι χρειάζεται να αλλάξουμε ή να διατηρήσουμε το ίδιο; Για παιδιά 7-12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Τρίτη 31 Ιουλίου, «Περασμένα» δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου. Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα. Για παιδιά 7- 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, «Μελωμένα» δεδομένα: τα πάντα με μέλι για την αυριανή γιορτή. Το αφιέρωμα στις μέλισσες και τα δεδομένα τους τελειώνει με την Παρασκευή γλυκών με μέλι για να κεράσουμε τους επισκέπτες στη γιορτή λήξης. Για παιδιά 4 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.
-Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, Γιορτή Λήξης. Καταγράφουμε τους αποχαιρετισμούς και τα «του χρόνου» και γιορτάζουμε το κλείσιμο ενός ακόμη καλοκαιριού που περάσαμε μαζί. Για παιδιά 4 έως 12 ετών. Ώρα: 10:00 π.μ. – 12:30 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το