Τοπικά

Παράταση της ημερομηνίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών ζητεί το ΤΕΕ Μαγνησίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Κωστή Χατζηδάκη, η οποία κοινοποιήθηκε στους  Βουλευτές Μαγνησίας, τον  Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον  Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, απέστειλε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, με την  οποία ζητεί παράταση της ημερομηνίας για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί από  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες, δόθηκε παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών της κατηγορίας 5, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην επιστολή της η κ. Καπούλα επικαλείται τους εξωγενείς παράγοντες που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα, και έχουν δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις σε μηχανικούς κα ιδιοκτήτες όπως είναι η πανδημία του COVID – 19, αλλά και η πρόσφατη κακοκαιρία που ενέσκηψε στη Μαγνησία και δημιούργησε προβλήματα.

Ειδικότερα στην επιστολή της η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, προς τον ΥΠΕΝ, τονίζεται:

«Όπως έχει ανακοινωθεί από  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από τρεις μήνες, δόθηκε  παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών της κατηγορίας 5, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Η παράταση αφορά τα κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες, δηλαδή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος, οικοδομές χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου σας, δεν θα δοθεί νέα παράταση καθώς όπως έχετε επισημάνει, την τελευταία δεκαετία σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδοχικές παρατάσεις έδωσαν τη δυνατότητα και τον χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους. Θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας όλους τους εξωγενείς παράγοντες που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά την ιδιαίτερη κατάσταση που διανύει η χώρα με την πανδημία του κορωνοϊού. Oι υπηρεσίες με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ορθά εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID – 19, καθυστερούν την εξυπηρέτηση μηχανικών.

Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζουμε, σας ενημερώνουμε  ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα εστάλη επιστολή από το ΤΕΕ Μαγνησίας προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βόλου και την διευθύντρια της ΥΔΟΜ, όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων καταδείκνυε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή αρχείων από την ΥΔΟΜ Βόλου.

Επίσης, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι από την πλευρά της Πολιτείας έχουν ορισθεί και άλλες προθεσμίες σε ζητήματα πολεοδομικού ενδιαφέροντος δημιουργώντας αλυσιδωτές πιέσεις προς τους συνάδελφους.

Ακόμη  η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Μαγνησίας, σε Δήμο Βόλου και Δήμο Αλμυρού δημιούργησε σοβαρά τεχνικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Δήμο Βόλου, λόγω της κακοκαιρίας υπήρξε σοβαρό πρόβλημα  σε τηλεπικοινωνιακή οπτική ίνα που άφησε πάνω από 5000 καταναλωτές εκτός σύνδεσης διαδικτύου, ανάμεσά τους πολλούς μηχανικούς, που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν διαδικασίες που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαίρετων.

Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε σε εμπρόθεσμη περίοδο δηλώσεων  μέχρι την λήξη της ημερομηνίας παράτασης (31 Σεπτεμβρίου 2020) αντιλαμβάνεστε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ασχοληθούν οι ιδιοκτήτες με θέματα αυθαιρέτων τους, όταν αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα με τις ιδιοκτησίες τους.

Είναι φανερό όλα τα παραπάνω αφορούν παράγοντες για τους οποίους δεν ευθύνονται οι μηχανικοί και οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο αυτοί οι παράγοντες έχουν συμβάλλει δυσμενώς στην διαδικασία εμπρόθεσμης δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 5.

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την δίκαιη απόδοση του χρόνου δυνατότητας υπαγωγής με εκ νέου παράταση, που θα επιτρέψει σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με ομαλές συνθήκες. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες», καταλήγει η επιστολή της κ. Καπούλα προς τον κ. Χατζηδάκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το