Ελλάδα

Παραπέμπεται σε δίκη πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ

kelpno

Στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο ιατρός Θεοδ. Παπαδημητρίου, με την κατηγορία ότι ως επί χρόνια διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ διέπραξε απάτη σε βάρος του, ένα σκέλος της οποίας σχετίζεται με έρευνες βιοτρομοκρατικών χτυπημάτων στην προολυμπιακή περίοδο.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η Εισαγγελία ΑΠ, αμφισβητώντας την ορθότητα του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, και άνοιξε τον δρόμο για να βρεθεί κατηγορούμενος στο εδώλιο.

Ο ΑΠ επικύρωσε ως ορθά αιτιολογημένο το παραπεμπτικό βούλευμα που καταλόγιζε στον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ τρεις πράξεις απάτης, από τις οποίες φέρεται να προέκυψε ζημιά πάνω από μισό εκατ. ευρώ, ενώ απέκρουσε τους ισχυρισμούς του (που είχε δεχθεί η εισαγγελική αναίρεση) ότι υπήρξε πλαστογράφηση και νόθευση εγγράφων από άλλους, καθώς και ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, αφού εξ ηθικού καθήκοντος έχει καταβάλει εδώ και χρόνια το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

«Βιοτρομοκρατία»
Η μία κατηγορία αφορά σύμβαση για υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ από γραφείο εμπιστευτικών ερευνών, έναντι αμοιβής 336.488 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων (2002-04) περιστατικά «βιοτρομοκρατίας». Το ποσό εγκρίθηκε από το ΔΣ, αλλά το βούλευμα δέχθηκε ότι δεν καταρτίστηκε σύμβαση με τα γραφεία εμπιστευτικών ερευνών ούτε προσκομίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την παροχή των υπηρεσιών και απέκρουσε τον ισχυρισμό του διευθυντή ότι λόγω του απόρρητου χαρακτήρα του έργου έγινε προφορική σύμβαση για πληρωμή με δελτία παροχής υπηρεσιών, σε τουλάχιστον 25 ύποπτα περιστατικά βιοτρομοκρατικού χτυπήματος με σκόνη άνθρακα.

Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του ότι, αφού κάλυψε ο ίδιος τη δαπάνη για να μη δημοσιοποιηθεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, δεν τίθεται ζήτημα αξιοποίνου. Κι αυτό γιατί δεν τηρήθηκε διαδικασία ποινικής συνδιαλλαγής, ενώ ο διευθυντής είχε παράλληλα εγγραφεί ως πιστωτής του ΚΕΕΛΠΝΟ για το επίμαχο ποσό και η μεταγενέστερη παραίτησή του από κάθε αξίωση και η αποδοχή της από εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ προ διετίας δεν κρίθηκαν αρκετές για να αποτρέψουν την παραπομπή.

Σε δύο άλλες περιπτώσεις, κατηγορείται ότι με πλαστά και ψευδή στοιχεία διπλασιάστηκε η αμοιβή εταιρείας υπηρεσιών ασφαλείας (με ζημιά 175.534 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ) και αναγνωρίστηκαν υψηλό επίδομα και αναδρομικά 58.000 ευρώ σε μία υπάλληλο. Ο ισχυρισμός του ότι στη μία περίπτωση είχε υπογράψει μηχανικά, ενώ ότι στην άλλη είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή του (όπως προκύπτει από την καταδίκη άλλων υπαλλήλων) αποκρούστηκε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το