Τοπικά

Παραπέμπεται για πλαστογραφία και υπεξαίρεση με ερωτηματικά πρώην υπάλληλος του ΕΦΚΑ Βόλου

Πολλά ερωτήματα πηγάζουν από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται για δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, πρώην υπάλληλος του τοπικού ΕΦΚΑ (πρώην Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Με το υπ’ αριθμόν 101/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο 66χρονος σήμερα πρώην υπάλληλος του ΕΦΚΑ Βόλου παραπέμπεται για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, επίσης σε βαθμό κακουργήματος σε ΝΠΔΔ, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ.
Στο αποτελούμενο από 420 περίπου σελίδες βούλευμα του Συμβουλίου υπολογίζεται ότι η ζημία που προκλήθηκε στον ΕΦΚΑ από τη φερόμενη πλαστογραφία, ότι είναι της τάξης των 793.000 ευρώ περίπου, ενώ η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τη φερόμενη υπεξαίρεση σε βάρος του ΕΦΚΑ σε 474.000 ευρώ περίπου. Τα δύο κακουργήματα φέρεται να τελέστηκαν από τον πρώην υπάλληλο του ΕΦΚΑ το χρονικό διάστημα από το 2099 μέχρι το 2017. Ο κατηγορούμενος πρώην υπάλληλος διώκεται για πλαστογραφία σε 354 συνολικά ιατρικές γνωματεύσεις για τη χορήγηση άδειας ανικανότητας, που φέρεται να είχε δώσει και υπογράψει γιατρός του Βόλου, που συνεργαζόταν με το πρώην ΙΚΑ. Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί απορία και πολλά ερωτήματα, είναι η αμφιβολία που πηγάζει από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως «όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις δεν έχουν συνταχθεί και υπογραφεί από τον κατηγορούμενο…».

Η διαπίστωση αυτή πηγάζει από γραφολογική εξέταση, την οποία είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, ποιος ή ποιοι υπέγραψαν τις ιατρικές γνωματεύσεις και αν κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, στο πλαίσιο της σχετικής προανάκρισης που είχε διενεργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος σήμερα κατηγορούμενος είχε απολυθεί από την υπηρεσία του και γι’ αυτό είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της σχετικής απόφασης της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με την οποία είχε λυθεί η εργασιακή του σχέση. Μετά την απολογία του στον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με όρους. Του είχαν επιβληθεί οι όροι της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 10.000 ευρώ. Ο πρώην υπάλληλος στον οποίο αποδίδονται οι δύο κατηγορίες, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα από το 2009 μέχρι και το 2017, φέρεται να πλαστογραφούσε παραστατικά δαπανών του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για παροχές οι οποίες, όμως, είχαν ήδη πληρωθεί στους δικαιούχους τους. Ο ίδιος-σύμφωνα με το πόρισμα των Επιθεωρητών – φέρεται να «ξαναπλήρωνε» τις δαπάνες, όχι, όμως, στους δικαιούχους, που αναγράφονταν στο διπλότυπο της απόδειξης πληρωμής, αλλά στον εαυτό του.
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, βάσει και της έκθεσης των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το