Τοπικά

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών για πραγματική και άμεση ελάφρυνση της κοινωνίας

Στα μεγάλα προβλήματα των πολίτων που προβάλλουν στις συναντήσεις του στη Μαγνησία επικεντρώνεται σε συνέντευξή του στη «Θ» ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ήδη με την πληθώρα των κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων την τελευταία τετραετία βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα βουλευτών πανελλαδικά. Με τη Μαγνησία πάντα στο επίκεντρο και τη δημόσια υγεία στις προτεραιότητες του αναφέρεται στις πρόνοιες που χρειάζονται επειγόντως να υπάρξουν για την τόνωση των δομών της.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να συγκρατήσουμε τους νέους στη χώρα με τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της καθημερινότητάς τους» τονίζει, ενώ παρουσιάζει τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. που με ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα απαντούν στα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών του τόπου και της χώρας.

Στις συναντήσεις σας με τον κόσμο της Μαγνησίας τι εισπράττετε; Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα και τι κυρίως ζητούν οι πολίτες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους;

Το μεγάλο πρόβλημα των πολιτών είναι ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές καθημερινές ανάγκες. Η ακρίβεια αδειάζει το πορτοφόλι τους τη 15η ημέρα του μήνα, όσο κι αν περικόπτουν τις δαπάνες τους όσο και αν περιορίζονται στα απαραίτητα, και το κόστος ζωής διαρκώς αυξάνεται.

Από την αύξηση του κόστους των αγορών στο σουπερμάρκετ και των ενοικίων κατά 40%, τις κατακόρυφες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, φυσικό αέριο μέχρι τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι πολίτες βλέπουν την ακρίβεια να επιμένει και να ναρκοθετεί αλυσιδωτά όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους κάνοντάς τους τον βίο, αβίωτο.

Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το αφήγημα περί εισαγόμενης κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού έχει καταρρεύσει γιατί οι Έλληνες είναι τελικά αυτοί που πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ε.Ε., το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική τους δύναμη, τις υψηλότερες τιμές στο σουπερμάρκετ έχοντας συνάμα ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα. Καταλαβαίνουν ότι κάτι έχει γίνει πολύ λάθος στη χώρα και ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε.

Το καλάθι του νοικοκυριού και τα διάφορα pass που δόθηκαν δεν βοήθησαν τα νοικοκυριά, γιατί κινήθηκαν στη γενικότερη λογική της Κυβέρνησης να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας, αντί να τη χτυπήσει στη ρίζα της και να σταματήσει το πάρτι της αισχροκέρδειας.

Άλλο ένα μείζον ζήτημα που θέτουν οι πολίτες και παραλείπεται συχνά από τον δημόσιο διάλογο είναι η νέα γενιά «κόκκινων δανείων» που είναι προ των πυλών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, αλλά και της αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων.

Οι πολίτες ζητούν να μπορούν να ζουν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους με αξιοπρέπεια. Ζητούν το ευρώ για το οποίο κοπιάζουν στη δουλειά τους να αποκτήσει και πάλι την αξία που είχε. Να μην τους καλούν μετά μανίας οι εισπρακτικές, όταν καθυστερούν να πληρώσουν έναν λογαριασμό ρεύματος ή μια δόση δανείου και να μην κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κατάρτισε ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα προκειμένου να απαντήσει σε αυτά τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών. Αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών, ρύθμιση χρεών είναι το προγραμματικό «τρίπτυχο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πραγματική και άμεση ελάφρυνση της κοινωνίας.

Την τελευταία τετραετία με την πληθώρα των κοινοβουλευτικών σας παρεμβάσεων βρεθήκατε στην πρώτη δεκάδα βουλευτών πανελλαδικά. Με τη Μαγνησία πάντα στο επίκεντρο επιδιώκετε την βέλτιστη υγειονομική επάρκεια, όπως και την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση για το Νοσοκομείο Βόλου και όλες τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές. Με τη δημόσια Υγεία ως βασική σας προτεραιότητα σε ποια ζητήματα πιστεύετε ότι χρειάζεται επειγόντως πρόνοιες στον Νομό, αλλά και πανελλαδικά;

Με δεδομένο ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχοντας παραλάβει ένα πλήρως αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, πετύχαμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ενισχύσαμε τις δημόσιες δομές υγείας με προσωπικό, βελτιώσαμε και αναβαθμίσαμε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και το Νοσοκομείο του Βόλου, θεώρησα ότι εκτός μνημονίων οφειλόταν και μπορούσε να γίνει μια γενναία επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με αυτό το σκεπτικό έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στο να αναδειχθούν και να επιλυθούν ζητήματα των υγειονομικών δομών της Μαγνησίας. Από νωρίς, δυστυχώς, φάνηκε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε άλλα σχέδια «παγώνοντας» όλες τις μόνιμες προσλήψεις που ήταν σε εξέλιξη και αφήνοντας το ΕΣΥ στον αυτόματο. Μετά ήρθε η πανδημία που με τον πιο τραγικό τρόπο «τιμώρησε» διαχρονικές παθογένειες, αλλά και την άρνηση της Κυβέρνησης ακόμα και να καλύψει τις ανάγκες που γέννησε η πανδημική κρίση.

Στη Μαγνησία είδαμε ασθενείς να διακομίζονται σε καρότσες αγροτικών και ΙΧ, Κέντρο Υγείας με διάτρητη στέγη, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο του Νομού, να λειτουργεί ακραία υποστελεχωμένο με προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών και νευραλγικά τμήματα να καταρρέουν, πολίτες απομακρυσμένων περιοχών να χρειάζεται να ταξιδεύουν 25χλμ. για μια απλή εξέταση, επειδή στο Αγροτικό Ιατρείο υπάρχει γιατρός μόνο μια φορά το δεκαπενθήμερο.

Χρειάζεται επειγόντως τόνωση των δημόσιων δομών υγείας της Μαγνησίας και της χώρας με μόνιμες προσλήψεις, στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και πρόνοια ώστε να προκηρύσσονται αυτόματα όλες οι οργανικές θέσεις που μένουν κενές λόγω αποχωρήσεων χωρίς καθυστερήσεις. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να υπηρετούν σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, θέσπιση εισαγωγικού μισθού 2.000 ευρώ για τους πρωτοδιόριστους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να γίνει ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό και να ανακοπεί το κύμα φυγής γιατρών που «αιμοδοτούν» τα  συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. είναι να αυξηθεί η δυναμικότητα των νοσοκομείων, με αύξηση των κρεβατιών σε ειδικά τμήματα. Για τη Μαγνησία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθούν νέα τμήματα, όπως η άκρως απαραίτητη για την περιοχή δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, αλλά και να στελεχωθούν επαρκώς τα υπάρχοντα ώστε οι ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται μετακινήσεις, μεγάλες αναμονές και να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.

Το δημογραφικό και η στέγαση των νέων λαμβάνουν διαστάσεις που απειλούν την υπόσταση των νεότερων γενιών. Χρειάζονται ριζοσπαστικότερες λύσεις. Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει το κόμμα σας προς την κατεύθυνση αυτή;

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας αναφορικά με το δημογραφικό βρίσκεται στο ότι η οικονομική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής της δημογραφικής γήρανσης με τη μαζική έξοδο ατόμων που στην πιο παραγωγική τους ηλικία εγκατέλειψαν τη χώρα. Η φυγή νέων προς το εξωτερικό δεν έχει ανακοπεί μέχρι σήμερα και δεν μιλάμε μόνο για διαρροή επιστημόνων, αλλά και διαρροή χεριών, αφού πλέον εργάτες και τεχνίτες αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να συγκρατήσουμε τους νέους στη χώρα με τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της καθημερινότητάς τους, τη δημιουργία ευκαιριών και την ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών για την ενθάρρυνση δημιουργίας οικογένειας. Αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες συνδυαστικές και σχεδιασμό με συνέπεια και συνέχεια που δεν θα ανατρέπεται ανάλογα με το πρόγραμμα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Η στεγαστική κρίση μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί, με την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και την ταυτόχρονη μείωση του στεγαστικού αποθέματος λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω AirBnB. Στις νεόδμητες οικοδομές, το κόστος του ενοικίου είναι απλά απαγορευτικό για ένα νέο ζευγάρι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. προτείνει και, εφόσον του δοθεί η δυνατότητα, θα υλοποιήσει μια ολιστική στεγαστική πολιτική που προβλέπει τον έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης με κανόνες και όρια για το AirBnB, κάτι που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άγγιξε καν στο ανάλογο νομοσχέδιο.

Επιπλέον, προτείνουμε την επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών με διπλασιασμό τους και διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και τη σύσταση Τράπεζας Στέγης από κενά, ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας, εγκαταλελειμμένα κτήρια ιδιωτών που θα διατεθούν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση σε μειωμένες τιμές χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων.

Πιστεύετε ότι η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες στιγμές για την χώρα σας πρόσφερε πολύτιμη εμπειρία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη συγκυρία της σύγχρονης ιστορίας της. Κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να κρατήσει τη χώρα όρθια και να την οδηγήσει εκτός μνημονίων. Σαφέστατα η εμπειρία ήταν πολύτιμη, αν και θέλω να ελπίζω ότι καμία κυβέρνηση δε θα χρειαστεί να ξανακυβερνήσει τη χώρα υπό τις συνθήκες που κυβερνήσαμε εμείς.

Ακόμα πολυτιμότερη ήταν, βέβαια, η αυτοκριτική, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα και ως άνθρωποι, κάναμε την αυτοκριτική μας για τα σωστά και τα λάθη, τις πράξεις και τις παραλείψεις μας, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που, αν και κυβέρνησαν αυτό τον τόπο για δεκαετίες, δεν έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους για τους λόγους που η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία, μόνο άσκησαν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που κυβέρνησε και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η ιστορία της χώρας ξεκινάει από το 2015.

Για ποιους λόγους οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρέπει να σας δώσουν μια νέα ευκαιρία;

Στην πραγματικότητα ζητούμε από τους πολίτες να μας δώσουν μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τους δημοσιονομικούς καταναγκασμούς των μνημονίων και της τρόικας.

Να έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι αναλυτικό, κοστολογημένο και δημόσια αναρτημένο για τους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν την κατεύθυνση και τις στοχεύσεις μας την επόμενη ημέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τίμησε τις θυσίες του κόσμου και κυβέρνησε έντιμα. Αν μέσα στην μέγγενη της κρίσης κατόρθωσε να νοικοκυρέψει τη χώρα, να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και αφήσει για πρώτη φορά μαξιλάρι ασφαλείας, νομίζω ότι αξίζει μια ευκαιρία να αποδείξει τι μπορεί να καταφέρει σε συνθήκες ομαλότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε το τελευταίο διάστημα την απεξαρτησή του από τη σκιά που ρίχνει στην πολιτική του ο Γ. Βαρουφακης από την περίοδο του 2015. Από την άλλη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε μία προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχει εισπράξει την άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη για συμπόρευση. Τελικά ο δρόμος είτε για την συγκυβέρνηση είτε για την ανοχή θα είναι μακρύς;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. διεκδικεί ισχυρή λαϊκή εντολή και νίκη με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ώστε να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες.

Μέσα στις συζητήσεις των ημερών περί συγκυβέρνησης και συνεργασίας απαλείφεται συχνά ο καθοριστικός παράγοντας που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό που θα εκφραστεί μαζικά στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Μέχρι τότε συζητάμε θεωρητικά. Είναι λάθος ο οποιοσδήποτε να θεωρεί εαυτόν ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων και συσχετισμών πριν την λαϊκή ετυμηγορία.

Οι προγραμματικές μας θέσεις είναι σαφείς,  όπως και οι διαχωριστικές μας γραμμές με τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη που δεν αποτελούν καν αντικείμενο συζήτησης.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κόμμα αυτή την περίοδο προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα ποσοστά του και νομίζω ότι αδικεί το ΠΑΣΟΚ η όλη συζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημόσια σφαίρα παρουσιάζοντάς το ως «πολύφερνη νύφη».

Με το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν, με προγραμματικές συμπτώσεις στα μείζονα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι υποκλοπές.

Επομένως, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι η ώρα των συζητήσεων και η ώρα των ευθυνών που απορρέουν από την απλή αναλογική.

Σε έναν νέο που θα ψηφίσει για πρώτη φορά για ποιο λόγο θα του λέγατε να σας εμπιστευτεί την ψήφο του;

Πρώτα από όλα, θα προέτρεπα όλους τους νέους, που αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου, στις 21 Μαΐου να ψηφίσουν, να μην απέχουν, ανεξάρτητα από το αν θα ψηφίσουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ή όχι.

Υπάρχει μια τάση υποτίμησης των νέων και της αντίληψης που έχουν για την πολιτική ζωή. Προσωπικά πιστεύω ότι οι νέοι είναι πολύ πιο δικτυωμένοι και έχουν άποψη. Δεν είναι η γενιά των social media και της απάθειας, είναι η γενιά που απορρίπτει το παλιό, το παλαιοκομματικό και δεν υποκύπτει στους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ψήφο τους. Στους νέους, λοιπόν, που θέλουν να σπουδάσουν χωρίς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που δεν θέλουν να γίνουν πελάτες των κολεγίων της Κεραμέως, που θέλουν να ονειρευτούν και να βγουν στον στίβο της εργασίας με έναν αξιοπρεπή πρώτο μισθό, θα τους έλεγα να πάνε στην κάλπη. Κι εκεί είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα δείξει ότι εμπιστεύονται τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το