Πολιτισμός

Παραμύθι για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού από την Αλίκη Τσιφτσοπούλου

Η Αλίκη Τσιφτσοπούλου το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε τη δική της ματιά στις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές που μπορεί να κρύβει η ανατροφή ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού. «Ο Φοίβος, το κολλητάκι μου» (εκδόσεις Βιβλιοπανόραμα) τιτλοφορείται το παραμύθι που έγραψε για παιδιά από τριών έως δώδεκα ετών. Παράλληλα με το «Καλλιτεχνείο», το εργαστήρι Καλών Τεχνών που διατηρεί στην Αμαλιάδα Ηλείας από το 2017, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη χαρά της δημιουργίας.

Μισό χρόνο μετά το συγγραφικό ντεμπούτο της Αλίκης Τσιφτσοπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της από τα Κανάλια Μαγνησίας, το «ταξίδι» του Φοίβου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Ένα μικρό δελφίνι, που πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία που προέκυψε στο πρώτο lockdown λόγω Covid-19 την άνοιξη του 2020. Μέσα από τις 42 σελίδες του παραμυθιού και αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία της πάνω σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή, όσο και τα μαθήματα στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που παρακολουθεί εξ αποστάσεως, η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει στους αναγνώστες την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα το σύνδρομο Άσπεργκερ. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως στέλνει το μήνυμα ότι η αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία, μπορεί να βελτιώσει πολλά πράγματα.

«Υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές στα παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ. Αρκεί να καταλάβουμε ότι η διαφορετικότητά τους οφείλεται στη συγκεκριμένη διαταραχή, που τα κάνει αρκετά εσωστρεφή και επηρεάζει τόσο την αλληλεπίδρασή τους με άλλα άτομα, όσο και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Έχω έρθω σε επαφή με παιδιά με σύνδρομο Άσπεργκερ και βλέποντας την εξέλιξή τους, άρχισα να γράφω πράγματα από τα οποία προέκυψε ο Φοίβος», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των αναγνωστών. «Αν και όλα μέχρι στιγμής έχουν γίνει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, έχω εισπράξει αγάπη από πολύ κόσμο», παραδέχθηκε για το βιβλίο, που μπορεί να κυκλοφόρησε από έναν εκδοτικό οίκο της περιοχής όπου ζει μόνιμα από το 2012, αλλά όλοι οι συντελεστές του ήταν από τη Μαγνησία (η κόρη της Κατερίνα Καψάλα, η οποία είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη βοήθησε στην εικονογράφηση του παραμυθιού, ενώ Βολιώτης είναι ο Φίλιππος Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος ανέλαβε το γραφιστικό κομμάτι).

Πέρα από τη συγγραφή, το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, η Καναλιώτισσα καλλιτέχνιδα, η οποία επίσης είναι από χρόνια εθελόντρια στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Βροχίτσα Ηλείας, έχει μετατοπίσει το βάρος των δραστηριοτήτων της στην ιστοσελίδα του «Καλλιτεχνείου» (www.toka.gr). Δηλώνει ενθουσιασμένη για τα πρώτα διαδικτυακά βήματα του εργαστηρίου που έχει ιδρύσει στην Αμαλιάδα και πέρα από τη διδασκαλία έχει την ευκαιρία να υλοποιεί ποικίλα projects, για τα οποία υπάρχει διαρκής ενημέρωση από το blog που διατηρεί στο site.

* Στον Βόλο το παραμύθι «Ο Φοίβος, το κολλητάκι μου» διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο «Ήλιος» του κ. Χρήστου Αγιώτη (Ηπείρου 8, τηλ. 24210-76424).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το