Τοπικά

Παραμένουν οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας των Σποράδων – Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει τουριστικής περιόδου

Με «ελλείψεις προσωπικού και κονδυλίων» θα καλύψουν την τουριστική περίοδο οι υγειονομικές μονάδες που βρίσκονται στα νησιά, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ομοσπονδία «τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κονδυλίων εμφανίζουν ελλείψεις σε υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» ενώ «λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας με αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών».
Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου «οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί». Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι, λόγω έλλειψης ιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο».
Για τα Κέντρα Υγείας στις Σποράδες η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού Ιατρικού – Νοσηλευτικού. Ελλείψεις σε Ασθενοφόρα και ότι δεν καλύπτονται βάρδιες.

Πιο αναλυτικά:
Κ.Υ. Σκιάθου: Βρίσκονται μία νοσηλεύτρια σε οργανική θέση και 1 νοσηλεύτρια από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, καθώς και από μία μαία και επισκέπτρια σε απόσταση με συνυπηρέτηση.
Φεύγουν δύο γενικοί ιατροί και παραμένουν δύο γενικοί ιατροί και μία παιδίατρος. τρεις αγροτικοί στο Κ.Υ. Σκιάθου και μία αγροτική στο Π.Ι. του Αεροδρομίου.
Υπάρχουν δύο άτομα στα Πληρώματα Ασθενοφόρων επικουρικοί και ένας ΥΕ Τραυματιοφορέων.
Στη Σκιάθο δουλεύει ιδιωτικό κέντρο υγείας με πολλές ειδικότητες και πολλά περιστατικά καταλήγουν εκεί. Όταν το περιστατικό πρέπει να διακομισθεί το παραπέμπουν στο Κ.Υ. Σκιάθου να ολοκληρώσει τη διακομιδή..
Κ.Υ. Σκοπέλου: Υπάρχουν τρεις Νοσηλεύτριες, άρα ακάλυπτες βάρδιες, μία μαία πριν τη συνταξιοδότηση, ένας γενικός ιατρός και μία παιδίατρος, τρεις αγροτικοί γιατροί, τέσσερα πληρώματα ασθενοφόρων που καλύπτουν πολλές φορές και τη Σκιάθο. Θα μετακινηθεί ένας γενικός ιατρός από Καλαμπάκα για το διάστημα του Καλοκαιριού
Π.Π.Ι. Αλοννήσου: Δουλεύουν δύο οπλίτες-αγροτικοί. και μία νοσηλεύτρια.

Για στελέχωση των ΤΟΜΥ
Αναφέρει επίσης η ΠΟΕΔΗΝ ότι «στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια με αποτέλεσμα να πλουτίζουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» ενώ «καινούργια, πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης προσωπικού». Η ομοσπονδία τονίζει, ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών και «πολλοί εξ αυτών επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Η ΠΟΕΔΗΝ θέτει ερωτήματα και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ. «Πως είναι δυνατόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών για δύο χρόνια, σύμβαση με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα μέσω κοινοτικών κονδυλίων; Το έτος 2014 οι ίδιοι ιατροί κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και επέλεξαν το ιδιωτικό ιατρείο. Δεν υπάρχουν άνεργοι γενικοί ιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε αγροτικά, περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία με 1.800 ευρώ τον μήνα (μισθός + εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου ιατρού του ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;» αναφέρει η ομοσπονδία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το