Τοπικά

Παραγωγή 150 τόνων τσαγιού του βουνού φέτος στην Όθρυ

 

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τους παραγωγούς τσαγιού στην περιοχή της Όθρυος είναι η φετινή, καθώς εκτιμάται ότι θα συγκομιστούν περίπου 150 τόνοι, στα 1.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στη Βρύναινα και τα γύρω χωριά. Εξίσου καλή θα είναι φέτος και η τιμή για τους παραγωγούς, αφού τo προϊόν θα πωληθεί στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση από αγορές του εξωτερικού, με το τσάι του βουνού να φτάνει μέχρι και το Μεξικό.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη φετινή σοδειά, καθώς βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής αρωματικών φυτών από τη Βρύναινα κ. Χρ. Μυλωνάς, ο οποίος διαθέτει δικό του παρασκευαστήριο.

Να αναφερθεί ότι την περσινή χρονιά η παραγωγή τσαγιού στην περιοχή της Όθρυος δεν ξεπέρασε τα 100 κιλά το στρέμμα, ενώ και η τιμή ήταν μικρότερη από 6 ευρώ το κιλό.
«Πράγματι, φέτος μπορούμε να πούμε ότι είναι μια αρκετά καλή χρονιά για την παραγωγή τσαγιού στην Όθρυ, αφού η μέση στρεμματική απόδοση θα φτάσει τα 150 κιλά και συνολικά τους 150 τόνους περίπου στα 1.000 στρέμματα που καλλιεργούνται» επισήμανε ο κ. Μυλωνάς.
Με την καλλιέργεια τσαγιού στην περιοχή της Βρύναινας, των Κοκκωτών, των Κωφών και σε άλλα ορεινά σημεία της Όθρυος ασχολούνται περισσότερες από 30 οικογένειες τα τελευταία χρόνια, έχοντας καταφέρει να παράγουν ένα ποιοτικό προϊόν, με λάτρεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται από την ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά για τσάι του βουνού. «Φέτος η τιμή λόγω του γεγονότος ότι έχουν πουληθεί στο σύνολό τους οι αποθηκευμένες ποσότητες τσαγιού παρελθόντων ετών, φτάνει για τον παραγωγό στα 7 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 6 ευρώ και πρόπερσι 5 ευρώ».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει από την τιμή παραγωγού μέχρι να αγοράσει το προϊόν ο καταναλωτής, λέγοντας πως ξεπερνάει τα 15 ευρώ το κιλό. «Αυτή τη διαφορά την καρπώνονται οι μεσάζοντες, όταν εμείς κάνουμε όλη τη δουλειά από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή μέχρι και την τυποποίηση» τόνισε ο κ. Μυλωνάς.
Όσο για τις εξαγωγές, το τσάι του βουνού φτάνει μέχρι και το μακρινό Μεξικό. Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι από τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, ωστόσο, το προϊόν εξάγεται στη Γαλλία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Τσάι και σε κάψουλα από τον Σεπτέμβριο
Όπως είχε γράψει αποκλειστικά η «Θ» πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, οι παραγωγοί της Βρύναινας έχουν αποφασίσει να προωθήσουν στην αγορά το τσάι του βουνού σε συσκευασίες κάψουλας για μηχανές εσπρέσο.
Οι πρώτες κινήσεις έχουν ήδη γίνει με την προμήθεια 1.000 καψουλών και οι πειραματικές προσπάθειες έχουν στεφθεί με επιτυχία.
«Το μηχάνημα ήδη υπάρχει και τον Σεπτέμβριο ευελπιστούμε να μπούμε σε πιο μαζική παραγωγή για να κυκλοφορήσει το προϊόν στην αγορά» επισήμανε ο κ. Μυλωνάς, για να προσθέσει: «Μας έχουν φρενάρει τα αυξημένα κόστη καλλιέργειας και οι υπέρογκες τιμές στα καύσιμα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Το τσάι της Όθρυος
Το φυτό ανήκει στο γένος sideritis L., που απαντάται αυτοφυές σε όλη τη Μεσόγειο. Στη Βρύναινα καλλιεργείται ένα από τα πέντε είδη του που φύονται στην Ελλάδα, το Sideritis raeseri boiss & heldz (τσάι του βουνού), σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Περίπου 100 στρέμματα καλλιεργούνται και σε άλλα χωριά της Μαγνησίας (Κοκκωτοί, Αγία Τριάδα, Δρυμώνας και Πλάτανος).
Καλλιεργείται µόνο στην Ελλάδα. Η διαδικασία παραγωγής του γίνεται µε φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση ουσιών για τη συντήρησή του. Επίσης, έχει αρωματικό πλεονέκτημα έναντι του μαύρου τσαγιού.
Χάρη στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, κυρίως ενάντια σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Θεωρείται επίσης ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό κι αντιαναιμικό, καθώς περιέχει σίδηρο.
Στην περιοχή της Όθρυος και της Βρύναινας ειδικότερα το αυτοφυές τσάι του βουνού με την ονομασία «Σιδερίτης» (Sideritis scardica) αποτελεί εδώ και δεκαετίες παραδοσιακή καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, το Sideritis scardica εντοπίζεται στην κορυφή του όρους Όρθυς, σε υψόμετρο 1.200 με 1.500 μέτρα, και θεωρείται βασικό διατροφικό συστατικό της τοπικής παράδοσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το