Ελλάδα

Παππάς: Η κυβέρνηση θα καλωσόριζε πρωτοβουλία για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα καλωσόριζε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία κατατείνει στη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

«Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα της φορολογίας δεν είναι αμελητέο και η φορολογία δεν είναι μικρή στον κλάδο», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.

Ο κ. Παππάς καλωσόρισε την τοποθέτηση των γ.γ. της ΕΣΗΕΑ και του ΠΟΕΣΥ, σχετικά με την ένταξη των εργαζομένων που είναι στα διαδικτυακά μέσα. «Θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ξαναδεί τα θέματα της φορολογίας στην κατεύθυνση της μείωσης, αν προκύψει επιπλέον επιβάρυνση που αφορά τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ. Δηλαδή, εάν υπάρξει συμφωνία-σύμβαση για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, μπορούμε να δούμε αντίστοιχη μείωση του φόρου, ούτως ώστε να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση», είπε ακόμη ο υπουργός.

Νωρίτερα, ο γ.γ. της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως έχουν καθυστερήσει ήδη σημαντικά να μπουν κανόνες στο χάος της διαφημιστικής αγοράς και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. «Προσπαθούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό μας και είμαστε αποφασισμένοι να γράψουμε στο ταμείο μας όλους τους εργαζόμενους στο ίντερνετ, και θα μας φανεί πολύ χρήσιμη και η πλατφόρμα και το μητρώο. Με ανακούφιση είδαμε οι εργαζόμενοι να προχωρούν και τα δύο», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ο γ.γ. της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, υπογράμμισε ότι «το θέμα της διαφημιστικής αγοράς είναι πολύ σημαντικό για το δημοσιογραφικό χώρο», αλλά είναι μια αγορά «στρεβλή και αδιαφανής», μια αγορά με μεγάλο κύκλο, που όμως σε μεγάλο βαθμό γίνεται «κάτω από το τραπέζι» και, αντί τα έσοδα να πηγαίνουν στους εργαζόμενους, και να επωφελούνται οι εργαζόμενοι, τελικά επωφελούνται διαφημιζόμενοι και ορισμένοι «επιτήδειοι» και συγκεκριμένοι «κύκλοι».

Ακόμη, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι διαπραγματεύσεις των Ενώσεων Συντακτών με τους εργοδότες είναι σε «πολύ κρίσιμη φάση» για το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ.

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση για το ποσοστό εισφοράς που θα πληρώνουν οι εργοδότες και γι΄ αυτό θα βοηθούσε η μη αύξηση του φόρου τηλεόρασης, αυτή τη στιγμή, εφόσον βέβαια οι εργοδότες δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν να επιλυθεί το πρόβλημα των κονδυλίων που απαιτούνται για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», είπε ο γγ της ΕΣΗΕΑ και προσέθεσε: «Εμείς ζητάμε 5% επί του τζίρου, οι εργοδότες προσφέρουν 4%, θέτοντας ως όρο τη μη αύξηση της φορολογικής δαπάνης. Σας ενημερώνω ότι το Ταμείο είναι υπό κατάρρευση και αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα δεν υπάρχει αύριο. Είμαστε σε καλές διαπραγματεύσεις για να εντάξουμε τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο. Έχουμε θέσει ένα όρο, να μην εκπίπτει από τις δαπάνες η διαφημιστική δαπάνη των εταιρειών που γίνεται σε μη αναγνωρισμένα Μέσα, που δεν γίνεται δηλαδή σε αυτά τα Μέσα που βρίσκονται στο αναγνωρισμένο Μητρώο ώστε να είναι ένα κίνητρο τα Μέσα του διαδικτύου να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ και να ενδυναμωθούν οι ενώσεις συντακτών με όλους τους εργαζόμενους».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το