Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Τα μέτρα αποδίδουν, ελπίζουμε την επόμενη Δευτέρα να χαμογελάμε

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης η Δράμα και η Πέλλα, ανέφερε ξεκινώντας τη ενημέρωση για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 κρούσματα και 59 νεκρούς καθώς και ρεκόρ διασωληνωμένων που έφτασαν στους 400, προκαλώντας «ασφυξία» στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 492 κρούσματα και 491 στην Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε Πέλλα, Δράμα.
Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

«Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα»
«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται» σημείωσε και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων.

Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε» είπε η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται στα 42 χρόνια. Όπως είπε όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

«Ελπίζουμε την επόμενη Δευτέρα να χαμογελάμε»
«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας» είπε η λοιμωξιολόγος.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς» είπε.

Γιατί έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία
Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε όμως και στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα είναι παιδί κάτω των 9 ετών, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό για πιο λόγο τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, παρέθεσε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που έδειξαν πως άνθρωποι με λοίμωξη από άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς έχουν αντισώματα που προσφέρουν προστασία και στον νέο κορωνοϊό. Στην ίδια έρευνα, τα παιδιά είχαν σημαντικά πιο αυξημένα αντισώματα από κάποιους ενήλικες.

Σταθερό το ποσοστό θετικών στον κορωνοϊό μεταξύ των παιδιών
Ακόμη και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους, να κόλλησε δηλαδή το ένα παιδί το άλλο, είπε αναφορικά με τα δεδομένα στα ελληνικά σχολεία.
«Σημασία έχει να δει κανείς και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών, αφού γενικά στη χώρα μας έχουμε επιβαρυμένο φορτίο. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει παραμείνει σταθερό. Ήταν 7,2% και ένα μήνα μετά παρέμεινε στο 7,5%» είπε συνέχισε η επιστήμονας.

Το κύριο πρόβλημα με τα ανοικτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους. Περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που κινούνται με τα ΜΜΜ, των εργαζομένων στην τροφοδοσία, την καθαριότητα και τους γονείς. Όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση στην κινητικότητα του πληθυσμού, σχολίασε.
Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το