Τοπικά

Πάνω-κάτω οι τιμές στα οπωροκηπευτικά – Τι δείχνουν τα στοιχεία από το Τμήμα Εμπορίου 

Μείωση σε 24 φρέσκα οπωροκηπευτικά έδειξαν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου, το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από την άλλη, οι τιμοληψίες έδειξαν ότι σε 12 οπωροκηπευτικά σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου, η μεγαλύτερη μείωση με 32,8% σημείωσε το μαρούλι, αφού το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020 η τιμή του ήταν στο 1,56 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο αυτή ήταν στα 2,32 ευρώ.
Τη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφει το κουνουπίδι, με τη φετινή του τιμή να κυμαίνεται στο 1,55 ευρώ και την περσινή στα 2,17 ευρώ, μείωση 28,6% ή 0,62 ευρώ λιγότερο, ενώ ακολουθούν τα κολοκύθια με την τιμή στο α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020 να είναι στα 2 ευρώ και το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2019 στα 2,54 ευρώ, μια μείωση περίπου 21,3% και φθηνότερα κατά 0,54 ευρώ.

Στην τέταρτη θέση της λίστας με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά και τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι οι πιπεριές (κέρατο) με την τιμή φέτος να κυμαίνεται στα 2,01 ευρώ, όταν πέρσι αυτή ήταν στα 2,50 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 19,6% ή 0,49 ευρώ λιγότερο.
Την πρώτη πεντάδα «κλείνει» το πράσο, αφού φέτος καταγράφει μείωση 18,4% σε σχέση με πέρσι, με τις τιμοληψίες να δείχνουν ότι το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020 στοίχιζε 1,60 ευρώ και την αντίστοιχη περσινή περίοδο 1,96 ευρώ (διαφορά στην τιμή 0,36 ευρώ).

Τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι (προϊόν, τιμή σε ευρώ α’ δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2020, τιμή σε ευρώ α’ δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2019, ποσοστό μείωσης, μείωση σε ευρώ):
-Φράουλες, 4,80, 5,83, 17,7%, 1,03.
-Μελιτζάνες (χοντρές), 2,02, 2,45, 17,6%, 0,43.
-Παντζάρια, 1,33, 1,60, 16,9%, 0,27.
-Καρότα, 1,14, 1,36, 16,2%, 0,22.
-Πατάτες (εγχώριες), 0,84, 0,98, 14,3%, 0,14.
-Κρεμμύδια ξερά, 0,92, 1,07, 14%, 0,15.
-Σπανάκι, 1,80, 2,06, 12,6%, 0,26.
-Πιπεριές (Φλωρίνης), 2,32, 2,64, 12,1%, 0,32.
-Πιπεριές (γεμιστά), 1,98, 2,23, 11,2%, 0,25.
-Χόρτα (αντίδια), 1,50, 1,67, 10,2%, 0,17.
-Τομάτες β’, 0,90, 1,00, 10%, 0,10.
-Λάχανο (λευκό), 0,86, 0,95, 9,5%, 0,09.
-Σέλινο, 2,14, 2,26, 5,3%, 0,12.
-Μπρόκολο, 2,43, 2,56, 5%, 0,13.
-Αγγούρια, 0,62, 0,65, 4,6%, 0,03.
-Μπανάνες, 1,99, 2,07, 3,9%, 0,08.
-Μαϊδανός, 0,50, 0,52, 3,8%, 0,02.
-Μήλα Στάρκιν, 1,63, 1,65, 1,2%, 0,02.
-Τομάτες α’, 2,11, 2,12, 0,4%, 0,01.

Αυξήσεις τιμών
Όπως προαναφέρθηκε, υπήρξαν οπωροκηπευτικά, τα οποία σημείωσαν αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου.
Συγκεκριμένα (προϊόν, τιμή σε ευρώ α’ δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2020, τιμή σε ευρώ α’ δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2019, ποσοστό αύξησης, αύξηση σε ευρώ):
-Φασολάκια, 5,00, 4,00, 25%, 1,00.
-Κάστανα, 5,67, 5,02, 12,9%, 0,65.
-Πορτοκάλια χυμού, 0,84, 0,79, 6,3%, 0,05.
-Λεμόνια, 1,56, 1,47, 6,1%, 0,09.
-Κρεμμύδια χλωρά, 2,53, 2,40, 5,4%, 0,13.
-Αχλάδια (κρυστάλλια), 2,39, 2,31, 3,5%, 0,08.
-Μήλα Γκραντ Σμιθ, 1,65, 1,60, 3,1%, 0,05.
-Πορτοκάλια, 0,92, 0,90, 2,2%, 0,02.
-Σκόρδα, 0,50, 0,49, 2%, 0,01.
-Άνηθος, 0,57, 0,56, 1,8%, 0,01.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το