Τοπικά

Πάνω από 300 ανελκυστήρες με ζημιές έως 10.000 ευρώ – Πλημμύρισαν σε Βόλο και Νέα Ιωνία

Ανελκυστήρες μέσα στη λάσπη και τα νερά, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επισκευή τους, μετά το πέρασμα των Daniel και Elias, είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Βόλο και Νέα Ιωνία. Περισσότερα από 300 τα ασανσέρ που έπαθαν ζημιά, από τα οποία τα 200 έχουν μικροζημιές αξίας έως 1.000 ευρώ και τα υπόλοιπα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από 4.000 έως 10.000 ευρώ. Σε επίπεδο Θεσσαλίας υπολογίζονται 450 οι πλημμυρισμένοι ανελκυστήρες με ζημιές από 4.000 έως 10.000 ευρώ, με τον Σύνδεσμο Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος να ζητεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να δοθεί λύση, διότι δεν μπορούν οι πολυκατοικίες να σηκώσουν και αυτό το οικονομικό βάρος.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος κ. Μίλτος Κολλάτος επισήμανε πως αρκετοί είναι οι ανελκυστήρες που έπαθαν ζημιά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπολογίζονται πάνω από 300 οι ανελκυστήρες που πήραν νερά σε Βόλο και Νέα Ιωνία.
«Από αυτούς, κατά την εκτίμησή μας, περίπου 200 ανελκυστήρες έχουν υποστεί ζημιές που η επισκευή τους κοστίζει έως 1.000 ευρώ. Περίπου 120 ασανσέρ είναι με πολύ σοβαρές ζημιές, τα οποία χρειάζονται αλλαγή υδραυλικού σετ, πίνακα, θαλάμου κ.λπ. Οι ζημιές σε αυτά τα ασανσέρ είναι από 4.000 έως 10.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Μίλτος Κολλάτος, προσθέτοντας: «Από τα 120 ασανσέρ περίπου το 70% έχει ζημιά από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 30% από 5.000 έως 10.000 ευρώ».
Σε επίπεδο Θεσσαλίας υπολογίζονται σε 450 τα πλημμυρισμένα ασανσέρ, που έχουν ζημιές από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ το σύνολο εκτιμάται περίπου στα 1.000 – 1.200 με ζημιά γενικότερα.
«Από όλα αυτά τα ασανσέρ ελάχιστα είναι αυτά που είχε προβλεφθεί και ασφαλίστηκαν για φυσικές καταστροφές. Για αυτούς τους ανελκυστήρες θα υπάρξει αποζημίωση» τόνισε ο ίδιος, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση αν θα αποζημιωθούν ή αν χρηματοδοτηθούν με κάποιον τρόπο.
«Κάπου εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα, με τους μεμονωμένους διαχειριστές να μην μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές στο arogi.gov.gr, διότι οι πολυκατοικίες δεν έχουν ΑΦΜ, που είναι προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος τις καταστροφές από τις πλημμύρες. Και αυτά είναι προβλήματα που μας λένε τα άτομα που ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος. Κάτι ανάλογο αντιμετωπίζουν και τα διαχειριστικά γραφεία, τα οποία δεν έχουν πού να δηλώσουν τις ζημιές στους ανελκυστήρες.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος
χρηματοδότησης των ανελκυστήρων
Ο κ. Μίλτος Κολλάτος εξήγησε πως ως Σύνδεσμος Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος συγκεντρώνονται τα στατιστικά στοιχεία, ώστε ως Ομοσπονδία να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, για να υπάρξει πίεση προς την κατεύθυνση εύρεσης ενός τρόπου χρηματοδότησης, γιατί αυτό το οικονομικό βάρος δεν μπορούν να το σηκώσουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες.
«Υπάρχουν πολυκατοικίες που το ασανσέρ έχει ζημιά 10.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες ζημιές, που για να επισκευαστούν χρειάζονται κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Πολυκατοικίες που είναι «πνιγμένες» στη λάσπη και δεν έχουν καταφέρει ακόμα οι άνθρωποι να φτάσουν στο υπόγειο» επισήμανε ο ίδιος.
Ο κ. Μίλτος Κολλάτος ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Πρόκειται για ένα θέμα που αρκετοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμη» σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως: «Η επαφή που έχουμε με τους ανθρώπους στις πολυκατοικίες, μας δείχνει πως είναι εξαγριωμένοι, διότι η Θεσσαλία είναι πνιγμένη μέσα στη λάσπη. Πρέπει να έρθουν οι αρμόδιοι εδώ, να σκύψουν το κεφάλι και να βρουν τρόπους να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Αυτό είναι που εισπράττουμε από τον κόσμο».

Φόβος για μελλοντικές
ζημιές στα ασανσέρ
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων Κεντρικής Ελλάδος σημείωσε πως θα προσπαθήσουν Σύνδεσμος και Ομοσπονδία να υπάρξει και πίεση προς την κυβέρνηση μέσω της ΓΣΕΒΕΕ και του προέδρου της κ. Γιώργου Καββαθά, διότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και πρέπει να βρεθεί λύση.
Ο κ. Μίλτος Κολλάτος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πρόβλημα στους ανελκυστήρες από τις πλημμύρες, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε να εκτιμηθεί: «Δεν ξέρουμε μελλοντικά τι προβλήματα θα προκύψουν με τα ασανσέρ. Διότι μπήκαν νερά σε όλες τις καλωδιώσεις. Από τις οξειδώσεις και τη σκουριά από τα νερά που μπήκαν στα «καζάνια», ποιος μας λέει ότι δεν θα τρυπήσουν σε έναν χρόνο για παράδειγμα. Αυτές είναι ζημιές που ούτε προβλέπονται και ούτε υπολογίζονται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το