Τοπικά

Πάνω από 2.300 τα εξ αποστάσεως μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε περισσότερα από 2.300 ανέρχονται τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα οποία πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης. Μάλιστα στα νέα δεδομένα έχει προσαρμοστεί και η πρακτική άσκηση, καθώς εκατοντάδες φοιτητές κάνουν τηλεργασία στις επιχειρήσεις και τους φορείς που έχουν επιλέξει.

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το 90% των μαθημάτων να διεξάγεται εξ αποστάσεως και μόνο το 10% διά ζώσης. Ήταν η περίοδος που το υπουργείο Παιδείας είχε ορίσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν διά ζώσης μόνο με 50 φοιτητές. Ακολούθησε μέσα στον Οκτώβριο η έκρηξη των κρουσμάτων πανελλαδικά και από τις αρχές Νοεμβρίου τα ΑΕΙ έκλεισαν για τους φοιτητές και όλοι βρίσκονταν στα σπίτια τους για την τηλεκπαίδευση.
Το Πανεπιστήμιο άδειασε από φοιτητές και οι μόνοι που κινούνταν, ήταν οι καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι.
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προετοιμαστεί έγκαιρα από την πρώτη καραντίνα, αναβάθμισε τα πληροφοριακά του συστήματα και ήταν έτοιμο για να υλοποιήσει και τη δεύτερη φάση της τηλεκπαίδευσης. Έτσι τα μαθήματα διεξήχθησαν όλη αυτή την περίοδο κανονικά, χωρίς προβλήματα. Συνολικά πάνω από 2.300 μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο υλοποιήθηκαν εξ αποστάσεως» τόνισε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης και πρόσθεσε για τη συμμετοχή των φοιτητών στα μαθήματα πως «ήταν ιδιαίτερα υψηλή, ακόμη μεγαλύτερη και από τα διά ζώσης μαθήματα».

Βέβαια εδώ μια εξήγηση είναι το γεγονός πως οι φοιτητές ευρισκόμενοι στο σπίτι τους πολλές ώρες δεν έχουν και άλλη επιλογή από το να παρακολουθούν τα μαθήματα. Και αυτό τους βοηθά να περάσουν γρήγορα και τα υπόλοιπα μαθήματα από παλιότερα εξάμηνα που έχουν για να πάρουν το πτυχίο.
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως «για να ολοκληρωθεί το χειμερινό εξάμηνο θα χρειαστούν για τα περισσότερα Τμήματα περίπου άλλες δύο εβδομάδες μαθημάτων. Η εξεταστική θα αρχίσει γύρω στις 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις εβδομάδες».
Για τα Πανεπιστήμια ακόμη το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σχεδιάσει μια ενδεχόμενη επιστροφή των φοιτητών στα ακαδημαϊκά έδρανα. Εξετάζει μόνο την επιστροφή των μαθητών, εκτιμώντας προφανώς πως για τα ΑΕΙ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς υπάρχει η κινητικότητα χιλιάδων νέων ανθρώπων και είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός.

Πάντως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει τον προγραμματισμό του, προκειμένου, αν χρειαστεί, να κυλήσει όλη η ακαδημαϊκή χρονιά μέσω τηλεκπαίδευσης.
Κατά τα άλλα οι εργασίες στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα δεν έχουν μεταβληθεί, καθότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις θέσεις τους, οι υπηρεσίες δουλεύουν κανονικά, τα διοικητικά και οργανωτικά θέματα διεκπεραιώνονται, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το ερευνητικό έργο. Αυτό ισχύει και με τα εργαστήρια, όπου οι καθηγητές και το ερευνητικό προσωπικό δουλεύει ασταμάτητα για την προώθηση της έρευνας, πάντοτε βέβαια τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στα δεδομένα των εξ αποστάσεως διαδικασιών έχει προσαρμοστεί και η πρακτική άσκηση των φοιτητών, οι οποίοι στα τελευταία ακαδημαϊκά εξάμηνα εργάζονται για μερικούς μήνες σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και θεσμούς, ενώ για όσους σπουδάζουν στα Παιδαγωγικά Τμήματα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία.
Σιγά-σιγά οι φοιτητές στρέφουν την προσοχή τους και στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, η οποία θα διεξαχθεί διαδικτυακά, εξ αποστάσεως, όπως συνέβη το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το