Τοπικά

Πάνω από 11.000 αυθαίρετα στη Μαγνησία

Χιλιάδες δηλώσεις για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών υποβλήθηκαν στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ωστόσο ο Νομός δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, υπολογίζονται σε 29 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Μέσα στους 20 Νομούς της χώρας με τις περισσότερες δηλώσεις αυθαιρέτων είναι η Μαγνησία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ. Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δηλώσεις αυθαιρέτων στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έφθασαν τις 11.730, ενώ το συνολικό ποσό των προστίμων που επιβλήθηκαν, έφθασαν τα 28.510.886,66 ευρώ.
Συνολικά στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι δηλώσεις αυθαιρέτων έφθασαν τις 45.578.
Οι δηλώσεις νομιμοποίησης αφορούσαν ως επί το πλείστον κύριους και όχι βοηθητικούς χώρους.
Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ οι δηλώσεις νομιμοποίησης αφορούσαν για τη Μαγνησία 814.910,32 τετραγωνικά μέτρα κυρίων χώρων και 342.798,47 τ.μ. βοηθητικών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται στο ποσό των 250 ευρώ και 100 ευρώ αντίστοιχα, το ελάχιστο ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων. Επιπλέον επανακαθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης σε 80 δόσεις.
Όπως είναι γνωστό, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής του ακινήτου, σύμφωνα με τις Αντικειμενικές Αξίες της Εφορίας.

Για τις μικρότερες πολεοδομικές παραβάσεις οι κυρώσεις είναι μόνο διοικητικές και επιβάλλονται μειωμένα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων.
Ειδικά για τα ακίνητα προ της 28ης Ιουλίου 2011, οι αλλαγές χρήσης ταξινομούνται σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με τον ειδικότερο τρόπο τακτοποίησης.
Επανακαθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή αυθαιρέτων στις προτεινόμενες διατάξεις. Μεταξύ άλλων, μειώνεται σημαντικά το ύψος του παράβολου που εισπράττεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, για τις περισσότερες κατηγορίες υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόμο.
Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης, το οποίο υπολογίζεται με το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες, πολλαπλασιαζόμενο με τους οριζόμενους συντελεστές.
Παρέχεται πρόσθετη έκπτωση 20% επί του ενιαίου ειδικού προστίμου για συγκεκριμένες κατηγορίες (αυθαίρετα από 1/1/1983 έως 1/1/1993).
Επανακαθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου με δυνατότητα καταβολής σε 80 μηνιαίες δόσεις.
Προβλέπονται εκπτώσεις του ειδικού προστίμου ή προσαυξήσεις αυτού κυμαινόμενες από 10% έως 20% ανάλογα με την έγκαιρη ή μη υπαγωγή των ενδιαφερομένων στον νόμο. Επίσης παρέχονται εκπτώσεις που κυμαίνονται σε ποσοστό από 30-60%, ανάλογα με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων εργασιών (στατική ενίσχυση, ενεργειακή αναβάθμιση)
Προσδιορίζονται εκ νέου οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (π.χ. κριτήριο εισοδήματος) για την παροχή εκπτώσεων επί του προστίμου ή την αναστολή καταβολής δόσεων σε όσους ανήκουν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (ΑΜΕΑ, δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κ.λπ).

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο
Εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως τις 8 Δεκεμβρίου 2017, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά 20%.
Η μείωση υποχωρεί στο 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018.
Μειώνεται επίσης κατά 10% στις περιπτώσεις που υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.
Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο, αυξάνεται κατά 10% όταν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες διατάξεις από την 09/06/2018 έως την 08/12/2018, κατά 20%, εφόσον η νομιμοποίηση γίνει μετά την 09/12/2018 και κατά 10% αν βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχει εκδοθεί και ισχύουν ΠΔ καθορισμού όρων δόμησης.
Η αυτοψία θα γίνεται από δύο ελεγκτές δόμησης (ιδιώτες μηχανικούς), οι οποίοι θα ειδοποιούνται ύστερα από κλήρωση από το αρμόδιο Περιφερειακό Παρατηρητήριο (Περιφέρεια), για να διενεργήσουν την αυτοψία.
Οι δύο ελεγκτές δόμησης μετά την αυτοψία θα συντάσσουν έκθεση, την οποία θα υποβάλλουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου, σε διάστημα δύο ημερών. Την ημέρα της αυτοψίας θα τοιχοκολλούν στο αυθαίρετο πρόσκληση προς τον φερόμενο κύριο, νομέα, κάτοχο ή κατασκευαστή να προσέλθει το νωρίτερο τρεις ημέρες και το αργότερο επτά ημέρες μετά τη διενέργεια της αυτοψίας στο Τοπικό Παρατηρητήριο, προκειμένου να λάβει γνώση αντιγράφου της έκθεσης αυτοψίας.
Αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας θα αποστέλλεται στον Δήμο, στην αρμόδια αστυνομική αρχή και θα κοινοποιείται στον φερόμενο ιδιοκτήτη. Κατά της έκθεσης αυτοψίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει προσφυγή εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης σε αυτόν.
Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Για εφάπαξ καταβολή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% του προστίμου.
Εάν καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, η έκπτωση θα είναι 10%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το