Τοπικά

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τίμησε τον επιστήμονα και δάσκαλο Φιλ. Περδικάρη

Τιμητική εκδήλωση για τον αφυπηρετήσαντα καθηγητή κ. Φίλιππο Περδικάρη διοργάνωσε χθες το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσία πολλών καθηγητών, αλλά και φοιτητών.

Τον σημαντικό επιστήμονα και δάσκαλο προσφώνησαν οι ομότιμοι καθηγητές κ.κ. Θεοδόσιος Τάσιος (ΕΜΠ) και Γιώργος Πενέλης (ΑΠΘ), οι οποίοι μάλιστα ήταν και οι άνθρωποι που τον εξέλεξαν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στη συνέχεια οι ίδιοι έκαναν ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες.
Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ).

Ο κ. Περδικάρης, που συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι, έχοντας υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για 19 χρόνια και με ειδίκευση στο σκυρόδεμα, ανέφερε πως «νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και τιμή που ήρθαν για να με τιμήσουν οι δάσκαλοί μου στο Πανεπιστήμιο κ.κ. Τάσιος και Πενέλης».
O πρόεδρος του Τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής κ. Βασίλης Κανακούδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστημονική επάρκεια του κ. Περδικάρη.
Ο κ. Τάσιος τόνισε πως «ο κ. Περδικάρης εντάσσεται στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας που οφείλουμε ευγνωμοσύνη, γιατί μπόρεσε να κάνει πολλά για τον τόπο. Ο ίδιος είχε μια μεγάλη δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο και χαιρόμαστε, γιατί τον ψηφίσαμε και τον εντάξαμε στο Π.Θ. Αξίζει λοιπόν να τιμούνται οι μεγαλύτεροι υπό τον όρο ότι δεν δανείζονται από τις επόμενες γενιές».

Ο ίδιος μίλησε με θέμα «Συνθήκες Ανάθεσης Μελετών και Κατασκευής Τεχνικών Έργων στην Αρχαία Ελλάδα». Ειδικότερα ανέφερε πως οι αρχαίοι Έλληνες οργάνωναν πολύ καλύτερα τα δημόσια έργα, είχαν μεγαλύτερη μέριμνα γι’ αυτά και το λαϊκό ενδιαφέρον ήταν εντονότερο.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει αλλάξει τελείως πρόσωπο χάρη στα δημόσια έργα. Βέβαια οι διαδικασίες για την τέλεση των δημοσίων έργων είναι πολύπλοκες και έχουν να κάνουν όχι μόνο με γνωσιακά, αλλά και ηθολογικά ζητήματα. Είναι μια περίπλοκη τέχνη».

Από την πλευρά του ο κ. Πενέλης υπογράμμισε την ποιότητα ως διδάσκοντα του κ. Περδικάρη.
Για την αντισεισμική τεχνολογία είπε μεταξύ άλλων πως «τα κτίρια μετά το 1990 είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα. Το ζήτημα είναι πως στα κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν, δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Οι απόπειρες επέμβασης έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν επεμβάσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το