Τοπικά

Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

uth

Εκατοντάδες Έλληνες και Κύπριοι εξειδικευμένοι επιστήμονες δήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους για το «Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 «(«Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015»), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου, κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015.

Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία του Δευτεροβάθμιου Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Δίκτυο Περραιβία» (-Θεσσαλία-Ελλάδα), του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος.) και του Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (Πειραιάς- Ελλάδα), που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα.

Σπουδαίοι φορείς της Πολιτείας όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πολλά άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, κρατικοί φορείς , ICOMOS Ελλάδος και Κύπρου, HEDA, Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών, εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το συνέδριο, γιατί αυτό  αποτελεί το μεγάλο κάλεσμα και τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο αυτό κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα ,ανταποκρίθηκαν, ήδη, εκατοντάδες επιστήμονες υψηλού κύρους και τεχνογνωσίας, από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά.), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η λήξη της προθεσμίας υποβολής των εργασιών και των posters, που έχει καθοριστεί η Τρίτη 25 Αυγούστου 2015.

Ο πολιτισμός, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο τουρισμός είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το συνέδριο αυτό, αφού για την Ελλάδα, το βαρύ «όπλο» της είναι ο πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.

Οι ενδεικτικοί θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:

1. Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

2. Η ψηφιοποίηση στην αρχαιολογία και τον τουρισμό.

3. Ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείρισή της.

4. Συντήρηση, Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό κ.τ.λ.).

5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα).

6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συνέδριο ως εισηγητές με ανακοίνωση ή με ανακοίνωση τοίχου (poster) μπορούν να τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας www.euromed2015.eu μέχρι την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015.

Διεύθυνση Facebook, https://www.facebook.com/digitalculturalheritage2015/.

Βόλου) σε συνεργασία με τη Δ/νση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου. Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το