Ελλάδα

Πανελλαδική απεργία στη Vodafone για απολύσεις εργαζομένων

VODAFONE ΑΠΕΡΓΙΑ

Απεργούν αύριο στην Vodafone οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις δύο συναδέλφων τους, του Χάρη Σιδέρη και της Βίκυς Κωστοπούλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου εργαζομένων στην εταιρεία, ο Χάρης εργαζόταν στη Vodafone 4,5 χρόνια και η Βίκυ 2,5 χρόνια. Απολύθηκαν διότι σύμφωνα με την εργοδοσία είχαν «χαμηλή απόδοση» και «παραβίαζαν τους κανόνες ασφαλείας».  “Αστεία και αστήρικτα και τα δύο. Η πραγματική αιτία ήταν άλλη. Και οι δύο ήταν πρωτεργάτες των απεργιών και των κινητοποιήσεων στον χώρο. Πάλευαν για να σταματήσει η επινοικίαση εργαζομένων, για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στη Vodafone τα ίδια δικαιώματα και για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει το ύψος των μισθών, τις συνθήκες εργασίας κ.α.

Τι είναι οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

Οι επινοικιαζόμενοι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν σταθερά στη Vodafone αλλά στα χαρτιά δεν φαίνονται ως υπάλληλοι της. Φαίνονται ως υπάλληλοι «εργολαβικών εταιριών» όπως η CQS/Paladino, η Adecco/Atlas, κ.α. οι οποίες νοικιάζουν εργαζόμενους στη Vodafone.

Η ενοικίαση εργαζομένων επιτρέπει στη Vodafone

– Να πληρώνει τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με μικρότερους μισθούς από τους υπόλοιπους (300-500 ευρώ το μήνα καθαρά) και να τους απολύει οποιαδήποτε στιγμή.

– Να «σπάει» το προσωπικό της σε πολλές μικρότερες εταιρίες με στόχο οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και να μην υπάρχουν μαζικοί χώροι όπου να μπορούν να αναπτυχθούν δυνατά σωματεία εργαζόμενων που να διεκδικούν με αξιώσεις.

Τα τελευταία 4-5 χρόνια η Vodafone έχει απολύσει εκατοντάδες «κανονικούς» εργαζόμενους και τους αντικαθιστά με ενοικιαζόμενους, ή με εργαζόμενους από τα προγράμματα Voucher  – oι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «Voucher» αμείβονται με μισθούς των 250 ευρώ και οι μισθοί τους καταβάλλονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ! Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα είναι ενοικιαζόμενοι. Βάζοντας ανθρώπους να δουλεύουν για 300, 400 και 500 η Vodafone έχε επιτύχει να έχει υψηλή κερδοφορία. Για το 2013-2014 τα κέρδη (προ φόρων) της Vodafone ανέρχονται στα 203 εκατ. ευρώ![1]

 

Το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων στη Vodafone διεκδικεί: Την άμεση επαναπρόσληψη της Βίκυς Κωστοπούλου και του Χάρη Σιδέρη, την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος της ενοικιαζόμενης εργασίας, την πρόσληψη των συναδέλφων από την Vodafone για την οποία στην πραγματικότητα εργάζονται, αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και  υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το